esmaspäev, 18. märts 2019

Talve viimased päevad

Kevad on sel aastal tulnud vara. Seda võib tõesti nüüd öelda. Kuigi eks Eesti eri paigus võib ilme olla veel päris erinev. Lumi pole kaugeltki mitte kõikjalt sulanud, kuid tihaselaul on jõudnud küll juba ehk igasse maanurka. Haneparved ehk ka, ning võib-olla lõokesedki. Mõnelpool on nähtud toonekurgi, meil kruugutasid sookured.

Aed nädalaga väga palju edasi ei arenenud. Maa pisut tahenes, lumi taandus kõige varjulistematesse nurgatagustesse. Kesknädalal oli kaks päeva miinuskraadidega ning Tallinnas sadanud lumi andis võimaluse Pirital teha veel suusaringegi. Pole siis midagi imestada, et ka taimeelu seiskus. Kuid mitte täielikult. Mõni pung oli punnitanud õie!

Crocus sieberi 'Tricolor'
Siberi krookused on seinaäärses tulbipeenras oma rõõmsavärviliste õienuppudega ühed esimeste seas/ Crocus sieberi 'Tricolor' has sprouted its colourful blooms in my tulips bed.
Galanthus nivalis
Tulbipeenras on ka lumikellukesed, valgemast valgemad/ In that Tulips Bed, there is also a patch of snowdrops, whiter than snow.
Pungade puhkemist olen pikisilmi oodanud ka uutel nõiapuudel. Need said möödunud kevadel istutatud tiigikaldale, seltsiks neile värvilised kontpuud. Sinna võiks kujuneda üks värviline laik talveks ja varakevadeks. Natuke elevust pakub ta juba aga praegu, sest hoolimata, et nõiapuukesed alles põlvepikku, on nad õiepungi tihedalt täis ja need on nüüd avanema hakanud. Kolm õekest, kuigi üks üpris mehise nimega.

Hamamelis intermedia 'Arnold's Promise'
Värdnõiapuu 'Arnold's Promise'/ Which hazels are new to our garden, planted just last spring. Though, just a couple of feet high, they already carry an abundance of blooms. Here, Hamamelis intermedia 'Arnold's Promise'.
Hamamelis intermedia 'Ruby Glow'
Hamamelis intermedia 'Ruby Glow'
Hamamelis intermedia 'Jelena'
Hamamelis intermedia 'Jelena'
Ka need, kes juba varasemast loomas-tulemas, olid pisut edasi arenenud. Lumikellukesed kergitavad päid, lumekupud keeravad palet päikese poole. Tasahaaval, ikka edasi. Kui seda kõike näha kord nädalas, siis tegelikult need sammukesed kevade poole polegi nii väikesed. Ja hetkel on ikka täitsa kevad. Kuigi, pole talve naasminegi välistetud. Ilmselt küll mitte enam pikaks, kui, siis ootamatu lumesaju ja paari päeva külmaga.

Nädalavahetuse tööd olid lillepeenardes. Pool püsikupeenrast sai pealsetest puhastatud ja niisamuti mitmed aiapeenrad. Kompostihunnik kasvas jõudsalt. Paar nädalavahetust veel ja siis saab ringi peale. Liigun töödega vajaduse põhiselt. Need peenrad, mis ärkavad varem, vabanevad vanast kuuest ka varem. Varjuliste peenarde ja metsaaiaga on aega rohkem.

Eranthis cilicica
Lumekupud/ Eranthis cilicica turning heads towards the Sun
Garanthus 'Berthram Anderson'
Üks suuremaõielisem lumikelluke meie aias - 'Bertram Anderson'/ One of the larger flowered snowdrops in my garden - Galanthus 'Bertram Anderson'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Klassikaline iludus - 'Flore Pleno'/ Classic beauty - Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Clearing Garden Border
Aiatööd/ Early spring gardening tasks - cutting down the perennials and grasses. 
Clearing Garden Border
Aiatööd/ Garden Works
Ilmaprognoosid on hetilikud. Kord ühtpidi, siis teistpidi. Eks sealt mingi keskmine võib kokkuvõttes tulla. Ikkagi märtsi keskpaik alles.

Hamamelis intermedia 'Ruby Glow'
Nõiapuu/ Hamamelis intermedia 'Ruby Glow'
Kalendrikevad saabub ülehomme!

13 kommentaari:

  1. Sinu aias on kevad kadedakstegevalt kaugele juba arenenud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks ma olen aiast need kõige kevadisemad killud kokku korjanud ja niiviisi kontsentreeritult esitatuna võivad need tõesti sellise mulje jätta. Aga no eks ta natuke ikka ongi- kevadine!

      Kustuta
  2. Lumikellukesed on tõesti kaunid. Kas nõiapuul käib keegi õisi ka külastamas?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tolmeldajaid ei ole ma väljas veel näinud. Ilmad on siiski jahedad. Ringi käivad vaid unised ämblikud ja lillepuhmastest tuleb välja päris arvukalt lepatriinusid. Ka mitu talvituvat herilast olen niiviisi leidnud. No ja vihmausiid tegutsevad juba pinnal, mis tähendab, et muld on sula. Aga nõiapuud jäävad kindlasti vaatlemisele ja imetlemisele!

      Kustuta
  3. Sul naikse seal kevad kaes olema jah, niiiii tore :) Nendest noiapuudest ei oska ma midagi arvata, mis volujoud neil siis on?
    Aga mina nagin tana esimest mesimummu, tiirutas kanarbikkude peal. Siin muidugi on suur kevad kaes, lumikellukesed kustunud ja varased nartsissid ka. Tulpe veel pole nainud. ILUSAT KEVADET, HOMME JUBA PARISELT KA KAES :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sa mõtled võlujõud puhkemiseks? Eks see on nende strateegia... olla enne teisi, nõutada kõik tolmeldajad endale. ainult et neid tolmeldajaid veel pole. Aga eks nõiaupuud ka õitse nüüd mõnda aega, küll jõuavad ära oodata ka tolmukandjad.
      Või võlujõud aedniku võlumiseks? No varajne kirev värv.., lõhn!

      Kustuta
    2. No lihtsalt tekkis huvi, kust selline nimi :) Karin Peebu kommentaarist jai silma 2 sona, noia ja elu.. ja hakkas minu peas mangima see lastefilmi lugu, mida siin Karksis filmiti, kui Sina vaike olid - Ita Ever, Urmas Kibuspuu jne puha kuulsused koos.. :)

      Kustuta
  4. Ega ilma nõiapuudeta ikka mingit elu ei ole :) Mina arvan küll niimoodi.

    VastaKustuta
  5. Nõiapuud on ikka imelised - tore näha, et neid on ka kauneid punakaid versioone :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, kohe väga punane on mõni. Olen vaadanud, et 'Diane' võiks olla punasem kui 'Ruby Glow', kuid minu ekspemplar on ka väga punane! Võib-olla tuleb kunagi 'Diane' ka võrdluseks kuhugi, sest nõiapuud on seda väärt!

      Kustuta
  6. Nõiapuud teevad rõõmu, enne lepa ja sarapuu urvade venimist. Lumikellukesed on mu meelest kõige ilusamad, sest nad on need esimesed ja isegi lihtsad on imeilusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No lumikellukesest annab alles midagi ilusamat välja mõelda! ;) Tegelt vist ei annagi...

      Kustuta