esmaspäev, 9. veebruar 2015

Tubased aiad: talveorhideed

Mõtlesin, et teen sel talvel teisiti. Et ei pane lisavalgust taimedele põlema ja püüan nad talveks puhkusele suigutada. Et siis, kui kevad tuleb ja valgust juba rohkem, on ka jõudu enam kasvada ja õitseda. Kuid kodused liblikorhideed ei võtnud väga mu arvamusi ja mänge füüsilise keskkonnaga kuulda, ning sättisid ikka ennast talvisele õitsemisele. Ja kuigi öeldakse, et kuukingad on ilma puhkeajata taimed, siis ometi on neilgi omad rütmid. Õitsetakse valdavalt talvel veebruaris-märtsis ja suvel juulis-augustis. Mõni õitseb ainult talvel ja mõni vaid suvel, kuid enamik hübriide rõõmustab kahe õitsemisega ning sellist aega, kui päris ühtegi õit pole, ei olegi.

Phalaenopsis hybrids
Kirkad kuukingad/ Doritaenopsis Sogo Ponsai '24K', Phalaenopsis Sogo Grape 'Fireball' & Doritaenopsis Tzu Chiang Key 'Chin Yeo' 
Phalaenopsis hybrids
Doritaenopsis Sogo Ponsai '24K', Phalaenopsis Sogo Grape 'Fireball'
Talvel õitsevad näiteks Phal. schilleriana ja Phal. philippiensis ning paljud nendest aretatud sordid. Minul on üks nende kahevaheline primaarhübriid - Phalaenopsis 'Philishill'. Esimeselt vanemalt on päritud roosakas õietoon ning teiselt õie kuju ja kollane südamik. Kokku vägagi ebakuukingalik värvikombinatsioon.  Mõjub aga effektselt.

Phalaenopsis 'Philishill'
Phalaenopsis 'Philishill'
Mul on ka üks väike noor shilleriana, kuid tema alles avab oma kõige esimest õit. Kui valmis saab, paneme välja. Küll on aga täisõies minimini Phal. Jia Ho 'Pink Girl' (Phalaenopsis schilleriana x Phalaenopsis Zuma's Pixie). Temagi soontes voolab schilleriana verd, kuid ta on nii väike, et kogu taim on vaid esiema ühe õie mõõtu.

Phal. Jia Ho 'Pink Girl'
Phalaenopsis Jia Ho 'Pink Girl'
Mis nüüd aga edasi teha talvise lisavalgustamise osas, ma ei teagi. Ilmselgelt, kui taim tahab õitseda, siis tuleb talle selles protsessis kaasa aidata. Valgus sealjuures on kahtlemata üks määravamaid faktoreid ning õite rohkuse ja avanemise garantiisi. Ja mis saabki mul selle tubase värvikirkuse vastu olla hetke nii hallis ja rõskes talves.
Indoor Gardens
Orhideeaken/ Orchid window sill

17 kommentaari:

  1. Imeilus :) Minu suursaavutus on see, et eelmise aasta mais saadud orhidee on ikka elus ning sellel on praeguse seisuga 1 õis... Aga ilmselt ma ikkagi temaga väga sinasõber pole kui ta rohkem õisi ei taha kanda. Sinu omad on väga õiterikkad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma usun, et ka ühest õiest on väga palju rõõmu!

      Kustuta
  2. Vastused
    1. Oi ta on tõesti väga nunnuke. Ma peaks ühe pildi veel tegema ja panema ta kõrvu ühe standardkuukingaga.

      Kustuta
  3. Wonderful orchids, Tistou! Love them and grow some of them as well.
    How do you water your orchids?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadi! I water my orcids usually once a week and I pour them through couple of times. I do it above bucket of water usually. If they are really dry I put them to the bucket for couple of minutes to let them soak throughly. Somethimes I bring them to the shower to have a overall treatment (to wash off the dust and give a good soak).

      Kustuta
  4. Mul peaks siin pimedas kindlasti lamp olema aga ma pole ikka veel jõudnud selle muretsemiseni. Vaesed orhideed ajavad küll õievarred aga mingi aja pärast kuivavad õiepungad ära

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tjahh, see on valguse puudusest. Ka päris nägusaid taimelampe on müügil, võta seda kui sisustusülesannet! Lõpuks on taimed valgustatud ja ilus vaadata kah!

      Kustuta
  5. Võrratud kaunitarid! Mul õitseb tihti üks eriti elujõuline valge kuuking, kasvatatud sõbranna taime titest. Poest (Bauhof jne) ostetud/kingitud odavad ei taha kuidagi vedu võtta, aga pisitasa ikka paremuse poole. Nojah, üks neist ilmselt juba õitseks, kui ma poleks ise kogemata õievart katki murdnud, aga ta kasvatab vapralt uut haru ja teine on ka varsti õitsema hakkamas.
    Olen poes ka neid kuukinga-minisid vaadanud ja ühe isegi kinkisin emale, aga kuidas nende elujõulisusega on? Muid orhideesid mina katsetada ei julge, olen selleks liiga kaootiline.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kerge kaootilisus tuleb orhideekasvatuses kasuks. Pigem on halb liigne hoolitus ja punktuaalsus. Looduses pole midagi punktuaalset.
      Väikesed minikuukingad on vaprad tegelased ja õitsevad väga usinasti. Neil on see vist isegi rohkem veres kui suurtel standarditel. Kuivama kipuvad vaid kiiremini, sest ka potid on mini-minid.

      Kustuta
  6. Mul on minid sel talvel aktiivsemad. Kahel juba õied peal. Suured alles seavad õievart, mõni mitte sedagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väiksed on tublid. Suurematega on siis ehk rohkemat õieilu oodata, kui talvel puhati.

      Kustuta
  7. Google sõi mu pika kommi ära, teen seekord lyhidalt - sul on imeilusad taimed. Toaorhideed ja taimevalgustus on mulle ka armas teema, sest taimelambi all on endal ka mõnus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Talvisel pimedal ajal absoluutselt nõus! Saab valgusteraapiat ja orhideeteraapiat! :)

      Kustuta
  8. Minu lugupidamine! Huvitav, kas ma võiksin oma hädalised, kes on tegelikult kunagi väga ilusad olnud ja õnnetul moel minu kätte toodud/kingitud, suvel sulle kinkida? Elavad mu töökoha aknalaual ja ma põhiliselt ignoreerin neid, et nad päris ära ei sureks. Nad hakkavad juba elumärke andma. Inimesed lihtsalt ei usu, kui ma ütlen, et ma toalilli ei kasvata. Mõne võtan päästa, kui teised osutuvad veel hullemaks toaaednikuks kui mina. Vesipahhiirale nt sobib minu elustiil. Mõned visad hinged veel, aga orhideed vajaksid sinu moodi omanikku, kes oskab neid kasvatada ja eksponeerida. Sa teed endiselt häid pilte. :)

    põmst, ma lihtsalt kuulan maad, aednikule ei tohi kunagi küsimata taimi kinkida, kui sa just unistusi ei tea :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen väga tänulik tunnustuse ja usalduse eest! Ja kui vägagi ma sooviksin aidata, siis kahjuks ei saa ma abi pakkuda. Minu võimalused tubastes aedades on väga piiratud ja iga võimalik ruutsentimeeter juba hõivatud. Ja kuna taimed kasvavad, siis tegelikkuses toimub armutu konkurents vähese ruumi ja piiratud valguse osas niigi ning vahel peab mõni ka alla andma. Ma lihtsalt ei saa kedagi uut ja väetit võtta sellisesse karmi konkurentsi. Loodan, et mõistad.

      Kustuta