teisipäev, 19. september 2017

Sügis on saabunud

Enam pole kahtlust, nüüd on ta kohal. Kased ja vahtrad võtavad juba kõikjal kollaseid toone, õhk on püsivalt niiske ning muru ei taha enam õhtukski ära kuivada, ka päikselise ilmaga. Aga päikest on vähe ja sajab järjepidevalt. Kahtlustan, et varsti vist võib uppuda. Seeni on murus ja lillepeenardes, aias ja metsaservas, rääkimata metsast endast. Uputuab veest ja uputab seentest. Ja sammal kasvab. Kasvab mustale mullale ja kruusasele multsile mägisibulapeenardes. Murusse. Kõikajale. Aed on soo! Astud lirts ja lirts ning võid kuulata sambla kasvumühinat.

Dahlia 'Black Knight'
Vihmamärg/ Wet from rain
Dahlia 'Black Knight'
Dahlia 'Black Jack'
Miscanthus sinensis 'Grazillimus'
Vihmapärlid siidpöörisel/ Rain pearls on miscanthus
Rain rolling in from West
Laupäeva ilm tuli läänest tumeda taeva ja kõuemürinaga/ Weekend's weather came from West, dark clouds rolling in with thunder and lot of rain
18.09.2017 sademete summa annab meie kanti järjekordselt suurimad numbrid, nagu ka kaks päeva tagasi/ Sum of rain in mm yesterday, on 18.09.2017/ Allikas: Ilmateenistus

Paistab, et meie kandis on eile sadanud jälle väga palju - pea kolmveerand kuunormi. Kõvasti sadas aga juba laupäeval ja sellele eelnenud reedel ning üldse septembris. Aiamaa on seetõttu vesimärg ning vagude vahel oli laupäeval vesi. Hilisema kartuli võtust ei tulnud ka sel korral midagi välja. Kas sealt ongi enam midagi võtta?! No näis.

Ka muru ei jõudnud sel korral niita. Ikka see märgus. Ehk oleks saanud pühapäeva õhtupoolikul seda teha, kuid siis oli vaja tegeleda seentega, mis hommikul metsast ja oma murult said toodud.

Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Punetab aedhortensia 'Wim's Red' uues peenras varjulembestele taimedele/ Flaming Hydrangea paniculata 'Wim's Red' in newly created bed for shade loving perennials.
Metsapeenras oleks juba justkui sügav sügis. Hostad osaliselt küll veel õitsevad, kuid pinnad on kollastest lehtedest kirjud. 'Summer Breeze' hosta ümbert leidsin terve perekonna seemikuid. Välja ei rohinud, las kasvavad, huvitav siis vaadata, mis neist saab! Üldiselt on metsapeenar jätkuvalt üks põnevamaid kohti, kus kopsurohud, sõnajalad ja brunnerad päris kenasti hakkama saavad, kuid nii mõnigi hosta vaid 3-4 lehega vindub. No veel ei hakka neid sealt välja võtma. Püüan veel komposti ja kõdusõnnikuga turgutada seda elu-olu neil.

Woodland Garden
Metsapeenar/ Woodland Garden
Woodland Garden
Metsapeenar/ Woodland Garden
Woodland Garden
Metsapeenar/ Woodland Garden
Woodland Garden
Metsapeenar/ Woodland Garden
Woodland Garden
Metsapeenar/ Woodland Garden
Pühapäev oli tegelikult täitsa kena ja soe päev, kui päike välja tuli. Täieliku tuulevaikusega - seepärast ka see muru kuivada ei tahtnud. Liblikad tulid taas välja ning neid jagus ohtralt kõikjale. Õhtu eel kadus päike pilvesse ning tabasin selle hetke just liblikapeenarde juures. Huvitav oli jälgida, kuidas liblikad oma asjatoimetused lõpetasid ja kes kuhu siis varjule lendas. Enamik lendas räästa alla või otse katuseeterniidi alla, üks aga tiirutas pikalt räästa ees ning siis laskus hoopis põletamata okste hunnikusse, mis ootamas lõkkeasemel põletamist. Puges mööda oksi hunniku sügavusse. Sellele nüüd küll muidu tuld otsa panna ei saa kui vaid keset sooja päeva. Arvatavasti läheb iga liblikas praegu ööle vastu teadmisega, et järgmine lend võib-olla tuleb alles kevadel. Küllap tuleb öömaja valida nii hästi, et see ka kogu talveks hästi passiks.

Bee&Butterfly Bed
Koerliblikas liblikapeenras/ Small tortoiseshell in Bee&Butterfly Bed

14 kommentaari:

  1. Vastused
    1. Loodan, et see nii paistab. Sügis on tegelikult üks parajalt rahutu aeg - et suvi sai läbi ja jälle oli teda nii vähe ja igatsus tekib kõige muu järele, mis on.

      Kustuta
  2. Ilmateated on lootusrikkad, tuleb veel seda ilusat ja kuiva ka. Küll su metsapeenar oma samblaste kividega on ilus :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, tõotab kaunist nädalalõppu. Loodame-loodame selle peale. Sammal kasvab kividel hästi, eriti sellises vihmas! :P

      Kustuta
  3. Metsapeenar on super :) Ja vihmaparlid nii ilusasti tabatud... hea. Kas Black Knight on erinev Black Jackist, vohiklik.. sorry. Lihtsalt meenutuseks yks vana lugu, et kui Sinu isa sinna ehitama hakkas, siis Marissa-tadi ytles, et "Mis sa sinna veeauku ehitad, sealt kunagi kartuleid katte ei saanud, laudade pealt tuli votta..." Ei midagi uut siin paikese all :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nii-nii.. pole üldse võhiklik, vaid väga tähelepanelik! Ma olen ise siin nüüd nimega eksinud - õige on ikka 'Black Jack'. 'Black Knight' on väga levinud nimi taimedel ning küllap ta mul nii pähe tuli Jacki asemel.
      Eks see üüratu magistraalkraav on olukorda parandanud võrreldes ehitusajaga, kuid märg savine maa on kartulivõtuks (ja ka kasvuks) ikka niru värk.

      Kustuta
    2. Tegelikult loo point oligi selles, et siis tuleb laudade pealt votta, kui jalgsi peale minna ei kannata. Ega siis oma too vilja saa lasta raisku minna :) Palun parimaid ahjukartuleid, kui koju tulen :)

      Kustuta
    3. No nii palju saab ikka! Kindlasti! :)

      Kustuta
  4. Seekord sadas tõesti väga palju korraga ja sestap ma mõtlengi, et sügis tuleb pikk, et vesi jõuaks sinna kuhu vaja.
    Sa oskad muidugi vihmast ka kauneid kaadreid teha :) Pildid on võrratud ja huvitavad ka. Aedhortensia tagaplaanilt avastasin mõned kõrreliste potid - `Red Baron`? ;) Annaks nüüd ilusaid nädalavahetusi!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eino, nii täpselt ei ole võimalik vaadata!!! Aga on küll 'Red Baron'! Ostetud augustis millaski ja ikka veel istutamata. Loodan, et on piisavalt "umbrohi" ja ei tule krõbedat talve- et ehk saab tast veel niiviisi asja.
      Aga kas Sa seda märkasid, et hortensia all on 'Diane's Gold'?! :P Ja paistab üks hiir...



      Kustuta
  5. I liked your woodland garden Tistou, nice stone and boulders with moss, blooming hostas. I see you created new bed, I did the new pond bed too.
    Nice photos of water drops, let rain go away!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Creating a new bed is exiting, isn't it! Bog beds and gardens are definitely very interesting gardening matter! Maybe I will have one too one day! :)

      Kustuta
  6. Kas su imeline metsapeenar on täiesti teovaba? Kõik nii terved hostad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Peenar on hoitud "suhteliselt" teovabana. Mets ise on tigusid täis. Peenra serv on hoolikalt puhtaks riisutud ja riisutud riba metsapoolsesse serva olen puistanud tigude graanuleid. Pole ilus lahendus, kuid teisiti ei saaks. Mets on isenenesest kodatigusid täis. Varem kui pardid-kanad olid, polnud ühtegi tigu.

      Kustuta