kolmapäev, 27. mai 2015

Papagoi lend

Kaks sügist tagasi ostsin paraja portsu lahtiselt müügis olnud papagoitulbisibulaid. Valisin huvitavamaid värvikombinatsioone ja segasin kõik omavahel kokku. Paraku mingit erilist rõõmu nad järgneval kevadel ei toonud. Õied olid pigem nigelad ja kuidagi ei seondunud mäletamismööda kirevate piltidega sibulakastidel. Mõtlesin isegi, et kingin sibulad ära või panen komposti. Suvel võtsin nad üles ja kuivatasin korralikult. Aga kui sügis oli käes, panin ikkagi sibulad enda aeda maha. Sel kevadel on pilt hoopis teine, hiiglaslikud õied on tõesti kirevad kui papagoid rohelises vihmametsas. Vihmamets ise on küll õunaaias siiani niitmata hein antud juhul.

Parrot tulips
Papagoitulbid lõõmamas/ Flaming parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid/ Parrot tulips
Täna ma ei mõtle enam papagoitulpide äraviskamisele. Pigem vaatan mõne huvitava värvikombinatsiooni juurde ja sätin nad kuhugi suure grupina kokku. Vabalt võiks olla see üks peenar aiamaa servas. Mulle tundub, et mõned lilled sobivad kohe eriti aiavilja ja peenraridadega kokku. Daaliad ja kosmosed näiteks, aga muidugi klassikutena ka saialilled ja mungalilled. Ja kevadel, miks mitte tulbid.

Parrot tulips
Värvide pillerkaar/ Revel of colours
Kuigi varakevad oli tulpidele raske ning hallituse kahjustusi esines laialdaselt, siis kujunes õitseaeg siiski päris kauniks. Mulle hakkab vähehaaval selgeks saama ka, millised liigid ja sordid on tugevamad, millised nõrgemad. Hilisematest liikidest olen väga rahul häbelike tulpidega ning ka Batalini tulp õitseb igal kevadel väga eeskujulikult. 'Little Beauty'-le pole samuti ühtegi etteheidet teha.

Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Häbelik tulp/ Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
Häbelik tulp/ Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'
ulipa clusiana var. chrysantha
Tulipa clusiana var. chrysantha
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Tulipa batalinii 'Bright Gem' & Tulipa 'Daydream'
Minid ja hiiglased/ Midgets and giants
Järgneval pildil on jäädvustatud situatsioon, kus ma püüdsin kokku sobitada tulbisordid 'Yellow Baby' ja 'Baby Blue'. Mida aga pole, on 'Baby Blue', on miski muu. Aga ka nii pole viga. Vist. Muidugi teatud Hollandi firmade suva, mida nimelisse pakki pistetakse, nörritab küll!

Tulipa 'Yellow Baby' & nameless variety
Tulipa 'Yellow Baby' & nameless variety
Mõned meeleoluloojad olgu siia veel ära toodud. Tulpidega ühel pool veel ei ole. Hilised alles alustasid ja mõni sort on veel puhta nupuski.

Tulipa 'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Caribbean Parrot'
'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' ja 'Carribean Parrot' sel kevadel
Tulipa 'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Caribbean Parrot'
'Mysterious Parrot', 'Flaming Spring Green' & 'Carribean Parrot' in this spring
Tulipa 'Yellow Spring Green'
Esimene 'Yellow Spring Green' avanes üleeile/ First 'Yellow Spring Green' opened this Monday
P1010308
Hilised tulbid/ Single late tulips
Perennials Bed
Tulpides püsikupeenar/ Perennials bed in tulips time
Perennials Bed
Tulpides püsikupeenar/ Perennials bed in tulips time

Summary: Flight of Parrot

In fall two years ago I bought a handful of parrot tulips bulbs. They were on wholesale and one could choose whatever the variety and amount. I picked 1-2 bulbs from every box I liked a picture on. But following spring brought little joy. Plants were rather weak and blooms small. Overall look was miserable and not very satisfying. I thought that they were not for me and I should give them away or even compost. In summer I lift them and tried properly. But when next fall arrived, I had no better idea than put them back to my garden. Bulbs looked too good too for just throwing away.

This spring however, it is completely different story with my parrot tulips. They are simply glowing! Big, bold and beautiful! Who could give up on those beauties?! So now I have no thoughts of getting rid of them anymore! I rather consider having those more, as a big bed, full of flamboyant blooms. It's not a bad idea, isn't it?!

In general, it was difficult start of the season for tulips this year. Lot of rain and moisture caused a lot of grey mould on leaves and blooms. But many struggled out nicely and put on good blooms. Some species are acting very reliably, like all T. clusiana varieties and T. batalinii. Tulipa humilis on the other hand was kind of worrying this year.

Rather disappointing is also the discretion of some Dutch bulb companies, which put whatever in their named packs. This year I had a couple of these "surprises" again. My Tulipa 'Yellow Baby' supposed to be paired with 'Baby blue' but is toghether now some nameless tall beauty. At least they bloom on same time and go together rather well.

Some tulips are still about to bloom. So these weren't the last ones! Coming some more!    

18 kommentaari:

  1. Telepaatia on kindlasti olemas - jalutasin oma kliendiga pargitaolises Londoni satelliitlinnas ja seletasin talle laialt Sinu jagatud teadmisi nendest kohastunud kiuksuvatest rohelistest papagoidest... Nojah ja nyyd loen kuidas Sina tapselt samal ajal postitasid oma kaunitaride pilte sama nime all... Imeline :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Na vat, na vat! Kellel millised papagoid! Rõõm, et oskad neid nüüd tähele panna!

      Kustuta
  2. Su papagoid on imelised aga mind tinistasid sel kevadel just häbelikud ära, minu esimesed :) See, et tulbid aiaviljaga kokku sobivad on päris huvitav mõte, ma mõlgutan seda nüüd veidi :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Häbelikud on nii nägusad kui samavõrra tublid! Kindlalt väärivad kohta laiemalt meie aedades! Tulp aiamaalillena mu meelest täitsa kärab! :P

      Kustuta
  3. They are all beautiful. I find the small species tulips easier to use in the garden.They die more gracefully than the large ones. I do have some large ones though. This year I had a new one I liked a lot. It started orange and as it aged, the colour became orange with yellow stripes. It is just finishing right now.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I agree with you, Alain! I love species tulips, but not all are easy and reliable. Many culivers are fun too. Regards changing colours, I like the 'Daydream' tulip for most. It starts out acid yellow and neat but eventually develops into a bright orange giant! A big transformation!

      Kustuta
  4. Hoolimata suurest ruumipuudusest, "libastusin" minagi eelmisel sügisel kamalutäie tulbisibulate peale, mis Sadulatalu Sekeldajal üle jäid ja praegu seda mixpeenart vaadates oleks patt mõeldagi, et tulpi võiks tõrjuda vms. Millised värvid ja vormid! Aga muidu ikka algliikide poole tugevalt kaldu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma usun, et väike flirt suurte värviliste hübriididega on täiesti aksepteeritav! ;-)

      Kustuta
  5. Oi tõeliselt värvikirev. Nende värvide ja tegelikutega on jah paraku nagu on. Panin ka sügisel üsna mitemed tulbid nö. pildi järgi maha, aga ega ikka ei ole küll sellised ja tõesti on kahju. Häbelikud on väga õrntoredad, peaks ka neid kusagilt leidma...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen 'Orange Emperor' tulpi püüdnud kaks korda saada ja mõlemal korral on olnud saagiks mingi "punane ebamäärasus". Mõistan ja tunnistan ka ise, et see teeb ikka tigedaks küll. Eriti kui ruum napp ja iga konkreetne koht plaanitud ikkagi kindla värvi ja vormi järgi.

      Kustuta
  6. I have tulips you called 'nameless' as well, they are very pretty.
    The 'parrot' tulips you showed look very unusual and beautiful, Tistou! I see you have a good tulip collection.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes! My nameless variety supposed to be 'Baby Blue' but turned out something completely different. A very tall one instead of midget. Do you have a name for one you have?

      Kustuta
  7. Värvirõõmus kevad. Ilusad sordid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selline pillerkaar püüab tõesti pilku. Isegi suures võililleväljas. :) Käisin terve nädalavahetuse mööda neist ja imetlesin kui rikkalikud värvid ja vormid. Väga pillavad!

      Kustuta
  8. BabyBlued seal pildil on Claudiad

    VastaKustuta
  9. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta