teisipäev, 22. jaanuar 2019

Talv on poolepeal

Viimasest postitusest on saanud juba pea kuu. Põhimõtteliselt võikski talv olla aiasündmustevaene aeg, kuid millestki leiaks pajatada ju ometi. Alati ilmast, ja ilm meil juba alt ei vea, aga ka akna taga rasvapallil käivast haruldasest tamme-kirjurähnist, või Inglismaalt tellitud mahedatest (organic) kõrvitsaseemnetest, või hoopis lumest, mis kõik maa ja aia katnud on, nii et ükski kõrs ka enam ei paista. Teemasid kindlasti leiaks! Kuid aeg kaob, kaob nii et arugi ei saa.

Möödunud ilmast nüüd vist erilist juttu teha pole siiski mõtet. Kes neid nüansse enam täpselt mäletab. On ju talv. Ja lumi. Vahel küll on ka sula ja sadanud päris kõvasti vihmagi, kuid maailm on siiski valgeks jäänud ja talv oma võimu taastanud. Viimased päevad on päris palju lumelisa toonud ja nii paksu lund pole juba aastaid näha saanud. Suusatalv. Suusatuurid Abjas, Pirital ja Kärdlas.

January Moods
Pojeng 'Barzella' talvel/ Paeonia 'Barzella' in debths of Winter
January Moods
Kaunis teleekia/ Telekia speciosa
January Moods
Püsikupeenras/ In Perennials Bed, some stalks have reminded above the snow
January Moods
Siilkübara seemik/ Seedling of Echinacea purpurea
Tamme-kirjurähn. 10 aastat tagasi Eestis veel väga haruldane lind on korraldanud viimase kümnendi jooksul tugeva invasiooni ja praeguseks arvatakse pesitsevat 200-500 paari, mis on ikkagi tegelikult väga väike arv. Paigalind kes elab ja pesitseb tammikutes ning vanades parkides. Ja meil praktiliselt ukse ees. Ta oli kohal juba möödunud talv, ning suvel oli poegadega pesa metsapiiril, kuid siis pidasin teda suureks kirjurähniks. Aga süübides enam sulestiku nüanssidesse, koorus välja siis see teadmine haruldusest. Vahva!

Aga eile hommikul Pääskülas olid tihased nii häälekad! Kuigi oli külm hommik. Esimest korda. Päev pikeneb ja muutused toimuvad. Taliharigi juba möödas!

January Moods
Floks/ Plox paniculata
January Moods
Hortensia/ Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
January Moods
Kukerpuus on marju/ Berberis thunbergii 'Aurea' still has some berries.
January Moods
Raske lumekoorma all/ Burden of snow
January Moods
Mõne koorem on kergem/ Some burdens are lighter
January Moods
Vaade läbi hortensiapitsi/ A view through hydrangea lace
January Moods
Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Inglismaal on aga lumikellukesekevad. Foorumitesse postitatakse pilte ja Ebays sünnivad uued rekordid. Üleeile müüdi näiteks üks sibulake 1166 naela eest!

Meil tuleb seda aega veel oodata, kuid loodan, et toob ta palju rõõmu.

January Moods
Aiavalvur/ Guard of the Garden



8 kommentaari:

  1. What a snowman, Tistou! I see the snow is deep enough, here we had about 40 cm of snow.
    Hugs!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, dear Nadezda! Our North-East corner of the country, which is the closest to you has the thickest of snow! So I can imagine that is the same or even more around St. Petersburg! Keep warm, girl! :)

      Kustuta
  2. Ma ka märkasin või juhtusin kuulma, et üks tihane hakkas seda sitsikleidi juttu ajama :) See avastus tegi rõõmu. Foorumites on jah kevad piltide algus käes, teeb peaaegu kadedaks, aga samas nii kiiret jaanuari pole mul ammu olnud. Lumest rääkimata.

    Päike ka juba soojendab!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu meelest on kogu see ajakene nii kiireks muutunud! Aga jah, isegi talv läheb juba kiirelt! Kuu veel ja ehk siis saab juba lumikellukesi imetleda. Aga võib-olla ka veel mitte, eks näis.

      Kustuta