reede, 6. juuli 2018

Mouse hostad ja teised minid minu aedades

Möödunud aasta oktoobri alguses kirjutasin sellest, et viistest väikest hiirt leidis tee minu aeda. Pikalt unistatud seltskond oli ühtäkki kohal. Nende saabumise ootsuses sai loodud isegi uus ukseesine varjupeenar, kus tänaseks elavad lisaks hiirtele ka mitmed sinililled, brunnerad, tarnad ja varjukõrrelised ning kujunenud on kokkuvõttes väga põnev paik. Hiired ise tunnevad end hästi. Esimene talv külmal põhjamaal üle elatud, sätitakse end juba õisi tegema. Nende puhkemine väärib kindlasti uut postitust.

Täna on pakkuda üks vihmase pärastlõuna ülevaade juuni viimasest päevast. Pühendatud natuke Futule, ja teistele hostahoolikutele ka.

Hosta 'Mini Skirt'
Hosta 'Mini Skirt'/ This and on following pictures is my Mouse hosta collection. 
Hosta 'Sun Mouse'
Hosta 'Sun Mouse'
Hosta 'Frosted Mouse Ears'
Hosta 'Frosted Mouse Ears'
Hosta 'Lucky Mouse'
Hosta 'Lucky Mouse'
Hosta 'Holy Mouse Ears'
Hosta 'Holy Mouse Ears'
Hosta 'Giantland Mouse Cheese'
Hosta 'Giantland Mouse Cheese'
Hosta 'School Mouse'
Hosta 'School Mouse'
Hosta 'Desert Mouse'
Hosta 'Desert Mouse'
Hosta 'Smiling Mouse'
Hosta 'Smiling Mouse'
Hosta 'Church Mouse'
Hosta 'Church Mouse'
Hosta 'Snow Mouse'
Hosta 'Snow Mouse'
Hosta 'Funny Mouse'
Hosta 'Funny Mouse'
Hosta 'Green Mouse'
Hosta 'Green Mouse Ears'
Hosta 'Blue Mouse Ears'
Hosta 'Blue Mouse Ears'
Hosta 'Mouse Trap'
Hosta 'Mouse Trap'
Hosta 'Ruffled Mouse Ears'
Hosta 'Ruffled Mouse Ears'
Teine väga armas minihostade perekond põlvneb sordist 'Baby Bunting'. Sellest on mul üks puudu veel, kuid seltskond on põhiosas koos. Erinevalt Mouse hostadest, kel on väga tihedad ja tugevad lehed, on sellel grupil lehed õrnad ja õhukesed. Lillad õied on suhteliselt pikkadel õievartel.

Mini hostas
'Baby Bunting' perekond mõnede lisadega/ 'Baby Bunting' hosta family is another lovely group of minis to collect and grow. Here with some additions H. 'Baby Bunting' (blue-green), 'Pandora's Box' (green/white), 'Cheerish' (yellow/green), 'Hope' (green/yellow). Yellow mini in the centre is 'Hydon Sunset'.
Mini hostas
Starting from 11 o'clock hostas 'Baby Bunting', 'Pandora's Box', 'Cheerish' and 'Hydon Sunset' in the middle
Metsaservas elavad kivide vahel 'Lemon Lime', 'Marrakech' ja üks nimetu roheline, kes kõik kasvatavad küllaltki suuri lehti ja ei ole enam nii minid, kui ostes. Hosta minor hoiab aga endiselt väga kääbusjat kasvu. Puujuurtel kasvades pole ta kuigivõrd ka edenenud.

Hosta 'Lemon Lime' & 'Marrakech'
Hostad 'Lemon Lime' (vasakul), 'Marrakech' (keskel) ning nimetu roheline tagaplaanil/  From left hostas 'Lemon Lime', 'Marrakech' and nameless green individual
Hosta minor
Hosta minor
Hosta 'Medusa'
Veel üks metsaasukas - hosta 'Medusa'/ Another small hosta from my Woodland Garden, Hosta 'Medusa'
Paljud on tõdenud seda, et väikesed hostad kipuvad teiste taimede vahele ära kaduma ja eriti veel suures aias. Tõsi. Seetõttu tuleks luua neile täiesti omaette kasvuala, kus ei tuleks konkureerida teiste, suuremate taimedega, ning taimi oleks meeldiv vaadelda. Kaaslejateks tuleks valida väikesekasvulisi liike, et tuua kooslusesse täiendavaid vorme ja struktuure. Minul on mõned minid ka uues hostapeenras, kust nad tuleb arvatavasti peatselt ümber asustada, kuid mõnda aega võib veel kontraste imetleda.

Hosta 'Blue Ice'
Hosta 'Blue Ice'
Hosta 'Catherine' & 'Blue Ice'
Tegelikult on 'Blue Ice' üks väiksemaid siniselehelisi hostasid/ In reality 'Blue Ice' is one of the smallest blue hostas
Hosta 'Cracker Crumbs'
Hosta 'Cracker Crumbs' esiplaanil, 'Teeny Weeny Bikiny' paremal ning sinine 'Blue Chip' tagaplaanil/ Hosta 'Cracker Crumbs' in front, 'Teeny Weeny Bikiny' on right and 'Blue Chip' in the background
Hosta 'Baby Blue Eyes'
Hosta 'Baby Blue Eyes' on veel üks väga väike sinine hosta, tagaplaanil väike 'Sultana'/ Hosta 'Baby Blue Eyes' is another miniature blue hosta. Mini hosta 'Sultana' in the background. 
Hosta 'Catherine' & 'Sultana'
Hosta 'Sultana' (mini) and 'Catherine'
Mõnedele siinsetele piltidele jõudsid juba ka suuremad hostad, millega olekski kena edaspidi jätkata.

11 kommentaari:

  1. Väga äge. Nii oleks vaja sinu aeda külastada. Pean Hellega rääkima, ehk on temal ka huvi ja saame tulla, kui sa kodumail oled. Nii on need kääbikud jah armsad, kui neil eraldi ala on. Mul on neid 4-5 tükki, aga sinu postitus pani mõtlema. Väikestele hiirtele ei ole ju ka suurt ala vaja kaevata :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No aga muidugi võib tulla. August oleks äkki hea aeg, siis juba daaliad ka õitsemas?! Nii et tulge aga! :)

      Kustuta
  2. Kontrastid on imetlemiseks, võrdlus aitab asjade olemusest aru saada. Aga ma ei saa aru, miks Lumivalgekesese ja seitsme pöialpoisi loos pöialpoisid on...

    VastaKustuta
  3. Uskumatu, niiiiiiiiiii palju erinevaid :) Kuidas Sa neid koiki tunned, ja kas ikka tunned voi kaid kataloog kaes, aeda mooda ringi :)
    Viisin selle vana sinise, mis oli arvatavasti isa toodud (Luualt ehk), surnuaeda ka ja see peab seal puude vilus kenasti vastu, kuigi oli purukuiv.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaaa, eksole huvitav seltskond ja kõigil oma nägu. Hostasid ma üldiselt ikka tean enamjagu peast, aga ega need nimed koguaeg ka meeles püsi, vahepeal peab mõne abivahendi abil ka meenutama. See sama blogi siin on näiteks hea allikas meenutamiseks.

      Kustuta
  4. Imeline kollektsioon.
    Moused on hostanduse kauneim peatükk.
    Tänan jagamast.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täitsa tore seltskond hiiri on saanud kokku küll, kuid täiendamisruumi on. Ja siis jäävad veel need, mis vabalevis puudu, kuid käivad võib-olla veel käest kätte.

      Kustuta
  5. Tore ülevaade, mul pole nende hiirtega kuidagi tekkinud sellist sidet ja ega teadnudki, et neid nii palju on. Pisikesi hostasid ju mõned on, aga need said valitud kataloogipiltide järgi silma ja südamega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hiiri on loendatud kokku 54. See on arvatavasti suurim number sorte, mis põlvneb ühest esivanemast (Blue Mouse Ears).

      Kustuta
  6. teretulnud hiired! mul on siis nende esiema kasvamas. Futu juures olen kirikuhiirt ka imetlenud. Nüüd kus ma suuri hostasid kasvatama ei hakka, oleks väga väärt mõte selline hiirekari nõlvu ehitma panna. Tänud inspireerimast!

    VastaKustuta