esmaspäev, 30. märts 2015

Salamisi möödahiiliv kevad

"Kevad seiseab" lugesin lootusrikkalt mitmest aiablogist möödunud nädalal. Hästi, kui seisab, mõtlesin endamisi, ei lähe vähemalt mööda minust. Aeda polnud ma ju juba pea kolm nädalat saanud. Vahepeal aga oli olnud rekordiliselt soe ning nii mõnigi paljulubav nina oli viimasest käigust maha jäänud.

Aga ei seisa aeg, ega seisa kevad, lähevad ikka vaikselt salamisi edasi, viies minejaid ja tuues tulijaid. Tulbipeenra esimesed õitsejad ongi juba minekul. Mul jääb vaid mõelda, et ilus soe aeg oli neil ja ehk näeme tuleval aastal jälle.

Early Tulips Bed
Varakevadised võrkiirised/ Early spring irises in my Tulips Bed
Igal juhul tublid on nad mul. Eriti kiidan Danfordi võrkiirist, kes iga kevadega aina õierikkam on. Muidu kirjutatakse temast igasugu lugusid, et ei taha teine peale esimest aastat enam hästi õitseda. Meil on kolmas kevad ja kõik ilus! 'Harmony' on tuntud oma headuses, kuid kiitust väärib temagi! Uuekesed on aga sügisel istutatud Iris reticulata 'Gordon'. Väheldased taevakarva õied on huvitavad omamoodi. Mulle nad meeldivad.

Iris danfordiae
Danfordi võrkiirste kolmas kevad/ Third spring of my Iris danfordiae
Iris reticulata 'Gordon'
Taevasinised võrkiirised 'Gordon'/ Sky blue blooms of Iris reticulata 'Gordon'
Ja kuigi on kahju ju hääbuvatest esimestest õitest, siis järgnejad ei lase enam kaua oodata. Varajased tulbid paisutavad õiepungi ning lähim soe võib avada neist esimese - Tulipa pulchella var. violacea.

Tulipa pulchella var. violacea
First tulip to bloom - Tulipa pulcella var. violacea
Sügisel pistsin mulda veel teisigi võrkiiriste sorte, esimesed neist olid jõudnud samuti õitsema minna. Nemad on kõik soojadest seintest kaugemal ja seetõttu eriti varajased. Aga mitte kõik ei ole veel avatud. Mõned sordid on alles tärkamas. Õitsejad ritta panduna:

Iris histrioides 'Lady Beatrix Stanley'
Iris histrioides 'Lady Beatrx Stanley'
Iris histrioides 'Katharine Hodgkin'
Iris histrioides 'Katharine Hodgin'
Iris histrioides 'George'
Iris histrioides 'George'
Õitsejaid oli aias veel teisigi. Kõige varajasemad Sieberi krookused olid õitsemise juba lõpetanud, kuldõieliste krookuste õied osalt külmavõetud ja seetõttu longus-lörtsis. Eks see on sooja-külma vaheldumise hind. Imelik kevad on olnud ja paistab imelikuna ta ka jätkuvat.

Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Crocus chrysanthus 'Blue Pearl'
Crocus 'Yellow Mammoth'
Crocus 'Yellow Mammoth'
Bulbocodium vernum
Kevadine valevlill /Bulbocodium vernum
Eranthis hyemalis
Lumekupp/ Eranthis hyemalis
Aias õunapuude all on lumikellukesed paisunud aga suisa hiiglasteks. Möödunud nädalavahetusel trotsisid suured õied veel visalt vihma. Loodetavasti jagub neile veel ka mõni päikeseline päev. Lumikellukestest eraldi veel ühes tulevases postituses.

Snowdrops
Õunapuude all/ Common snowdrops under my apple trees
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Metsaääres aga õitsevad näsiniined ning nende magus lõhn täitis kogu vihmaniiske õhtuse õue. Kuskil kauguses laulis musträstas ja ukse ees metsas huikas öökull. Kevad.

Daphnemezereum
Harilik näsiniin/ Daphne mezereum in bloom

Summary: Secretly Passing Spring

I read from some fellow Estonian gardening blogs that Spring is on hold. All the growth and development has stopped. Of course due to horrible weather we have had for nearly two weeks now. It is just above zero, rain or wet snow is everyday companions. So I hoped that all stands still in my garden too, as I hadn't been there for nearly three weeks.

But time never stops, nor the spring. Slowly but constantly it evolves, no matter the weather. As my Iris danfordiae was budding three weeks ago in my Tulips Bed, it was expected (and so it was) to be nearly over. So were my other early irises in the same bed, 'Harmony' and 'Gordon'. No matter the decay of blooms, they deserve a place in my post.

Away from warm microclimate next to south facing wall, blooms were more fresh. Some newly planted early irises had opened their blooms, as well as crocuses. Because of constant rain and cloudy days, they keep themselves closed. They must be longing for some Sun to open.

Snowdrops on the other hand, have grown to giants. I don't remember having so large blooms before. Common snowdrops (Galanthus nivalis) look like some giant hybrids. From last year I have some very exclusive Galanthus cultivars growing in my garden. I will write an individual post about them soon. 

On our woodland edge, common Daphne is in bloom and filling air with sweet perfume. It is definitely spring now!

16 kommentaari:

  1. Oi kui palju ilusaid õisi. Seal, kus nad kasvavad, peab küll väga soe koht olema. Meil nagu hakkasid ninakesed ilmuma, aga ilmade jahenedes seisma nad jäid. Vaid lumi-ja märtsikellukesed lõdisevad lumelörtsis.

    Üürnik? :D Meil talvitub aastaid kaevukaane all nahkhiir. Kui ta sisse kolib, läheb alati kohe külmaks ja enne kevadet ei tule, kui ta sealt kaob.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh see on küll vahva üürinik! Ja kui ta veel nii täpselt ilma ennustab, seda parem! Niisiis sooja pole veel oodata... mõneti ju kahju, aga tööalaselt sobib mulle väga hästi! :)

      Kustuta
  2. Oh, helde taevas, kas elad ikka Eestis ? :D mul seis nagu Muhedikulgi, ainult ilma ennustavat üürnikku ei ole :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, jumala eest, elan! Mul juba hakkab siginema hirm, et mind mingis pettuses kahtlustama hakatakse... kõik pildid on möödunud vesisest pühapäevast, ühelt lõunapoolse eesti ürgoru päiksepoolselt nõlvalt!

      Kustuta
  3. Meil ainult vastu lõunapäikest üksikud õied avanenud,mujal nuppus.Selle külma ja tuulega kõik seisab.Üürnik on vahva ja kohalik ilmaennustus kohe omast käest võtta

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Seda, et seinaäärsed lood on kaugele arenenud, aimasin ma ette. Et aga ka muudel peenardel juba varajased õitsejad nii kaugele arenenud on, ei osanud kahtlustadagi! Ma arvan, et määravat rolli mängis vahepeal olnud soojalaine. Nüüd ilmselt siiski tõesti kõik seisab.

      Kustuta
  4. Mulle hakkab ka tunduma, et Sul on seal täiesti omaette kliimavöönd - meil alles esimesed võrkiirise ninakesed väljas ja ühel krookusel hakkab õiepunga looma :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kliimavööndid on huvitav teema. Mõne allika alusel on meil suisa USDA 5-6, aga arvestama peame ikka teatavatel talvedel zone 4-ga. Piisab ju sellest ühest korrast, et õrnakesed ära võtta.

      Kustuta
  5. Oi kui ilusad! Meil pole Danfordi iiris veel värvigi näitama hakanud, enamus krookusesorte alles sügaval lehtede varjus ja näsiniine õied kõik veel avanemata. Mis hea soe koht seal küll on?:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No võib-olla tõesti on pisut soojem paik. Meil sulas lumi juba üle kuu aja tagasi. Oleme suure välja põhjaservas ehk terve päeva valla ida-lõuna-läänekaare päikesele. Põhjatuulte eest varjab aga vana tamme-kuusemets. Teatavas mõttes kindlasti oma mikrokliima. Kuid näsiniin õitses ka kaugemal metsas juba.

      Kustuta
  6. Meil on lumi ammu unustatud, aga võrkiirised veel ei õitse ja krookused on ka pisikesed ja haledad, viimastel vihmastel päevadel ka õied kinni hoidnud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmad on hullud ja ebakevadised. Pidevad sajud ja jahe õhutemperatuur hoiab krookuste õied nuppus. Küllap nad tahaks hoopis päikeses oma õisi paotada.

      Kustuta
  7. What a wonderful time, Tistou! I see you have lovey collection of irises, and the crocuses are in buds as mine. They hadn't opened when I've been in my garden yesterday. A bit of sun!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh yes, we need Sun! It has been so rainy and dark past few weeks. It seems that crocuses will never have a chance to open their blooms this year. Its a shame!

      Kustuta
  8. Vau! Sinu juures see kevad ongi! Võrkiirised on ikka väga kaunid! Krookustele panen täitsa vabalt vastu kui nad just massistutusena ei esine, aga et nii palju õisi :) Vägev!
    No ja nagu ikka meisterlikud kaadrid!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Selline hästi märg ja lirtsuv kevad, vaesed õiekesed vettimas...
      Aitäh! :)

      Kustuta