reede, 11. detsember 2015

Tormid ja tuuled

Aastalõpud kipuvad mul ikka kiireks kujunema - aga sellist mahvi, kui viimastel aegadel, eriti ei mäletagi. See, et jõulud võiks olla juba sama hästi kui nurga taga, ja et järgmine nädal on selle aasta viimane täistöönädal, ei kujuta hetkel nagu ettegi. Ilmad ja olud ei ole soodustanud ka mingit jõulutunde teket, kuigi täna valmistan piparkoogitainast, sest selleks on ka viimane aeg. Akna taga tibutab vihma, nagu viimased nädalad tervikuna, mõne harva selge päevaga.

Vaikselt kulgenud sügisnädalad said omale väga tormise järje kahel järjestikulisel nädalavahetusel, kui läänetormid kergitasid tuuli kokku kolmel korral 30 meetrini sekundis erinevais paigus Eesti läänerannikul. Esimese tormi ajal kaks nädalat tagasi olin kodus ja seal tuul väga tugevaks ei tõusnud. Eelmisel nädalavahetusel ette võetud Hiiumaa reis võimaldas aga osa saada tõelisest marust koos kogu vinguva tuule, piitsutava vihma, langevate puude ja kaduva elektriga. Ja seda kolmel järjestikulisel päeval. Plaanitud ajal mandrile tagasi ei olnudki katkenud praamiühenduse tõttu võimalik saada. Olin paljudega sarnaselt tormivangis esmaspäeva õhtuni. Aga see pikendas vaid heade sõprade juures oldud aega.

Seagulls
Kajakad Kärdla sadamas 07.12.2015/ Seagulls fighting the winds in Port of Kärdla
Seagulls & Stormy Sea
Kriitilistesse piiridess tõusnud merevesi/ Crtitically risen sea waters in Port of Kärdla
Sparrows
Varblased tuult ei pelga/ Sparrows taking a look on stormy seas
Port of Kärdla
Lõppenud hooaeg/ End of Season
Kahjuks on mul soiku jäänud ka päevaraamat. Viimasest postitusest on juba möödunud pea kuu. Tõsi on muidugi seegi, et ega paljut pole aia ja taimede osas juhtunud - ega puhkajatega juhtugi miskit. Ja kõigi teie uudised on mul ka lugemata. Aga küll ma jõuan.

Olen veidi vaid lehti riisunud ja tõttöelda on mul seda veelgi üheks korraks. Aeg oleks teha küll igasuguseid aasta kokkuvõtteid ja korrastada aiapaberimajandust, võib-olla teha plaanegi järgmiseks hooajaks, kuid ilmselt ootab see kõik päris talve saabumist. Kuid järgmise kevade sündmused on juba ennast loomas - lumikellukesed kergitavad ninasid!


Tahkuna peninsula
Pühapäevane tormiõhtu Tahkuna rannas/ Stormy evening on Tahkuna Beach
 Ma peaaegu juba tean, kust tuleb tolm ja kuhu läheb raha (kuigi mitte alati), aga kuhu kaob kõik see aeg, pole mul õrnemat aimugi!

21 kommentaari:

  1. Peenmateeriast pole mul jätkuvalt aimugi, kuid aeg kaob tõesti kuskile. Eriti nädal enne jõule.:) Oo, kodus tehtud piparkoogitaigen, pole midagi paremat...:)
    Olin eelmine nädal veidi laisk ja ostsin heas usus poest piparkoogitainast (optimist nagu ma olen:), aga see on liiga magus ja pole õige maitsega. Peab ikka ka ise tegema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kodusel piparkoogitaignal on hoopis parem maitse ja nii on muidugi paljude asjadega. Omatehtud asja on oma energia. Nii et head tainameisterdamist!

      Kustuta
  2. Võimsad loodusjõud on laastavad ja hirmutavad, aga ka...väga ilusad. Lausa ülevad.
    Kui asju rahulikult võtta, siis on ka ajal rohkem aega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tugevad loodusjõud tekitavad aukartust ning panevad mõistma, et õnneks pole inimine kõikvõimas. Tormid ja sajud on ühed minu lemmikud ja kui võimalust on, lähen neid ikka välja kogema.

      Kustuta
  3. Oh, these days were very windy and Neva river level was too high, Tistou. I love your photos, they are so expressive.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadja for your kind comments! I think water levels raised across the Gulf of Finland this time critically and surely continuing westerly storms have the greatest effect on your home city!

      Kustuta
  4. Ma olen alati imetlenud inimesi, kes ise piparkoogitainast teevad, minu lugupidamine! Ise ostan tavaliselt poetaigna sest jõulueelne aeg on alati hullumeelselt kiire. Sel aastal aga eriti, ei mingit vaikset talvist nokitsemist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma tänan, ma tänan! Aga see pole üldse keeruline ega raske! Ega ka aeganõudev. Välja arvatud see ehk, et tainas peab seisma nädalakese enne tarvitamist. Aga ta võib seista ka palju kauem ja seega võib taignateo võtta ette enne kõikse kiiremat! ;)

      Kustuta
  5. Aeg kaob kuhugi salapäraselt ära ka siis, kui eriti midagi ei tee. Ma olen otsustanud sel aastal väga rahulikult võtta.

    VastaKustuta
  6. Aeg kaob kuhugi salapäraselt ära ka siis, kui eriti midagi ei tee. Ma olen otsustanud sel aastal väga rahulikult võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. See on väga mõistlik mõte! Mul on täpselt sama plaan. Korra mõtlesin, et ignoreeriks pühasid täielikult. Aga no mul on juba piparkoogitaigen ja eks midagi pühalist lauale ikka panen. Kuid igasuguse kingiralliga kaasa minemine on küll mulle tõrget tekitav. Hetkel vähemalt.

      Kustuta
  7. Jajah, see torm möllas siin üsna pika aja. Tulin parasjagu mandrilt sel ajal kui siis sina siin Hiiumaal "kinni" olid :) Minu jaoks oli küll suur ime, et ma ilma takistusteta , olles üle nädala kodust ära, siia tagasi sain. Saare võlu ja valu. Aga meeleolukad pidid sul nagu ikka, eriti paeluv see esimene. Mõnusat jõuluaega sulle!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näedsa, kuidaspidi lood. Esmaspäeval sai suhteliselt rahuliku sõiduga üle väina kuid reedel loksutas väga tugevalt. Vist polegi praamil olnud nii suure loksuga.
      Kaunist jõuluaega mere taha samuti!

      Kustuta
  8. Meeleolukad fotod, omaette kunstiteosed.

    See, et aeg läheb aina kiiremini, on vanusega kaasnev nähtus, selle kohta leiab uurivaid artikleid kui ingl.k. googeldada. Vanemaks saades minnakse ka aina varem magama, ka sinna kaob üksjagu aega.
    Ok, kidding. :)


    VastaKustuta
    Vastused
    1. Assa pagan, vaat siis millised ilmingud minuga! :) Tõsi on küll kindlasti see, et kui ma vähegi varem suudaks pimedal ajal tõusta, nii päikesega koos (ja mis pole üldse vara), siis oleks omajagu aega rohkem küll. Nädalavahetusi ma mõtlen. Aga talveuni ei lase varem ... :)

      Kustuta
  9. Mulle ka meeldib see esimene tormipilt koos kajakatega, vahutav voimas ja vaga hirmutav. See Balti mere vesi paistab pruun ja lained polegi teab mis hullud. Siin ookeani laheduses on oluliselt hullem. Kyll aga on hirmutav see veetaseme tous..

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jõud mis on sinust selgelt üle, ikka tundub hirmutav.
      Mere keeras selle kolmepäevase tormiga tõesti väga pruuniks. Aga sel pidi olema kokkuvõttes puhastav efekt, kuigi ma ei tea täpselt kuidas. Peakski uurima!

      Kustuta
  10. Novot kui tore et teil tormi tõttu Hiiumaa visiit pikemaks kujunes ja sellevõrra sai heade sõprade seltsis kauem aega veeta :P

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Arvatavasti kõik patud saavad kord oma karistuse. Ja eks igal asjaolul on oma põhjus... Aga sellest kõigest ei maksa teha mingeid ennatlikke järeldusi! Mina hindan endiselt kõike väga kõrgelt.

      Kustuta