kolmapäev, 2. mai 2018

Aprillist maisse

Taas kuuvahetus, aprillist sai kiirelt mai. Pikalt vindunud kevad on ühtäkki tõelise hoo sisse võtnud. Aprilli viimased päevad tõid kaks äikesehoogu, mis tundub juba rohkem kui möödunud suvel kokku - siis nagu polnudki teist õieti. Sajud lõid rohu lokkama, murud haljendama. Ka mets on saanud roheka vine. Kägu tuli 29. aprilli õhtul (kas siis raagus metsa või mitte?), pääsuke päev hiljem. Kuldnokk haudub, puukoristaja, hallräästas ja linavästrik ehitavad pesa. Kõik laulavad nii, kuis kõri võtab!

Aias on aina uusi õitsejaid. Eile puhkesid nartsissid, kohe tulevad varajased tulbid, püvililled ja nii aina edasi. Isegi siidpöörised juba ärkavad. Mõned kaod on ka selgunud - alla on andnud ogaputk 'Oxford Blue' ja leinakellukas, kes lihtsalt õitses juba ennast surnuks vist. Aga üldiselt on vist enamusega kõik hästi. Hiirekestel on ka kõigil juba ninad mullast väljas. Ei kannatnud nad külmakergete ega muu käes, kuigi istutatud sai alles septembri lõpul.

Sinillevaimustus pole ka minust mööda läinud. No on tõesti armsad lilled! Olen neid tegelikult metsast ja pargist koju toonud juba lapsepõlvest saati. Minu esimesest u 30 aastat tagasi "metsa" rajatud lillepeenrast ongi järel vaid mitmekümnele ruutmeerile levinud sinililled ja kirju liilia, mis ikka kasvab ja õitseb oma istutuskohas. Kooliajal istutatud sinililled on samuti oma kohtadel, nad on väga pikaealised taimed. Viimastel aegadel loodud peenardesse tõin esimesed taimed möödunud kevadel, ukseesisesse uude varjupeenrasse hiirehostade juurde said nad aga sellest kevadest. On heledamaid ja tumedamaid roosasid, siniseid. Olen samuti, nagu mitmed teised, otsinud erinevaid varjundeid ja lopsakamaid õisi. Ja siis on veel üks imeline keskmine sinilill 'Ballardii', mis on Viivilt, eelmisest aastast.

Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis is variable species. I have tried to collect diffrent plants in different shades of blue and pink. This is selection of my plants in flowerbeds.
Hepatica nobilis
Teine/ Another
Hepatica nobilis
Pisut heledam/ Bit lighter blue
Hepatica nobilis
Heleroosa/ Light pink
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Hepatica nobilis
Harilik sinilill/ Hepatica nobilis
Shade Bed
Erinevad toonid/ Different shades of blue in my new Shade Border.
Hepatica nobilis var. rubra plena
Püsikupeenra serval kasvab juba palju aastaid topeltõieline roosa sinilill/ Hepatica nobilis var. rubra plena is growing in my Perennials Bed for years now.
Hepatica x media 'Ballardii'
Hiigelsuurte õitega keskmine sinilill 'Ballardii' ühes aiapeenras/ Hepatica x media 'Ballardii' with huge blooms  is growing in my Garden Bed
Chinodoxa cv.
Samas peenras kasvab veel üks hiigelõitega taim - kirgaslill. Leidsin ta ühest vanast maha jäetud aiast, kus kasvas suurel hulgal tavalise õiesuurusega kirgaslilli ja siis laiguke neid suureõielisi. Sibulaid oli väga keeruline kätte saada, sest need olid ootamatult sügaval - ca 25-30 cm. Aga midagi siiski õnnestus saada ja juba nad õitsevadki!/ Another giant - some Chinodoxa, found from old garden, growing among regular size plants. 
Chinodoxa cv.
Võrdluses hariliku sinilillega/ In size comparison with Hepatica nobilis

Hepatica nobilis
Ja veel üks sinilill sealt aiapeenrast/ Another Hepatica from that Garden Bed
Narcissus cv.
Kui ühed on hiiglased, siis teised päris kääbused - SS-lt saadud nartsiss, madalam kui lumikellukesed naabruses/ If some are giant, then other are dwarf like this daffodil, neighboring with snowdrops.
Galanthus plicatus 'E.A. Bowles'
Kurruline lumikelluke 'E.A. Bowles' ikka veel õitseb mai algul/ Galanthus plicatus 'E.A. Bowles, still in bloom at the begining of May.
Galanthus plicatus 'Augustus'
... ja veli 'Augustus'/ ... and brother 'Augustus'
Crocus cv.
Viimased krookused/ Last of crocuses
Tulipa humilis var. pulchella 'Violacea Yellow Base'
Tulbipeenras - Tulipa humilis var. pulchella 'Violacea Yellow Base' - in Tulips Bed
Tulipa humilis 'Lilliput'
Tulbipeenras - Tulipa humilis 'Lilliput' - in Tulips Bed
Tulipa humilis 'Persian Pearl'
Tulbipeenras - Tulipa humilis 'Persian Pearl' - in Tulips Bed
Tulipa humilis 'Tete a Tete'
Tulbipeenras - Tulipa humilis 'Tete a Tete' - in Tulips Bed
Tulips Bed
Tulbipeenar/ Tulips Bed
Tulips Bed
Tulbipeenar/ Tulips Bed
Narcissus cv.
1. mai puhkeja/ In bloom for 1st of May
Hyacinthus orientalis 'Delft Blue'
Ka hüatsindid hakkavad õisi avama/ Hyacinths will be in bloom soon too
Garden Beds
Kõik muutub rohelisemaks tundidega/ Garden turns greener by every hour
Garden Beds
Aiapeenar/ Garden Bed
Garden Beds
Aiapeenar/ Garden Bed
Garden Beds
Aiapeenrad/ Garden Beds
Peenrad on kõik nüüd puhastatud, ka metsapeenar. Vaja oleks otsast hakata kobestama ja kompostiga väetama, kuid kuna kõik taimed pole veel ärganud, ei julge sonkima minna. Mägisibulapeenras on palju sammalt tekkinud niiske talvega, see tuleb eemaldada ja panna uus pindmine mullakiht. Aeg on kaevata ka daaliapeenrad, teha maha aiavili. Palju kevadisi töid. Arvatavasti tuleb nädalavahetusel niita esimene muru! Õnneks on varsti kaks nädalat kevadpuhkust ning loodan, et sellega saab palju tehtud. Eks enne seda lisan uusi noppeid.

3 kommentaari:

  1. Ah, need sinililled :) Kui Järvseljale sõita, siis ühes õues on sinililleajal sinilillemuru, jummel kui ilus see on. Niitmine algab üsna pea, esialgu hoian ennast veel tagasi. Aga nii on igal aastal. Meil tuli paar päeva tagasi ööbik, kägu pole kodus veel kuulnud, küla peal küll ja sel aastal on meil ogar lõoke. Püsib täpselt õue kohal ja röögib meeleheitlikult.

    VastaKustuta
  2. Juba tulbid õitsevad! Minu väga varajased tulbikesed alles mõtlevad, et kas hakkaks õitsema või pigem veel mitte!

    VastaKustuta
  3. Tana on Emadepaev, 13.mai... Selle suure sooja ja 10paevase vahe peale on tulbid aragi oitsenud, voib olla... Pildid on muidugi Sul imeilusad, yks nauditav vaatamine alati. Ja aitah harimise eest, ma toesti poleks teadnudki, et niipalju erinevaid varvitoone sinililli on olemas, tapsemalt - ma pole neid nii lahedalt uurinud :)

    VastaKustuta