esmaspäev, 10. oktoober 2016

Enne öökülmi

Kuni tänaseni polnud meil öökülmi olnud. Kas külm sel öösel näpistama pääses, ei tea, kuid üpris kindlasti saab ta mõjule tulevastel öödel. Seda räägivad nii ennustused kui ka kõik ilmamärgid - tuul pühkis eile õhtul taeva puhtaks ja valitsejaks sai põhjast koos külmaga saabunud kõrgrõhkkond. Külma õhku pumbatakse põhjast aina juurde ning vaiksed selged ööd lasevad temperatuuril miinustesse langeda.

Aed on sügavas sügises. Õu ja kodutee olid saabudes lehtedest kaetud. Enamik püsilillede õisi on kustunud, ka suvikud on jaheduses väsinud. Vaid daaliad on südilt vastu pidanud ja uusi õisi teinud. Sügisastrid pakuvad värvilaike, kuid ka nemad on peale tormide vintsutusi veidi räsitud moega. Tõin linnast kaasa ühe väiksekese, nimetu taevasiniste õitega madala astri. Eks ta on kasvupärssijatega miniatuurne hoitud ja tulevikus kasvab kõrgemaks, kuid sest pole lugu, armsad õied jäävad ikka endiseks.

Aster dumosus
Hiline emotsiooniost/ Late fall purchase
Dahlias in October
Suvelillepeenar veel värvides/ Still some colour in my Hot Summer Bed
Dahlias in October
Daalia 'Fascination' on muutumatu, kui kõik ümberringi kuhtub/ Dahlia 'Fascination' staying strong while everything else is in decay
Ma teen ja postitan siin aina ühtesid ja samasid vaateid ning taimi. Vaid üks, mis muutub, on aeg, ja taimed koos temaga. Ja see on huvitav jälgida. Seepärast need kordused - mu enda jälgimised ja talletused. Järgmistel sügistel hea meenutada, kuidas ta seekord tuli.

Hostad on mul fookuses pikemat aega. Kaks nädalat tagasi olid veel kõik suvevärvides, kuid nüüd oli kiire muutus toimunud. Paljud olid kollase sügisvärvi saanud, mõned suisa vormituks muutunud. Aga oli veel ka täiesti muutumatuid ning paar suvel Hollandist saabunut õitsebki veel. Uue hostapeenra elanikele tegin lehekompostist katte, ehk aitab see talvele kindlamalt vastu minna.

Hosta corner
Hostanurka on sügis saabunud/ Fall has arrived to Hosta Corner
Metsaaed pakub jätkuvalt põnevaid elamusi. Eriti toredaks on saanud kopsurohud, kelle täpilised-laiuglised lehed säravad kirkalt ümbritsevates koltunud toonides. Suured tänud Tiile ja Krissule, kes suvel oma taimi olid nõus jagama ja jupikesi kaasa andma. Kõik on väga ilusasti kasvama läinud!

Pulmonaria
Kingituseks saadud Aalujate kokkutuleku perenaiselt/ Lungwort, given as a present
Woodland Garden
Metsaaed/ Woodland Garden
Woodland Garden
Metsaaed/ Woodland Garden
Plaanisin selleks korraks küll ka mõned iluaiatööd, kuid selleni ma ei jõudnud. Võtsin aiamaalt üles veel viimased juurikad ning koristasin hoovist lehti. Ka õunu sai talveks varutud, sest külmad ähvardavad võtta selle, mis veel puus. Aga tulbi- ja hüatsindisibulad vajavad mahapanekut ning viivitada sellega enam ei maksaks. Eks järgmine nädalavahetus. Päevad on lühikeseks jäänud ning paljut nendega enam ei jõua.

Borders in Fall
Sügis on saabunud/ Autumn has arrived
P1010317
Liblikapeenar/ Bee & Butterfly Bed
Garden Bed
Aiapeenrad/ Garden Beds
Echinacea 'Green Jewel'
Echinacea 'Green Jewel'

12 kommentaari:

  1. Lehesadu, teid ja radu, katab kullane vaip... Moni viisijupp voib jaadagi ketrama :) Kui ilusad on need lehevaibad ja lahke sygis on olnud soe, koik varvid veel alles.. Piltegi vaadata on toeline nauding, parem veel, kui selle keskel olla saab :)
    Fascination on toesti tugev ja Green Jewel impressive, kollased hostad ja lillad hortensiad - ah mis pillerkaar veel enne loppu! Sygis on yks kurb aeg..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa sügise esimene pool on ikka ilus küll. Seni kuni kõik muutub pimedaks ja poriseks ja koledaks. Ja eks tol ajalgi on ju mingid omad võlud - tuleb osata vaid väärtustada.
      'Fascination' on ajas aina paremaks läinud. Mäletan kui nad õitsema hakkasid ja oli veel ainult üks õis, see esimene. Ei oleks siis osanud arvata, et aja edenedes saavad neist nii suured ja õisi täis põõsad. Ilus-ilus!

      Kustuta
  2. Ka mina komistasin lõikelillepoes potiastri peale, nimi on `Regent Blue`. Nii ilusat täidisõit ei ole ma madalatel astritel veel näinud. Jaa, kasvupidurdaja kindlasti. Peenra omad näevad hoopis teistsugused välja. Aga külmakindluse geen peaks ometi ehk olema säilinud. Igatahes peenrasse ta läks. Kuhjan ka lehti peale, ehk elab üle.
    Suvelillepeenar daaliate ja kosmostega on väga ilus, vist on ka hästi päikselise ja sooja koha peal.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Madalate astrite külmakindlusele ma eriti mõelnud polegi - olen arvanud nad külmakindlateks. Eks siis pean ka võib-olla esimeseks talveks natuke katet panema - kaotada ka ei tahaks sellist armast taime.
      Suvelillepeenar on terve päeva päikese käes, seega kui päikest on, on ka soe. Tuuled käivad sinna siiski veidike peale ja mulle näib, et seinaäärsed daalad edenesid sel aastal pisut paremini.

      Kustuta
  3. Nii mõnusad meeleolud. Ja need lehed, need on võrratud aiaelemendid, need, mis maha on langenud. Sul on ka seal veel palju õisi. Aga jah, see öökülm. Eks siis on aeg. Kaunist sügist!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Sügise esimene pool on ilus ja meeleolukas, tõsi. Siis kui läheb pimedaks ja poriseks, siis kaob kuidagi maal olemise võlu. Aga see on juba üks teine ja pikem teema! :D

      Kustuta
  4. Kui neid lehti maas poleks, võiks öelda, et Sinu aias on veel suur suvi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lehevaip annab tõesti olukorra ära. Ja lehti on aina langenud, nüüd on juba paksud vaibad kõikjal.

      Kustuta
  5. Lovely woodland garden, Tistou. Do you go hunting mushrooms there? I also liked green Echinacea, never seen before!
    I envy you bought Viridiflora Tulips, lovely green strips, nice shape. When I've been to Amsterdam I haven't seen these tulips.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadezda! I love to go pick muschrooms in the forest, but the one in front of our house, where the Woodland Garden lays, is quite poor. So I usually go to my "secret places" little further away.
      Viridaflora tulips are lovely and I can't wait fror next spring.

      Kustuta
  6. Oo jaa, kopsurohud on ilusad ja märkasin tähk-roodjalga? Ilus, ilus.
    Aster dumosus muidugi ka, oivaline sinine!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. On tähk-roodjalg. Istutasin ta sel suvel ja loodan, et võtab oma koha omaks. Eks aeg näitab. Aga väga ilus on ta küll! :)

      Kustuta