teisipäev, 31. mai 2016

Mai lõpp on suvekuumas

Kes oleks võinud arvata, et maist kujuneb selline suvekuu, nagu ta seekord sai. Kaks kuumalainet pea kolmekümnekraadise suvesoojaga jääb olemata nii mõnelgi päris suvel me põhjamaal. Soe on küll ühtpidi tore ja meelitav, kuid kui sellega jäävad ära kõik kosutavad sajud, on lood halvad. Kannatavad aiataimed ja põllukultuurid, tuleohtlikuks muutub mets. Ning aednik ise venitab vee tassimisest käed maani.

Meie savimaadel pole asjad veel kõige hullemad. Ka kahenädalatagusest vihmasajust sai kodupiirkond kenasti osa. Kuid idapoolsem osa vabariigist on veeta juba aprilli lõpust saati. Minugi seinaäärsed peenrad tolmavad juba ning päikse lõõsas vajuvad longu ka kõige vapramad kuiva ja kuuma taimed - ogaputked. Hetkel on nad veel hästi pehmete ja rohtsete vartega. Ka aplad ja veenõudlikud daaliad-kannad nõuavad oma ning pühapäevaõhtune kastmine venis mul südaöösse. Ikka selleks, et iga saaks oma jao. Linnasõit sai alguse ööhämaruses ning poole kolme paiku sihtkohta jõudes hakkas juba aovalgus põhjataevas helendama. Distants-aedniku kevadine elu. Tõsiselt, jõudsin mõnel hetkel mõelda, et küll oleks tore, kui oleks veel talv ja rahu. Aga need olid üksikud viivud, sest tegelikult kõik ümbritsev pakub niipalju rõõmu ja elamusi.

P1010595
Kui piiluda sõnajala sisemusse, saab sellise elamuse/ Harmonious orderliness inside a fan of fern


Hosta sieboldiana
Hommik hostalehestikus/ Morning dew on hosta leaves
Carex elata 'Aurea' & Calamacrostis x acutiflora 'Overdam'
Päev kevadises kõrrestikus/ Between springy grasses
Või siis kõik see putu-mutuka ja linnuelu, mis aias käib. Omaette elamus mutiraisastki, kes aiamaal mügri mängis ja peaaegu sellega mu üle kavaldas - ei ühtegi hunnikut, aga vaod-peenrad kõik käikudest läbi aetud. Aga ma olin südi ja sain ta kätte. Igasugu käiguajad ajavad aedniku meeleheitele.

Suvesoe tõi möödunud nädalavahetusse suured valged põualiblikad ning arvukalt väiksemaid väike kapsaliblikaid. Kapsaliblikas üldiselt ei ole suur õite külastaja ja nektari noolija. Talle meeldib rohkem ringi liuelda ja kapsaid pikeerida. Olen siiski märganud, et sinised õied köidavad nende tähelepanu, ning lauguõied ajasid nad suisa pöördesse. Teine populaarne valik oli neil õide puhkenud naistenõgesed.

Pieris rapae
Väike kapsaliblikas ja lauk 'Purple Sensation'/ Small cabbage white on Allium 'Purple Sensation'
Alliums & cabbage whites
Pidusöök!/ Feast!
Alliums
Putu-mutukad/ Wildlife friendly alliums
Päevapaabusilmadega tegin ka ühe huvitava tähelepaneku. Tuleb välja, et nad on väga paigatruud. Valinud välja ühe päikselise peesitamiskoha, jäävad nad selle juurde paikseks nädalateks. Nii on üks paabusilm, kes sätib end kogu aeg suvelillepeenra mustale mullapinnale. Vahel lendab pisut ringi aga naaseb alati peenrale end päikese kätte soojendama. Juba kaks nädalat. Teine aga on meie kivisillal ja olen teda seal samuti mitu nädalavahetust näinud. Kividel on ka hea soe olla! Nad on nüüdseks oma elu lõpupäevil, tiivad on päris kulunud. Möödunud suvelõpu valmikute elu lõpebki järgneva kevadega. Uus põlvkond ilmub nukkudest suve teisel poolel.

P1010605
Suvelillepeenra päeva paabusilm/ Peacock butterfly, who likes to rest on warm surface of my hot summer bed, for couple of weeks now.
Käes on iiriste aeg. Minul peeneid sorte pole, on vaid Räpina koolist toodud looduslikud siberi iirsed ja nimetud aiasordid. Mitte üks pole Hollandi juurikatest õigena tulnud, mitte ainus! Aga mõni neist on sellepoolest täitsa tore. Iiriseõisi on sel aastal vähem, üks sort on täiesti õietu, kuigi lehelehvikud on uhked ja võimsad. Kas külm võis õiepungad hävitada?

Iris cv.
Tulbipeenra iirised/ Irises of Tulips Bed
Iris cv.
Üks veidi heledam ja roosakama tooniga sort võrreldes laialt levinud pruuniõielisest, mis veel ei õitse/ All Dutch iris rhizomes bought from garden centres have been wrongly named, some are quite attractive though, like this one.
Iris cv.
Üks poolkõrge tumelilla ja väga atraktiivne nimetu iirisesort/ Another beautiful no-name iris cultivar from Holland
Siberi iirise tõin Räpina Aianduskoolist, kui õppisin seal 15 aastat tagasi. Väikesest taimetükist on selle aja jooksul saanud mai lõpu dominant aiapeenras ja püsikupeenras. Mulle ta väga meeldib, sest taim on kaunis kogu hooaja. Seemnekupardest on ilu veel talvelgi. Niiskete luhaalade taimena saab ta mul hästi hakkama ka räästaaluses peenras, kus ühtegi vihmapiiska otse taevast ei lange.

Garden Bed
Siberi iirised/ Siberian irises in Garden Bed
Perennials Bed
Siberi iirised püsikupeenras/ Siberian irises in Perennials Bed
Aga veel on ka viimaste tulpide aeg. Kuumale ilmale ja kõrvetavale päikesele vaatamata on nad vapralt vastu pidanud ning venitanud tulpide aja pooleteisele kuule. Esimese tulbipildi tegin sel aastal 9. aprillil. Vaid kaks nädalat varem oli välju veel  katnud lumi.

Parrot tulips
Sinised papagoitulbid/ 'Blue Parrot' tulips
Parrot tulips
Mustad papagoid lisaks/ 'Black Parrot' tulips included
Tulipa 'Black Parrot'
Tulipa 'Black Parrot'
Parrot tulips
Papagoid/ Parrots
Tulipa 'Texas Flame'
Tulipa 'Texas Flame'
Parrot tulips
Veidi muutunud toonidega papagoi parv/ Flock of parrots in flight
Tulipa cv.
Tundmatu iludus/ Tulipa cv.
Tulipa 'Yellow Spring Green'
Tulipa 'Yellow Spring Green'
Paljud aednikud loitsivad praegu vihma välja ja ma väga loodan, et neid saadab edu ning vihm tuleb - meiel kõigile. See on justkui jutt Aafrika kõnnumaalt, kuid just selliseks hakkab meie olukord kujunema. Kevad on ju tegelikult ilus olnud ja ehk saab ka suve algusest veel asja.

Hosta 'Geat Expetations'
Maikellukesed mais/ Lily of the valley is called 'May Bells' in Estonian

14 kommentaari:

  1. Lauk kapsaliblikatega on tõeliselt nummi ja edukas mutijaht teeb kindlasti rinna rõõmsaks. Meil võtti üks kassidest mingi aeg tagasi mügri, see oli ilus päev ja täna nägin hommikul varjukas siili :) Seda loomakest pole mitu aastat aias kohanud Loogiline, et see vih ikka kord tuleb ja lootkem siis, et mitte liiga hilja

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ka mina pole meie aias siili väga-väga ammu näinud. Neid on vist üldse väheks jäänud. Kahju!

      Kustuta
  2. Ma tunnen Sulle päris kaasa. Olen ise pikalt elanud distantsaedniku elu ja tean, mida see tähendab, sest nii palju ilusat jääb nägemata.
    Kuumus on hirmus, aga imelik, et taimed püsivad päris vaprad ka kastmata, suures aias ei tee kastekannuga midagi, peab lihtsalt taimede elujõule lootma ja kunagi ehk tuleb see vihm ka.
    Mutisaak teeb alati indiaanlasetantsu tantsima :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ega see distants-aedlemine pole jah asi ega miski. Sest justnimelt palju jääb nägemata ja kõik ilu läheb justkui mööda. Näen vaid harvasid pildikesi. Igasugune arengute ja kulgemiste jälgimine jäävad kahjuks ära.

      Kustuta
  3. Tundmatu tundub Silverstone. Vist. Vast. Pisut nagu.

    VastaKustuta
  4. Telepaatia on olemas.. Just nagu juhuslikult - juhtumisi - ostsin Aafrika vihmaloitsija, mingi koristitaoline asi, tundus huvitav. Midagi teadmata Sinu kuumast ja kuivast, sest siin merede taga on kylm. Ja nyyd Sina mainid Aafrika konnumaa tingimusi :) Niikui koju jouan, hakkame loitsima :) Taimed on Sul ilusad ja lopsakad, Tistoule vaarilised.. Ja sonajalapilt, vaga eriline!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No kas Sa nüüd näed! Ma loodan, et vihm jõuab küll enne tulla, kuid Sina oma loitsijaga jääd siis viimaseks õlekõrreks! :)

      Kustuta
  5. Tistou, we had the same hot waves but the next week will be cool as forecast says. I'm glad you have a lot of tulips, lovely! especially Black parrot. And yes if you look at the middle of a fern you can find ...Love this photo!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes, predictions for coming weekend and next week are much more modest in temperature wise. I hope there will be some rain as soil is dry as ash.
      I'm glad that you liked the photo!

      Kustuta
  6. Imelised fotod ja imelised vaated :) Mul hakkas ka sel aastal üks lilla tundmatu iirisesort õitsema ja see oli väga kaunis värvilõik! Liblikad ka väga armastavad Sinu aeda :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh!
      Olin tegelikult algselt ikka väga pettunud, et ükski iiris ei tulnud õigena. Aga sel kevadel tunnen tänu selle eest, mis on tulnud ja minu aeda saanud. Nad on toredad ja ilusad taimed. Ja lõhnavad veel imeliselt!
      Liblikate meelitamisega tegelen ma aktiivselt! :P

      Kustuta
  7. Ma imestan tulpide püsimise üle, nii kaua õitsevad, imeline. Hosta pilt tekitas huvitava pildi merest, kuunaritest ja siis vaaladest. Vaat, mis võib ühes pildis olla.
    Huvitav mai, eelmisel aastal õitsesid kevadlilled pojengidega segi, tänavu on tempo di polka.

    See siberi iiris võttis mul ka lõpuks vedu, tõin ta oma vanast aiast kaasa ja miskipärast läks kohanemisega aega. Kuidagi väga selge olemisega taim on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need hilised tulbid tõesti pidasid kenasti selle kuumaperioodi vastu ja sinised papagoid hoiavad tänagi veel oma "tiibu koos". Siberi iiristest on mul siiani ainult põhiliik. Tulevikus võiks mõni sort ka olla, vaatasin Tallinna BA-s, et 'Regency Belle' on väga kena taim.

      Kustuta