esmaspäev, 26. jaanuar 2015

Talvevaikus

Jaanuari ilm on olnud heitlik ja väga kiirelt vahelduv. Sulast krõbedatesse miinusöödesse ja tagasi vihmasadudesse. Ja nii ikka mitu ringi. Omajagu sellesse olemuslikku ja tunnetuslikku virr-varri on lisanud ka kiire linnaline rütm minu argipäevas. Siin kindlasti liigubki aeg teistmoodi, tekivad teistsugused tunded, omamoodi arusaamised.

Nädalavahetus maal andis aga hoopis teistsuguse tundmuse. Aeg seal oleks justkui seisnud. Kõik muugi seisis - õhk, hääled, lõhnad. Täielik vaikus ja seisak. Hall taevas, kerge külm ja õhkõrn lumekirme - kuigi kõigis aspektides väheldane, siiski talvine. Ja igas talves on mingi periood, kui kõik on sügavas vaikuses ja tardumuses. Sel nädalavahetusel oligi see hetk.

Muidugi ei sobinud see kokku minu plaaniga jälgida ja loendada linde oma aias. Laupäev oli selles osas kohe eriti jahmatav. Tükk aega istusin räästa all vagusi ja ootasin, kuid ei midagi. Ei piuksugi kuskil, veel vähem kedagi silmaulatuses. Ja linnusöögilauda meil ei ole, mis meelitaks. Ainus, kes kostus üle põllu, oli ronk, kuid tedagi ei saanud reeglite järgi vaatlusesse lugeda. Pettunult hakkasin hoopis noori ploomipuid kuuseokstega katma, jäneste eest. Õhtu eel märkasin aias vaid ühte hall-rähni mahakukkunud õunte kallal nokitsemas.  Ja siis üks rasvatihane, kes puges räästasse ja puukoristaja, kes lendas ühte pesakasti ööbima, juba päris hämaras. Ja kogu saak!

Happy bunch
Raamaturiiuli värvulised/ Passerines of my book shelf
Pühapäevahommikul proovisin veel korra. Ja mõnevõrra edukamalt. Alustuseks saabusid kaks hall-rähni, ajasid lustakalt üksteist taga. Õunu nokitsema laskus küll vaid üks. Pelgliku linnuna ei lennanud rähn kordagi otse maha, ikka tuli saba ees mööda puutüve maani ja siis mööda maad kalpsates meeldiva õunani. Õuna nokitsevat lindu käis korra vaatamas ka üks suur-kirjurähn. Aga ei tekitanud maas olevad õunad temas mingit söömissoovi.

Aiast käisid selle hommikutunni jooksul läbi veel paar puukoristajaid ja paar salutihaseid, kaks häälekat pasknääri ning üks rasvatihane. Ja ikka kõik. Kuid asi seegi!

Linde ei saa ma toita, sest toidulaud vajaks regulaarset varudega täiendamist. Viimane toidulaud oligi 2005. aastal, kust olid ka eelmise postituse pildid. Aga linde on ikka ümber maja olnud. Jõulude ajal lugesin näiteks kümmekond rasvatihast korraga nendel samadel õuntel, kus nüüd hall-rähn maiustamas oli. Õunad on nüüdseks enamuses pruuniks läinud ja küllap linnud liikunud parematele toidulaudadele.

Niisiis kokkuvõte - pühapäev, 25.01.2015 kell 11.30-12.30: hall-rähn (2), pasknäär (2), puukoristaja (2), salutihane (2), rasvatihane (1), suur-kirjurähn (1). Üks tund, kümme lindu.

Ja kuna tänast õuepostitust kajastavad tubaste lindude pildid, siis olgu äratutvustatud ka too poolmüstilise staatuse omandanud puupart Rahmeldaja blogist. Ta ikka jätkuvalt ootab värvi!

Wooden duck
Puupart/ Wooden duck


Summary: Winter Silence

Weather in January has been very diverse, changing from mild thaw to frosty nights and back to rainy days. Last days have been slightly on the minus side. This weather jumble matches well with my everyday life in city - always busy and rushing. Time moves differently here, bringing different emotions and sort of understandings.

This weekend in my country house gave a whole different experience. Time stood still, like everything else - air, sounds, smells. Complete silence and standstill. Every winter has this period, this year it happened to be this weekend.

Of course, this stillness wasn't in favour of my excitement to take part in Big Garden Birdwatch, as there were so few. When I stepped to my garden on Saturday, it was so confusing not to find any garden bird what so ever for tens of minutes. And as I'm not feeding birds (due to my sparse visits) I am especially dependent on random visits. But there simply weren't any. Sometime in the afternoon for my luck rather rare visitor arrive to feast on fallen apples - a grey-headed woodpecker. Great tit and wood nuthatch were other two, I spotted on that day. And that was it!

Sunday morning an hour of birdwatching was little more fruitful. And here is the summary, which was submitted to the national survey. 25.01.2015 11.30 AM till 12.23 PM - grey-headed woodpecker (2), Eurasian jay (2), wood nuthatch (2), marsh tit (2), great tit (1), great spotted woodpecker (1). Altogether ten birds in one hour. Very few, but this way this year.

Todays post is illustrated with photos of my indoors birds instead.

16 kommentaari:

  1. Minu linnuvaatlus läks ka aia taha, hommikul aknast välja vaadates nägin küll rasva- ja sinitihaseid söögilaua ääres, varest ja harakat kompostihunnikul aga õige mul mahti tund aega linde vaadata oli. Muide salutihane on minu jaoks täiesti tundmatu linnunimetus, guugeldasin ja sain teada, et sootihast ka nii kutsutakse - jälle targem! :D

    VastaKustuta
  2. mina ikka üritsasin oma linnud üle lugeda aga number on suhteline, need ei püsi ju paigas :) rasvatihased, rohevindid, leevikesed, varblased, stammvaresed ja mõned pisikesed linnud, keda ma ei suuda tuvastada, sest nad on nii kiired, et pildile ei jää :/ aga part on aus, kui see kuidagi minuni lendaks, küll ma selle siis ilusaks kirjuks värviks :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Võib-olla õnnestub tal avada oma tiivad ja õhk alla saada! :D

      Kustuta
  3. Täna oli minu aias lugematul hulgal linde, mustsadu. Segaparv siin ja seal; vaatasin, et kägu ka juba kohal - tegelikult oli pasknäär. Ja siis oli veel üks pistriku lennumudeliga lind: sale pikkade teravate tiibadega helehall, planeeris kiitelt ja osavalt läbi saluokste ja jäi salutaha puuotsa passima; olen teda varasematel aegadel samamoodi näinud; paistab, et tegeleb väikste lindude püüdmisega. Kahjuks ma ei suuda väikste lindude välimust ilma pikksilmata näha; oma silmad näevad vaid siluetti, kahju, nad on põnevad.
    Kuigi ma linnulugemispäeval lindude vaatamisega ei tegelenud, jäi mulle mulje, et nad täna kõik linnuvaatlejate eest minu aeda lennanud on. Kuigi ma ei tea, võibolla oli neid ka eelnevatel päevadel sama rohkesti. Selline lugu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ju siis tõesti olid, sest minu mõte just oli, et kus nad kõik on??!!
      Söögilaualisi kipuvad kimbutama raudkullid. Olen seda ise mitmel korral näinud ja ka päris mitmetest nädalavahetuse linnuvaatlustest ilmnes raudkulli nägemine.

      Kustuta
  4. Tore,et loendamise ette võtsid.Minul läks loendamine korralikult aia taha.Algul loendasime koos lapselapsega,aga peale rasvatihaste ja puukoristaja ei tulnud orbiiti ja siis kahjuks loendamine sinnapaika jäi.Neid oli küll omajagu.Kahjuks leevikest ei ole ma oma aias juba paar aastat näinud,ei tea küll miks?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Leevikese puhul esineb Eestis põhjapoolsetelt aladelt talvist sisserännet. Kaks viimast talve on olnud väga leebed ja lumevaesed, mistõttu ei ole külm ja lumi sundinud linde põhja poolt Eestisse liikuma. See võiks olla üks selgitus olukorrale.

      Kustuta
  5. Minu linnuloendus sarnanes Rahmeldajale, ei teagi, kas kohale lendasid samad või hoopis teised linnuparved :)

    VastaKustuta
  6. There was a flock of great tits in my garden Tistou. As I feed them so they see when I come to my summer cottage and wait for sunflower seeds. No other birds I saw last weekend.Nice birds live on your bookshelf!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Great tits are by far the most common birds in winter gardens in Estonia too! The even seem to dominate my book shelf! :D

      Kustuta
  7. Minul oli ka varasemaga võrreldes totaalne vaikus - suutsin kokku lugeda vaid 10 rasvatihast ja ühe hallvarese, selle ka ainult tänu sellele, et ta lennule otsustas naabri korstna otsas puhkepausi teha (ülelendajaid ju lugeda ei tohi). Eelmisel aastal sain ikka väga hea saagi, muidu on enamasti just lugemispäevadel totaalne vaikus.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kummalisel kombel jah oli nadi nädalavahetus paljudele. Isegi need, kel muidu toidulauad linde rohkelt täis, tõdesid suleliste vähesust.

      Kustuta
  8. Pean ytlema, et lisaks huvitavatele piltidele, on Sul ikka ka vaga hea keelekasutus. Tahaks loota, et Sinu keeleopetajad ka vahest juhtuvad lugema ja nautima :)

    VastaKustuta