neljapäev, 21. juuni 2018

Kõrgeimad päevad

Pikimad päevad, kõrgeimad päikesekaared. Täna, homme, ülehomme, 21-22-23 juuni. On kõige valgem aeg. Kohe on pööripäev ja kõik hakkab taas vähehaaval talve ja pimeduse poole liikuma, kuid enne veel on pikalt soojust ja suve ja aeda ja taimi - loodetavasti palju positiivseid emotsioone, millega laetult tugevana pimedale vastu minna.

Paeonia 'Coral Charm' & Allium obliquum
Viltune lauk ja pojeng 'Coral Charm'/ Allium obliquum & Paeonia 'Coral Charm'
On pojengide aeg. Palju neid meie aias pole, kuid mõned siiski ning oma suursugususega täidavad nad ruumi täielikult. Pole teistel vastu panna suuremaid õisi ega mõjukust distantsilt. Pojengidel tõesti on see vägi. Lühikeseks hetkeks, kuid see-eest milliseks!

Paeonia lactiflora cv.
Pojengid/ Peonys
Paeonia lactiflora cv.
Paeonia lactiflora cv.
Paeonia lactiflora cv.
Peonia lactiflora cv.
Paeonia itoh 'Bartzella'
Itoh hübriidi 'Bartzella' õied hakkasid alles avanema ning kõrg-hetk on ehk pööripäevaks. Sel aastal tuleb kuus õit, mis on tubli tulemus kuiva kevade kohta/ Paeonia itoh 'Barzella' is opening its blooms and might be in full swing by Midsummer. This year it will have six flowers, which is good for a dry spring like this. 
Paeonia 'Coral Charm'
Ka 'Coral Charm' alles avab oma õisi/ Paeonia 'Coral Charm' is opening its blooms too
Kuigi aias on nn roheline paus enne suurt suvist värvide pillerkaart, siis tegelikult on õisi ikkagi võrdlemisi palju ka praegu. Erinevad laugud õitsevad juba mõnda aega, kuid nüüd on viltuse laugu kord. Mulle meeldivada nad väga. Kollased kerad on ainulaadsed. Teisi sarnaseid selles perekonnas pole. 

Paeonia 'Coral Charm' & Allium obliquum
Viltused laugud ja pojeng 'Coral Charm'/ Allium obliquum & Paeonia 'Coral Charm'
Allium obliquum
Viltune lauk/ Allium obliquum
Alustamas on ka mu lemmikud, lühterpriimulad. Nende tulemine on kiire. Pikalt pole õievartest aimdustki, kuid ühtäkki on juba esimesed õied valla ja siis nad aina kerkivad, korrus-korrus haaval.

Primula x bulleesiana
Lühterpriimula/ Primula x bullesiana
Primula beesiana
Beesi priimula/ Primula beesiana
Ja kannad, mu kannad on varasemad kui eales varem. Õitsvad taimed on küll ka rohtsetena üle talve hoitud, seega pole midagi imestada. Kui mõelda, et neil on veel neli kuud aega õitseda ja õlmitseda, siis võiks tulla neile hea aasta!

Canna Bed
Selleaastane kannapeenar/ This year's Canna Border, first plants blooming already by mid June. Hopefully good four months ahead for them!
Canna 'Striata'
Canna 'Striata'
Lõpetuseks veel rida juuni teise nädala noppeid.

Clematis 'Piilu'
Uuesti aeda toodud elulõng 'Piilu'. Esmane taim hukkus aastaid tagasi kohe esimesel talvel. Katsetan nüüd uuesti, ehk õnnestub, sest ta on mu lemmik/ Clematis 'Piilu' is my favourite. I had it once, but lost it to winter. Hopefully another try will be more successful.
Clematis cv.
Samast ajast teine taim, mis pidi olema punaseõieline, kuid on siinine, peab vastu aga aastaid/ Another clematis, which should of been red, is blue cloured and has been thriving many years.
Tradescantia andersoniana 'Concord Grape'
Tradeskatsiad talvitusid kõik hästi, esimesed puhkevad õide/ Tradescantia andersoniana 'Concord Grape'
Eryngium 'Big Blue'
Ogaputked koguvad juba värvi/ Eryngiums are picking up some colour
Dianthus cv.
Muhediku topeltõieline nelk, käest-kätte/ Dianthus cv.
Perennials Bed
Püsikupeenras/ In Perennials Bed
Perennials Bed
Ka kõrrelised aina kasvavad/ Grasses are growing rapidly among others
Perennials Bed
Juuni lopsakus/ Lushness of June
Solanum tuberosum 'Solist'
Ja ka varajane kartul õitseb!/ Early potatoes, already in bloom!
Evening
Ja üldse, õhtud on meil ka ilusad!/ Evenings are beautiful too!

12 kommentaari:

  1. Su kannaarium on uhke :) Mõtlesin ka paar päeva tagasi pojengide peale, kahjuks pole sinist pojengi, küll oleks valgete ja roosade vahel ilus :D Ja huvitav kuna mina endale viltuse laugu saan ? Olen seda juba kaua igatsenud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea paiganimetus! Peab kasutusele võtma! ;)
      Mina sain oma viltused laugus SS-lt. Väga vinged tegelased.

      Kustuta
  2. Mulle meeldib väga pojengide aeg, see on vist lapsepõlve mälestustega seotud. Roosa ja kollane pojeng on hurmavad. Viltune lauk ehib ennast nende taustal:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Midagi nendes pojengides on küll. Ja lapsepõlvetaimedel on ka kindlasti oluline roll hilisemas elus, see on kui side möödunuga.

      Kustuta
  3. Kannade peenar näeb äärmiselt eksootiline välja. Neil on imeilusad lehed.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, minu valiku kannadel on kindlasti esmatähtis leheilu, kuid tegelikult on neil ka kaunid õied ja heal aastal rikkalik õitsemine. See suvi võiks selliseks kujuneda küll! Eks ma ikka raporteerin jälle, kuidas neil läheb.

      Kustuta
  4. Kannad on tõesti imelised sul. Viltuse laugu just äsja tellisin, väärt kraam. Üldse on kõik sul seal ilus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Möödunud nädalavahetusel oli mul endal ka tunne, et kõik on kena ja korras aga nüüd reedel tormiga koju jõudes - paljud asjad pikali, õied rebitud, kohe täitsa õnnetuks tegi. Terve laulpäeva hommikupooliku tegin toestustöid.

      Kustuta
  5. Sul on seal ikka väga rikkalik. Kaunid pojengid. Laugud on väga vahvad. No ja priimulad....alati vaatan neid. Ps. kas sul on Piilul üks õis topelt, ehk siis eelmise aasta võrselt tulnud? Mul ei ole õnnestunud siiani ja sel aastal on ühe Piiluga üldse kummaline lugu, lihtsalt ühel hetkel võrsed olid "ära hammustatud" alt ja taim kuivanud. Ei teagi kes seda teha võis. Loodan, et ta ikka toibub.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. 'Piilu' oli tõesti paar topeltõit. Aga nende tegemist ei saa ma oma saavutuseks pidada - taim sai alles kuu eest soetataud ja istutatud. Aga eks ma püüan varsi talveks maha painutada ning katta ja siis saab ehk veel topeltõisi näha.

      Kustuta
  6. Tistou, I love your peony, Itoh hybrids 'Bartzella' is awesome!
    Your garden looks very colorful, hope the new clematis winters well and gladden you the next year as well.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, 'Bartzella' is one of a kind!
      Usually June is a green month in my garden, but due to very hot May many plants are blooming early and garden is colourful this year.

      Kustuta