reede, 20. veebruar 2015

Kimalasemaja

Meie maja on selline suur ja omamoodi. Mõnede iseloomulike omaduste poolest kohe äratuntavalt nõukogudeaja lõpuperioodist. Ja nüüd juba veerand sajandit vana. Pool eluhoonest asetseb keldrikorrusel ning on poole korruse jagu muust osast kõrgemal - see annab head vaated ümbritsevatele avaratele põllu- ja ürgorumaastikele. Teine pool on aga kõrgel vundamendil, milles on viis õhtusava, ja nendes avades on elu!

Juba aastaid asustavad majaalust kimalased. Tavaliselt kollasekirjud, on olnud ka musti. Võib-olla pole neid päris igal aastal olnud kogu selle aja vältel, sest väga kaugele ei mäletagi enam. Küll aga on kahel viimasel suvel olnud täpselt kolm peret. Majja pääsemiseks kasutavadki kimalased mainitud õhutustorusid. Ülemöödunud aastal leidis üks kivikimalaste pere kodu lisaks ka meie esiku põranda all ning kasutas lennuavana peasissekäigu uksepakualust. Ju seal siis oli mingi paras pragu. Said käidud nii nemad kui meie, ilma igasuguste kokkupõrgete või konfliktideta. Kesksuveks muutus esik kumisevalt sumisevaks ja tekkis tugev kimalaseküte - põrand sai pesa kohal väga soojaks. Kahjuks talveks, kui soe oleks märksa enam ära kulunud, see kadus. Selline on aga juba kimalase elutsükkel.

Bumblebee home
Kimalane koduuksel/ Bumblebee on her doorstep
Summer beds 2013
Kimalasemaja ja lillead/ Bumblebee house and flower garden
Sel olnud suvel oli niisiis kolm peret, kaks kabineti tammeparkettpõranda all ning üks köögi seina sees. Köögipere hääbus sügiseks, kuid kaks maakimalaste peret lõunapoolsetes avades tegutsesid oktoobri alguseni välja. Võib-olla talvituvad uued kuningannad isegi oma vanade pesade juures, sest viimastel lennupäevadel jäid liikuma vaid nemad, kasvult väiksemad töölised olid juba kaduviku teed läinud. Kuidas iganes, igal juhul ootan ma neid kevadel tagasi. Sest väga vahva on, kui on omad kimalased omas lilleaias! Ja võib-olla on väikse panuse nende kohalolusse pannud ka minu huvi ja neile mõeldes kombineeritud taimevalik.

Bumblebees
Leia pildilt 7 kimalast ja 2 kärbest!/ Find 7 bumblebees and 2 flies!
Üldplaanis oli möödunud kimalasesuvi isendite poolest arvukas. Sagedasti oli näha niidukimalasi, keda 2013. aasta suvel ei näinud ma üldse. Alates varakevadest tegutsesid nad sõstra- ja karusmarjapõõsastel, hiljem mägisibulatel ja punel. Meelepärased olid niidukimalastele ka hariliku rõngaslille õied. Suve esimesel poolel oli veel rohkesti pruune liike, suve teisel aga kollasekirjusid. Mõnevõrra vähem oli näha musti liike. Halle liike (hall kimalane ja metsakimalane) ei märganud ma möödunud suvel paraku aga ühtegi.

Bumblebee on Telekia
Isane maakimalane teleekial/ Male Bombus lucorum on Telekia
Bees on Bee Balm
Kolme kollase triibuga aedkimalane/ Bombus hortorum/ Bees on Bee Balm
Bumblebees on Sedum 'Purple Emperor'
Kimalased kukeharjal/ Bumblebees on Sedum 'Purple Emperor'
Küll mida aga märkasin oli see, et kimalasi võis leida pea kõikjalt, ka kõige ootamatutest kohtadest, kus oli vähegi meelitavaid toidutaimi. Väga huvipakkuvad olid selles suhtes linnasüdamed. Tõeline kimalaseparadiis on Tartu Ülikooli botaanikaaed oma tiheda ja rikkaliku taimestikuga, metsmesilinde oli aga palju ka Tallinnas Tõnismäel hiidiisopitel ja siilkübaratel ning Teatriväljakul madalatel daaliatel. Kuidas nad tihedas liikluses ja betoonkeskkonnas toime tulevad, ma ei tea, aga seda oleks paganama huvitav uurida. Saaks ma vaid ennast sama väikseks ja tiivuliseks muuta, et salamisi neile järgi lennata!

Bombus pratorum
Niidukimalane harilikul rõngaslillel/ Bombus pratorum on Tree Mallow
Bumblebees on Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Kimalased lamedalehisel ogaputkel/ Bumblebees on Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Bumblebee on Sedum 'Purple Emperor'
Isane maakimalane/ Male Bombus lucorum
Esimesed kimalaseliigid ärkavad meil varakult, juba esimeste soojemate päikseliste ilmadega. Seetõttu on neile väga olulised varased nektari- ja õietolmurikkaid kevadlilled - näiteks krookused ja võrkiirised. Nende aegu hakkavad puhkema juba ka pajuliigid, mis leevendavad toidunappust. Siiski pidi just esimeste õite olemasolu määrama muuhulgas seda, kuhu pesa rajama hakatakse. Ootan juba huviga, kuidas meeldivad karukarvastele tegelastele sügisel mulda pistetud uued sibulilled ja ka möödunud suvel istutatud meetaimed peaksid olema juba märksa jõudsamas kasvuhoos ning looma mitmekülgsema toidulaua.


Summary: House of Bumblebees  

Our house, our home is distinctively own looking, and yet with evident features indicating to its origin- late 80ties, end of Soviet times. Part of it lies on cellar and is half floor higher than rest. It provides beautiful views to surrounding vast fields and deep valley. Another part of the house, ground floor has quite high foundation and five ventilation openings above the ground level. And those vents have a life in it!

For years the base of our house has been inhabited by bumblebees. They find their way to undergrounds through the vents in foundation and nest under our floors. Last summer, one colony found even its home inside the kitchen wall. Bees entered from the vent and crawled many meters to their nest. But couple of years ago we had a Red Tailed Bumblebee family below our hall floor and they entered to their nest below the doorsill of our main entrance. They had their way and we had our own, with no conflict what so ever.

In previous summer we had three White Tailed Bumblebee families in our house. Three vents out of five were occupied. They started out their nests as early as in April and carried on until first frosts in October. Maybe new queens even hibernate somewhere under our floors too. I don't mind at all, because I love those little furry creatures.

Bumblebee summer in general was rich. There were many brown species around the garden in early summer and yellow ones were numerous in late summer. Somewhat less multiple were black species and unfortunately I saw no grey bumblebee last year. What I noticed however, was that bumblebees were everywhere, where there was nectar rich plants. I saw lot of bees in our city centres of Tallinn and Tartu. Hyssops, coneflowers and single dahlias on public beds were absolutely packed with them. And the Botanical Garden of Tartu University in the heart of Tartu town is true bee heaven. How they manage to live surrounded by intensive traffic and concrete, that I don't know.  But I would love to find out. Maybe someday I find a way to learn their secrets!



   

18 kommentaari:

  1. Your garden seems to be a favourite with bumblebees Tistou. We also have bumble bees here but, no doubt because the garden is in the middle of fields and forests, there are lots of solitary bees (not the honey bee, but various wild bees that do not live in colonies).
    The Eryngium 'Blauer Zwerg' is very attractive.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thanks Alan, Eryngium 'Blauer Zwerg' is definitely a favorite of bumblebees as well! I try to compose my borders so there is some pollen and nectar throughout the seasons for bees. It is real pleasure to see them buzzing around!

      Kustuta
  2. Nii armas :) ja kui sa ikka väga, väga tahad, äkki siis muutudki sama pisikeseks ja saad teada kuidas nad linnas ellu suudavad jääda :)

    VastaKustuta
  3. Neid karvaseid sumisejaid on õitel armas vaadata, aga koos nendega ma majas ikkagi elada ei tahaks :)

    VastaKustuta
  4. Üks väga huvitav nähtus on kägukimalane, kes meenutavat karukimalast ja poetab oma munad teiste pessa. Aga kuidas see täpselt käib, kas lõhn võõrast siis ei reeda, sest palju neid emasid kimalasepeas ikka on? Loodus on hämmastavalt mitmekesine ja kohanemisvõimeline.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kägukimalasi on mitmeid liike ja neil igal on oma peremees kimalane, kellega väga sarnane välja nähakse. Ju on välimus tähtsam lõhnast. Lugesin Mike Edwards'i ja Martin Jenner'i raamatust "Field Guide to the Bumblebees of Great Brtain & Ireland", et kägukimalased ei pruugi isegi emakimalast tappa, vaid lihtsalt oma pisut suurema kasvu ja agressiivsema olekuga domineerivad nende üle. Tavaline käitumine siiski on kuninganna mõrv ja tööliskonna "kaaperdamine".
      Raamatus on toodud aga välja seegi, et sügisel võivad noored emad mõnda aega veel vanas pesas käia, seni kuni minnakse talvituma. Lõunapool aga mõned liigid (karukimalane eeskätt) isegi talvituvad kolooniana pesas. See siis selgitab minu nähtut. Põnev maailm! Ja üldse mitte lihtne.

      Kustuta
    2. Samas, kui kägukimalasel ei ole vaja muneda töölisklassi (ta kasutab peremeeskimalase pesamugavusi koos teenijaskonnaga), siis piirdub ta vaid emade ja leskede munemisega. Seda on aga palju. Loogiliselt võttes peab vastasmeeskonnal olema ka mingi regureeriv relv, sest muidu sureks ju peremeeskimalased üldse välja.

      Kustuta
  5. Imeilusad õied koos toredate mummidega :)

    VastaKustuta
  6. Kirjutasin pika jutu, kuidas me vennaga lapsena metsmesilasi pidasime... Ah jutumarkides muidugi, huvitav maailm linnalastele! Bloggeri system neelas selle alla, never mind. See maailm Sinu piltidel on vaga armas ja jutt on ka vaga huvitav :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, kahju-kahju! See paistab olema viimasel ajal kani sage, et Blogger kommentaarid ära sööb. Just sellised pikemad ja kauem kirjutatud.
      Ja no vat... ma pole enam eriti laps aga kimalasi pean omal moel sellegi poolest! No kui nemad mind "pidada" võtavad.

      Kustuta
  7. Su pildid on alati nii head, et võtab kadedusest roheliseks. Heas mõttes :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väheke värvi halli päeva kulub alati ära! :P
      Aitäh!

      Kustuta
  8. :) Leidsin üles 7 kimalast ja kui kärbsed on paremal alumise osa servas üksteise kukil, siis on tagumiste ogaputkede peal veel kaks punakat putukakest. Need kimalased (lapsepõlves olid nad minu jaoks maa- või metsmesilased ja ega ma ausalt öelda ei orienteeru neis praegu ka) on nii armsad tegelased ja teevad ilusad lillepildid alati veelgi ilusamaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga tubli! Sa leiad veel paremini kui mina ise oma piltidelt! :D
      Lugesin ise need ogaputke punakad tegelased üheks kärbseks.
      Metsmesilane on väga kohane nimi, ka minu jaoks on see lapsepõlve nimetus neile karvapallidele. "Kimalast" hakkasin kasutama vist alles siin blogis, mis justkui osalt nõuaks teatavat korrektsust. Samas on see minu loominguline keskkond, mitte teaduskirjandus ja ma võiks siiski lähtuda endale omastest mõistetest. Pean selle meeles!

      Kustuta
  9. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

    VastaKustuta
  10. "Aga miks Sa sellest nii huvitatud oled, et ma sinu koopasse elama asuksin, Urask?" päris kumalane. "Viimati tahad minu pesast mett saada, mõmm-mõmm, no seda kaupa küll ei ole, sest mul on palju lapsi ja need vajavad mett ise."

    Urask lõi käega: "Ei mina sellest tilgast söönuks saa, mis sinu pesas leidub... ...Ei, mee pärast ma sind kaasüüriliseks ei taha, kumalane, aga vaat sinu sumina pärast küll. Sumina pärast mida sa teed. Mõistad?"

    "Umm-umm," ümises kumalane. "Ega nagu ei mõista... Mis on suminal asja korteriga?"
    "Küllap on," naeris Urask. "Sa sumised ju alati nii magusasti, et ajad hirmus hea une peale. Ja kui ma seal all laman ja sa siin koridoris ringi sumised, oi see oleks tore! Küll siis alles tuleks hea uni! (R. Roht. Jutte loomadest)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No näed, keegi on mu mõtted ja jutud juba kirja pannud! Väga vahva, aitäh!

      Kustuta