neljapäev, 7. jaanuar 2016

12 emotsiooni 2015

2015. aasta möödus väga kiirelt ja toimekalt. Jälle tuleks öelda, et justkui kiiremini kui ükski varasem. Targematel on selle kohta omad seletused. Iga üksik kuu tõi kaasa omi tegemisi ja elamusi. Kõiki neid üles lugeda ei jõukaski, kuid mõne olulisema teema kavatsen selle jaanuari jooksul üle käia meenutuseks ja kokkuvõtteks küll.

Alustuseks aga, sarnaselt möödunud jaanuarile, püüan ka see kord aasta pildipanga üle vaadata ja valida igast kuust ühe meeleoluka pildi iseloomustamaks kõige kirkamaid hetki, mis õnnestus hästi jäädvustada. Selline rida siis seekord.

Winter details
Jaanuar on vormi ja tekstuuri kuu. Kui värvid on lahustunud, muutuvad oluliseks kõik jooned, kujud ja faktuurid. Lumi lisab kõigele oma nüansi. Jaanuaris võib  aiast puhata, aga ei pea. / January is a month of form and texture. As all colours melt to browns and grays in winter, shapes gain the greatest importance in garden. In January you can take a brake from garden, but you don't neccesarily have to. 
Phalaenopsis hybrids
Veebruar on tubaste aedade ja orhideede kuu. On Tallinna BA orhideenäituse aeg. See väike näitus on aga minu aknalaualt. / Ferbuary is a month of indoor gardens and month of orchids. It is also a month of Tallinn Orchid Show in Botanical Garden. This show is on my window cill however!
Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Märts on lumikellukeste kuu. Kuigi esimesed lumikellukesed avanesid juba veebruaris, siis põhiosas õitsesid nad märtsis ja aprilliski. See aasta tähistas uute hinnaliste sortide esimest õitsemist. Pildid Galanthus 'Spindlestone Surprise'. / March is a month of snowdrops. Even if the first snowdrops flowered in February, their primetime falled into March and some lasted to April. Here, Galanthus 'Spindlestone Surprise'.  
Iris reticulata 'White Caucasus'
Aprill on varaste sibulillede kuu. Kevad ei olnud varajastele õitsejatele kerge - pidevad vihmasajud vetitasid õisi ja ei lubanud rahulikult õitseda. Pildil Iris reticulata 'White Caucasus'. / April is a month of early bulbs. Past spring wan't easy on them as constant rains soaked flowers and disturbed blooming. Iris reticulata 'White Caucasus' above.
Tulipa aucheriana
Mai on tulpide kuu. Väga paljud liigid-sordid kannatasid möödunud kevadel niiskuse tõttu hallitushaigustes. Kui palju kahju tegelikkuses sündis, selgub sel kevadel, kui on näha, mis järel on. Siiski oli ka tublisid-tugevaid, siin Tulipa aucheriana. / May is a month of tulips. Many natural species and cultvars suffered from excessive moisture of this past spring and were prone to mold. Some perfomed strorg however - here Tulipa aucheriana.
Meconopsis Slieve Donard (AGM, FCC)
Juuni on siniste õite kuu. Siberi- ja aediirised, naistenõgesed, metssalveid õitsevad siis. Teiste seas ka müstiline tõnnikeselehine ebamagun. / June is a month of blue blooms. Sieberian irises, nepetas and sages are blooming then. Among them, mystical Meconopsis 'Slieve Donard' (AGM, FCC).
Bee&Butterfly Bed
Juuli on külluse kuu. Juulis õitseks justkui kõik. Pidu on liblikatel ja kimalastel. / July is a month of bounty. In July everything seems to be blooming and bees and butterflies are having a time of their lifetime.
Echinacea 'Rubinstern'
August on siilkübara ja liblikakuu. Minu armastus siilkübarate vastu on vankumatu, nagu ka liblikate imetlus. Siilkübar 'Rubinstern'. / August is a month of coneflowers and butterflies. My love for echinaceas is unshakable as my admiration towards butterflies.Above, Echinacea 'Rubinstern'.
Hot Summer Bed
September on särtsuv-tuliste õite kuu. Jaheda kevade ja suve esimese poole tõttu ei saanud eksoodid hoogu sisse. Pikk ja soe sügis aga korvas kõik ja puistas üle õitesajuga. / September is a month  of sizzling-hot blooms. Cool spring and first half of summer set off all my summer excotics. Warm august and september compensated all and filled borders with rich flowering. 
Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'
Oktoober on kirgaste värvide kuu. Sel oktoobri algul oli veel õisi palju, hortensiatest siilkübarate ja daaliate-kannadeni välja. Esimene külm saabus alles oktoobri teisel nädalal ja sinnamaani oli õisi külluses. Mõnikord on sel ajal tulnud juba aga esimene lumi. Ülal aedhortensia 'Diamant Rouge'. / October is a month of bright colours. Beginning of this past October was filled with blooms and colours. First frost arrived on second week and until then garden was in very good shape. Some years it is a time for a first snow! Above Hydrangea paniculata 'Diamant Rouge'.
Berberis thunbergii 'Orange Rocket'
November on viimaste värvilaikude kuu. November võib olla vahel sügav talvekuu, vahel kottpime vihma ja udukuu. Seekord oli ta soe ja vihmane. Berberis thunbergii 'Orange Rocket' pildil. / November is a month of last colour patches. That month can be deep winter or dark rainy-foggy month that frustrates the most. This time it was warm and very dark, life like in a closed bag. Berberis thinbergii 'Orange Rocket' above.
Snowdrops
Detsember on uue aiaaasta lootuste kuu. Sageli on just detsembris esimesed järgmise hooaja märgid ilmsed - kõikvõimalikud ninad-otsakesed, mis külma ja pimeda kiuste juba sätivad end kevadevalmis. Siin lumikellukesed. / December is a month of hopes for next gardening season. Often the first signs of spring emerge in December. Here above, sprouting snowdrops.

Selline see 2015 oli. Nii mitmetelegi meist jagus õisi aias veebruarist suisa detsembri lõpuni välja. Paljukest see siis "aiapuhkust" jätab? Vaevu kuu-poolteist. Aednik küll ei saa kurta meie kliima koledusest ja kuus kuud kestvast talvest!
Järgmisena siis mõnest asjast lähemalt.


Summary: 12 Emotions in 2015

Year 2015 went by very quickly, cognitively faster than any other year before. But isn't it the same case every year?! My 2015 was filled with all kind of activities and enriching experiences. To name them all would be impossible and needless, however, some are worth to recall. Like last January, I went through my garden galleries and pick up a photo from each month from last year. These are representing some of the highlights I had. In coming posts I will focus on some specific aspects in detail too. January will be a month of summaries.

23 kommentaari:

  1. Mõnus ülevaade. Minu kuude nimetused oleksid enam-vähem samad, väikeste erinevustega. Aga piltidest avaldas jaanuarikuine muljet, esmapilgul lihtne aga samas oma mitmekülgusete vormidega huvi äratav. Väga hästi tabatud kaader.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõtlen huviga, et kuivõrd mu enda kuude nimed ja huvid aastatega võiksid muutuda. Võrreldes eelmise aastaga on see rida võrdlemisi sama. Ja kuigi paljud asjad kinnistuvad, siis möönan, et maitse võib siiski ajapikku ka muutuda.

      Kustuta
  2. What a treat to see vernal flowers, Tistou, especially now when extremely cold is here -22 C. Love you emotions, sure, your bright garden will please you this year.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh dear, our extremes has been as low as -30 C degrees in my home county past two nights. I hope that 2016 will bring happy emotions and not a big cry over winter losses.

      Kustuta
  3. Ilus aasta :) Olen seda tõnnikeselehist ebamagunat juba mitu aastat püüdnud seemnest kasvatada aga pole õnnestunud. Kas Sinul on see taimena hangitud? Ja mis sorti monarda (või monardad - tagapool paistab ka kaunist erkpunast :) Sul juulikuud kaunistab?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tellisin kolm erinevat taime Inglismaalt Edromist mõned aastad tagasi. Ühe kaotasin esimese talvega, teise teisel aastal peale õitsemist ja see viimane sort 'Slieve Donard' on kaks suve õitsenud ja vähehaaval laienenud.
      Monarda sort on 'Pink Lace'. Kiidan teda väga- kaunis toon, kompaktne põõsas, palju-palju õisi ja õitseb pikalt. Monarda taga punab esimeste õitega daalia 'Bishop of Llandaff' tulises suvelillepeenras.

      Kustuta
    2. Aitäh :) Imeilusad kooslused igal juhul! Loodan, et mul ükskord selle ebamagunaga ka õnnestub :) Mondardad on ka toredad, nende seemnest kasvatamisega läks üsna hõlpsalt!

      Kustuta
    3. Monardad on kohe väga toredad! Ma tõin endale kooliõe juurest sel suvel ühte väga toredat roosat monardat. Tema sordinime ei teagi aga väga vahvat tooni on ja kõrglehedki on tal roosakad lisaks õitele.

      Kustuta
  4. Aitäh jagamast. Mõnus oli jalutada lumi akna taga mööda aastaaegu tagasi lumme.

    VastaKustuta
  5. Väga tore pildirida :) Jaanuar ka minu lemmik :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore! Vahal leiab hoopis uusi ja põnevaid vaateid kui asjadele lähedale minna!

      Kustuta
  6. Kena pildirida:)...väga kaunis roheliseõieline kuuking. Mul on sarnane, kuid leidsin ta ühest poenurgast suht kehvas seisus ja seni on ta oma kaotusi tasa teinud, lehti ja massi kasvatanud. Ehk tuleb kevadepoole ka mõni õieke.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minu rohelisekene ehk Doritaenopsis Tzu Chiang Key 'Chin Yo' on pikki aastaid hoogu võtnud ja nüüd õitseb teist korda esimeselt õievarrelt. Mõni võib olla väga pikaldane, mõni uskumatult elutahteline, kuigi on üle elanud mõne suure trauma, ja mõni ei taha ega taha edeneda ja lõpuks hääbub. Sellised need kuukingad on.

      Kustuta
  7. Sisukas ja ilus ülevaade.
    Ma pole samuti lühikese suve virinaga nõus. Minimaalselt kestab õuehooaeg tavaliselt ikka 7 kuud, normaalne ju. Eks nii inimesed kui taimed peavad vahepeal ise ja ka üksteisest puhata saama, kuigi aedniku mõtted on ka talvel aias.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arvatavasti kasvatab minu aiajanu ka see, et ma sinna vaid nappideks nädalavahetusteks saan. Oleks ma kogu aeg kohapeal, võib-olla väärtustaksin puhkust enam. Aga pole viga, talv on ka ikka hea aeg mõtteid mõlgutada ja plaane veeretada!

      Kustuta
  8. Parim pilt see Jaanuar, ei oskagi seletada miks, aga ... lihtsalt vaga meeldib. Head katt ja teravat silma Uuel Aastal!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mul on hea meel! :) Ja aitäh heade soovide eest!

      Kustuta
  9. Imeilus läbilõige ja minugi pilku köitis enim jaanuaripilt.

    VastaKustuta
  10. Siit külmataskust on lumele vahelduseks värviline pildirida ütlemata kosutav. Ma külvasin eelmisel talvel ka ebamagunaid. Tulid üles ja puha.
    istutasin siia-sinna ja mõni jäi lihtsalt potti ka. Eks uuel hooajal ole näha, kas talvitusid ja õisi tahaks ka. Sinine on mu lemmiktoon aias ja valge ja sekka puhast punast jm värvid riburada. Kuigi üle kõige on ikka lumikellukeste värvikombinatsioon, sest nad tulevad ju nii kevadel ja siis saab see talvine toredus läbi ka.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on hämmastav, kui harras ja armas tundub lumikellukese valevus ka pärast kõige pikemat ja lumerohkemat talve.

      Kustuta