neljapäev, 19. märts 2015

Soe toob suve mõtteid

Väljas on soe, väga soe. Märtsi keskpaik kostitab maikuu temperatuuridega. Kolm päeva järjest on soojapügalad tõusnud +15 kanti. Ilmselt jõuab selle lähedale ka tänane pärastlõuna. Soe on välja toonud liblikad, mesilased ja muud putu-mutukad.

Jalutasin vahelduseks lõunale Hortesesse. Kui sinnamaani, pale päikeses, oli lihtsalt kevadine tunne, siis seal, olles seemnepakkide ja juurikate vahel, läks mõistus puhta lappama. Igasugu mõtted ja suviste peenarde kujutelmad hakkasid peale tulema. Esialgu jäi näppu daaliapakk -'Blue BaYou' - jah, see peab saama! Aga no mis saab ühest, ikka juba siis kaks, massis peitub jõud! Sai kaks. Aga no siis võiks ju võtta veel kolmandaks selle erilise, mis juba enne silma jäi -   'Creme De Cassis'. Nüüd siis temagi näpus. Aga kosmos 'Frizzy Pink'? Läheb ka ju tema nendega hästi, saagu seegi. No ja et oleks kõrgust ja veidike sinist tooni, siis täpi kõigele võiks panna lillhernes 'Singing The Blues'. Nii sündis mõttes üks uus suvine lillepeenar. Jah, see suvesoe on ohtlik, teeb täitsa ära!

Preparing for summer!
Nendest võiks tulla üks tore suvine peenrajupp, aiavilja kõrvale ma mõtlen/ I fell for those immidetly, hopefully a good combo for ornametal veg garden


Summary: Warm Spell Brings Thoughts of Summer

It is exceptionally warm outside. Warm spell that arrived on Sunday have provided temperatures up to +15'C, breaking records every day. It is mid-March but feels like early May. Warmth has brought out butterflies, bees and all kind of small creatures.

Today I decided to walk to gardening centre nearby to have some lunch and look around a bit. If the feeling was springy at first, then my mind was completely lost to summer thoughts while I reached seed and bulbs section. I found a dahlia 'Blue BaYou' which was familiar from Nadezdas blog and I simply had to have it! But just one? No, the quantity makes an impact - let there be two! And what about 'Creme De Cassis', that had locked my eye? They would make a nice purple combo! To the basket! Little bit of cosmos 'Fzizzy Pink' and sweet pea 'Singing the Blues' softing things up and the image of a new summer bed was complete! Oh what a lunch it was!   

14 kommentaari:

  1. Mmmm... vahva peenar tuleb! Minul läks daaliate isu pealt ära, eelmisel aastal nad kiratsesid ja kiratseid ega saanudki hoogu sisse, siis käis mu lemmiksordist külm üle ja talvel maitsesid neid keldris hiired ka. Sel aastal käisin poes juurikatest täiesti külma kõhuga mööda :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Minul olid daaliad eelmine aasta päris esimest korda, vaid üks sort, kolm taime - 'Bishop of Llandaff'. Ja ma jäin nende esitusega väga rahule. Loodan, et nad on keldris kenasti talvitunud ja neist saab olema saabuval suvel samapalju rõõmu!
      Muide jätsid ka mind daaliad siiani täitsa külmaks - jah, pidasin neid ilusateks ja suursugusteks, kuid võõrasteks. Ju teatud sordid on nüüd mind ära kodustanud! :P

      Kustuta
  2. Mul läheb kohe süda soojaks kui sellist juttu loen :D Paraku lõpetasin minagi daaliatega, sest keldris need juurikad mul ei säili ja toas enam seda kohta voodi ja välisseina vahel pole aga meeldivad need mulle endiselt hästi. Jääme siis suvist pilti ootama, tore saab see kindlasti olema.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Meil on soojapoolne kuiv kelder ja ma väga-väga loodan, et minu esimesed eelmise suve daaliad on talvitunud. Varsti ongi aeg nad potti panna!

      Kustuta
  3. Nii heades toonides peenar on tulemas. Soe ilm toob suvemõtted pähe, me oleksime ka äärepealt puukoole kammima läinud. Aga õhtu sunnib aru pähe võtma, märts ikkagi, ja enamik puukoole pole veel alustanudki.
    Meie oleme ammugi loobunud kõigest, mis sügisel vaja üles võtta.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen algaja aednik ning esialgu mulle veel meeldivad need mängud "maha-üles-tallele". Võin seda teha nii sibullilledegega, kannade kui daaliatega. Aga võib-olla vaibub minugi vaimustus...

      Kustuta
  4. Hi Tistou,
    It is handy to have the possibility of translating blogs by simply clicking on "translate", but the result is not always that good. I usually first click to translate your posts in English, then in French, and with the two translations I usually get the jist of it. It is always an interesting experience!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I hope you read my English summarys, Alain!!! Poor quality of the traslation by Google made me wrote those English pieces at the end of my posts. And even soo they cover most of the Estonian writing, they sometimes lean to their own path.
      I've noticed that Google translates bigger languages more accurately. I read some German gardening forums and the result is usually flawless.

      Kustuta
  5. Daaliaid on tänapäeval nii põnevaid, et pole ime, et isu peale tuleb. Ma ise küll hoian ka näpud eemal kõigest, mis talvel toas olla tahab, sest head hoiukohta lihtsalt pole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No nüüd olete te mind küll kõik ära hirmutanud daaliate keeruka talvitamisega. :S Ma siiski loodan, et sain hakkama see talv ja ka edaspidi.
      Daalia sortimendi virr-varr on tõesti väga lai. Õnneks köidavad minu pilku vähesed sordid ja päris "hullusesse" asi vast kalduda ei tohiks. Aga "never say never"!

      Kustuta
  6. Daaliad on uhked. Mulle vahel ema toob mõne juurika, ma ise olen närb säilitaja. Esialgu. Lätis ja Räpinas nähtud daaliad aga löövad pulsi üles :) No ja vanaema tuleb ka meelde :)
    Sul on ju kannatlikkust, muidu ei saaks kannasid kasvatadagi. Küll me siin veel suvel kõik ohime :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma loodan ka et suvi saab olema rikkalik! :)

      Kustuta
  7. I'm glad you bought 'Blue BaYou' dahlias, Tistou! Now my tubers (I divided them in 2) have big sprouts. Hope our dahlias will bloom greatly.
    Happy weekend!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. I have a big hope on them as well, Nadezda. It depends greaty on summer and I really hope that we will have a warm and sunny one!

      Kustuta