esmaspäev, 23. detsember 2019

Iiri jõul, Lapi talv

Aasta pikimad ööd, lühimad päevad. Pööriaeg. Päevad pimedad ja uduniisked. Ööd mustemad veel! Selline on selleaastane jõuluaeg. Raske on teda jõuluajana isegi nimetada, sest vähimatki pühadetunnet pole. Jah, on need vajalikud askeldused-toimetused, isegi köögist tulev piparkoogilõhn, kuid mida pole, seda pole. Vaevalt, et siin 24 tunni jooksul mingit olulist tundemuutust toimuda võiks.

Aiast olen pikalt eemal olnud, õigupoolest kogu detsembri. Kuu alguses oli seiklus talves, keskpaik kulus lihtsalt olemisele ja puhkamisele. Maast on selle aja jooksul üle käinud mõned külmad, harvad hõredad lumed ja tormid. Nüüdseks on kõik sumbunud soojadesse uduilmadesse. Õhk on paigal, öösiti paksu uduga, sooja 5-6 kraadi.

Tartu Botaanikaias õitsevad sinililled, minul õnneks mitte. Pungad on paksud, kuid istuvad madalalt lehtede vahel ning ootavad kevadet. Nii tavalised kui transilvaanlased kui ka nendevahelised hübriidid. Kuna Inglismaa keerab Brexitiga oma lumikellukesekraanid kinni, siis minu uueks teemaks saavad sinililled! Otsused tulevaks aastaks ja edaspidiseks juba tehtud!

Siin ootavad õiepungil kevadet aga lumeroosid, ning esimene lumikelluke on juba taime nägu. Tegemist on sel kevadel Inglismaalt saabunud sordiga. Esimesel aastal kipuvadki nad liialt varajased olema. Siis kohanevad kohalike talvede ja oludega.

Helleborus cv.
Lumeroos talvisel pööripäeval/ Helleborus cv. on winter solstice
Galanthus 'Reverend Hailstone'
Lumikelluke/ Galanthus 'Reverend Hailstone'
Helleborus niger 'Praecox'
Must lumeroos/ Helleborus niger 'Praecox'
Kui küsida, kas paus on ka aiamõtetelt, siis ei. Need käivad ikka oma radu ja uitavad uue aasta taimedel ja tegudel. Ja aktiivsed istutused muide käivad praegugi. Avastasin, et teatu lauke saabki tellida ainult talvel - novembrist märtsini - ja nii neid tellida nüüd siis tuligi. Beesi lauk ja tore lauk. Nime poolest toredad mõlemad, lisaks väga ilusad. Kõigi maailma jõulupakkidega võidu postisüsteemis seigelnud taimed tulid kenasti pooleteise nädalaga Inglimaalt ära ja said ka malbes pööripäevailmas maha pandud. Pikka iga ja palju õisi neile!

Soodsat olukorda maaga ära kasutades said eile üles võetud maapirnid. Need olid ühe koha peal kasvanud üle 10 aasta ning laienenud ca 1,5x1,5 m alale. 30 liitrit mugulaid! Vägagi saagikas taim. Tundub, et ka aina enam moes, sest selleaastatel jõululõunatel olen teda moel või teisel mitmel korral kohanud - rösti, krõpsu, tambina. Nüüd jõuab ta ka meie jõululauale. Kas osa kohe uuesti tagasi maha panna, pean otsustama nüüd nende päevade jooksul, sest õhu käes ei pidavat mugulad kuigi kaua säilima, küll aga liivas. Võib-olla tulebki siis ette võtta veel üks kaevamine ja pirnipanek!

Eelpool mainitet talveseiklus aga oli 150 km pöörjoone taga Lapimaal. Traditsiooniks kujunev detsembrialguse suusapuhkus Põhja-Soomes. Lapis oli muinasjututalv ohtra lume ja tagasihoidlike miinuskraadidega, ideaalne aktiivseteks tegevusteks väljas. Tekitas tõeliselt meeldiva talvetunde. Mitte jõulu- vaid just talvetunde. Sellist talve ma tahakski. Kuigi päevavalgust veelgi napimalt kui meil (pea olematu), siis oli kogu olemine palju eredam ja erksam. Ideaalmaailmas vist võikski veebruarist oktoobrini toimetada oma aias, siis pimeda sügise olla kuskil lõunamaal ning südatalve talveehtsas põhjas. Unistused.

Mõned pildid ka sealt, meeleolu loomiseks.

Levi Ski Tracks, Finland
Levi suusarajad/ Sky tracks in Lapland, Northern Finland
Levi, Finland
Lapi maastikud/ Landscapes of Lapland
Levin Lapinkylä, Finland
Talvemeeleolud/ Winter moods/ Levin Lapinkylä, Finland
Nüüd tuleb vaadata, kas aasta viimased päevad toovad veel korra päikese, sageli on toonud, ning siis minna uude aastatesse kõigi oma unistuste ja soovidega! Rahulikku jõuluaega kõigile!

PS! Ja veel üks pööripäeva jutt. Astusin täna hommikul uksest välja ja otse kui kevadesse! Soe soojaks, seda on viimastel päevadel olnud küll. Aga puudeladvus tervitas tõeliselt kevadine sidin ja sädin! Ei, mitte tihased, vaid sajad ja sajad hallrästad oma vaikse kevadise kädistamisega. Tavaliselt lahkuvad rästad lehtede langemise aegu ja tegid seda ka sel aastal, kuid nüüd on nad tagasi! Käivad vahepeal põllul söömas ja siis jutlevad puude ladvus edasi. Väga ebatalvine!


8 kommentaari:

  1. Nii tahaks lund :) Aga jõulutundega lähebki aasta aastalt kehvemaks kahjuks :(

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tahaks küll jah. Paraku ikka napilt kui mitte olematult. Põhjas vist korraks võttis talvisema ilme, kuid meie vähesed lumekübemed sulasid kärmelt. Eks näis, mis uus kuu ja aasta toovad. Viimastel aastatel ongi lumi ja talv tulnud alles jaanuaris. No v.a eelmine aasta! :)

      Kustuta
  2. Olen täheldanud, et peale eriti pehmeid talvi (nagu eelmine ja üleelmine) on väga uhke kasvuga näiteks siilkübarad, krüsanteemid, idaliiliate hübriidid ja veel mõned püsikud, mis varem meil nirukesed on kippunud olema. Roosid on kindlasti rõõmsamad kui talvekülma vähe on olnud. Eks muidugi tuleb julgust juurde ja aias on nüüd nii mõnigi külmahell tegelane keda pakase eest katma ja varjama peab. Esialgu pole põhjust olnud seda teha.
    Praeguse jõuluga olen ülimalt rahul, paremat ei oska tahtagi, hea soe ja nüüd võib hakata ka juba kevadet ootama, kõigest kolm kuud veel ja kohal ta ongi. :)
    Mõnusat pühadeaega ja ilusaid uusi aiaunistusi! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimased talved on taimedele leebed olnud. Suuremaid kahjusid pole olnud ja kõik on hästi kasvanud küll. Paar hostat jäid sel aastal vaid kuidagi vinduma - kahtlustan kevadist külma, mis tõusmeid näpistas päris tugevalt.
      Aitäh heade soovide eest! ;)

      Kustuta
  3. Kaunist lõppevat aastat sulle! Sinililled, ohohoo ja rahakotirauad saavad valu. Ootan küll põnevusega neid uhkeid sinilillede pilte sinu aiast :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh heade soovide eest! Jaapani sinililli ma ei vaata, need vist meie kliimas ei pea vastu nagunii. Ülejäänute hinnad võrreldes lumikellukestega on väikesed. Saab olema odav hobi! :D :D :D

      Kustuta
  4. Kui lumikellukeste kraanid kinni keeratakse, siis ehk on aeg hakata ise kellukesi aretama, see on ilmselt üks väga pikk protsess, aga pea siis tulemusedki käes ole :)
    Sinililledega on see tore lugu, et meil kasvab looduses igasuguseid põnevikke, muidugi mitte jaapanlasi, aga ... Minulgi on põõsa all põnevaid värve ja vorme. Olen neid ka jaganud siia-sinna. Luban kevadel fotokaga valves olla :)

    Mõtlesin just, et kui see talv nüüd tuleb, siis brrrr, ma olen juba nii harjunud õues müttama, et saab olema järjekordne võõrutusperiood. Mis parata :) Ma pakun, et jaanuari 2.st nädalast läheb talvemaks.

    VastaKustuta
  5. See on üks ilus mõte! Mine tea! Ehk võikski see teoks saada. Siiski on tegemist pika ja vaevalise protsessiga,kuna seemnest saab õitsev taim 5-7 aastaga.

    Parem kui talv ikka tuleks, vist. Selline leebe aga stabiilne. Paraja lumega. Muidu vettivad mõned niiskusepelgurid ära?!

    VastaKustuta