kolmapäev, 14. jaanuar 2015

Märtsimeeleolus taliharjapäev

Kuupäev: 14.01.2015, taliharjapäev
Temperatuur: +2,2 'C Tallinnas
Ilm:  Vahelduv pilvisus, veidikese päiksega, vesine ja väga libe. Lumi sulast paakunud.

Plirts-plärts, käes on ..., ... jaanuar! Vist tuleb vanarahvakalendrit ümber kirjutama hakata. Mitte ei taha ta talve osas viimastel aastatel kokku minna sellega, mis väljas toimumas on. Ja kuigi tõesti sooviks, et talv juba vähemalt poolepeal oleks, siis tegelikkuses pole ta õieti nagu alanudki. Vahepeal küll on veidi külm, ja lund tuleb ka, kuid siis on jälle vihm ja soe ja sula ning õiget talve olemist ja stabiilsust pole ollagi. Suuski pole veel ka alla saanud.

Tänasel taliharjapäeval oli sulailm koos hirmlibedate teeoludega nii maanteedel kui tänavatel. Palju õnnetusi mõlemil, traumapunktid rahvast täis. Päike näitas aga pisut ennast pilvede vahelt ja tekitas vesise märtsilma tunde. Ka tihased sidistasid Vana-Pääsküla aedlinnas juba peris rõemsaste.

Käisin tegin Pääsküla jõest sama pildi, mis eelmisel aastal. Vaatan, et päikeselaik on täpselt samas kohas kui mullu. See tähendab, et päike vähemalt käib veel vana rada pidi.

Pääsküla river, Tallinn
Pääsküla jõgi taliharjapäeval 14.15.2015/ Pääsküla river in Tallinn, on Winters-Peak
Muide täna tekkis mingi aiakihk. Näpud hakkasid sügelema. Kuidas teil?


Summary: March looking Winter's Peak

It is Winter's Peak day today by our folk calendar. But it's far from winter! Jet another mild spell from Atlantic is causing thaw and extremely slippery conditions after strong snowstrorm, both on streets and roads. Many serious accidents have been reported today all over Estonia.

And even though winter should be half way through, it really haven't started properly jet. Yes, there has been some snow and cold days as well, but just for the shorter periods and rainy mild days have followed each cold spell. No stability what so ever. And I haven't put my skis on this winter!

Today it was on the plus side again and sun was shining through thin clouds. There were sounds of March everywhere - tits in the bushes and splashing water on streets. I went to see Pääsküla river like year ago, and made a picture from same angle. Weather was different but spot of sun was on the same place.    

21 kommentaari:

  1. Neid talvepoolitajaid päevi on meie rahvakalendris päris mitu, aga hea on teada, et vähemalt üks on möödas :)
    Näppude sügelemise vastu aitab külvamine :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oma kõrreliste külvi tegin enne jõulu. Nüüd nad siis loodetavasti istuvad lume all ja saavad oma vajaliku külma kätte. Nüüd veebruari lõpuni-märtsi alguseni ei oska ma midagi mulda pista. Aga eks see aeg läheb kiirelt.

      Kustuta
  2. Külvamise järele küll näpud ei sügele, vara veel! Aga netist ja raamatutest uuriks küll ja oma taimede nimekirjaga tabeli sain uuesti tehtud, millele eelmisel jaanuaril tühja vormi peale salvestasin :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Niniii, annad mulle häid ideid. Ühtegi nimekirja mul ei ole. Võiks selle ette võtta küll, olen varemgi mõelnud. Eile aga sain postist kolm uut aiaraamatut ja nüüd on mida uurida-puurida mõnda aega. Külvama hakkan märtsi algul, tomatit ja lillhernest, mõned huvitavad püsililled ka.

      Kustuta
    2. Aga tutvusta meile oma raamatuid ka siis kui nad läbi oled jõudnud vaadata :)

      Kustuta
  3. minul hakkas süda sügelema, näppudel on veel esialgu tööd küllalga :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No võib-olla on see tegelikult hing mul, mis kripeldab. :P
      Ja mõte on rahutu...

      Kustuta
  4. Vanasti ajasid sellised libakevaded mu turri, nüüd aga olen rahul. Mis siin ikka teha. Eelmisel aastal läks sel ajal veidikeseks külmemaks. Veider on see, et aega pole, aed küll magab, aga tegemist on palju.No seda teen ma küll, et loen nädalaid, varsti jaanuar läbi :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, ja päev saab aina pikem ja see on ka väga tore ja aitab oodata!

      Kustuta
  5. On nigu on. Aeg-ajalt laseb järjekordne lumesulatsükkel oma aardeid silmata, siis katab järgmine lumi nad taas. Nagu meri...laine tuleb, laine läheb...:)
    Külvid said sügisel tehtud ja palju neid ei ole. Erilise huviga ootan aprilli, sest hoolimata soojast talvest hakkab tegelik elu aias pihta ikka aprillis. Krookusetihnikud, jumalik!:) Siis on põnev veel millised on priimulad mida näinud ei ole, kuidas näevad välja nüüd juba duubeldunud kullerkupupuhmikud ja mis nägu on epimeediumipeenar? Eks rehitsemiseks ja siblimiseks läheb juba varem. Aga kui just imet ei juhtu, siis on kaks ja pool kuud ikka veel tubasel lainel.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh jaa, aprill on täistuuridel aianduskuu! Usun, et kõigil on kevadest väga palju ootamisi, olgu nad siis uued tulijad või vanad olijad. Ma salamisi loodan, et ehk läheb mõni uus udupeen lumikelluke ka õitsema. Kuigi mutid on seal õunapuudealustes teinud sellist tunneldamist, et kindlat pinda on rakse leida.

      Kustuta
  6. Minul ei sügele küll mitte midagi, pigem on viimasel ajal hirm nahavahel, et kevad tahab tulla enne, kui mina selleks valmis olen.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui ta ükskord jõuab, küll need hirmud ja isutused ammu kadunud on! :)

      Kustuta
  7. Iga päikeselaik ja kiir on südantsoojendav. Mul on oma sibul-lillede pärast küll kerge mure, see vahelduv külm ja sula ei ole neile kindlasti meelepärane. Ja kirjuta lähemalt, mis lilli plaanid külvata ja kui kannakasvatajalt küsin, et kas suureks kasvanud juur on môttekas kevadel sama suurelt maha panna vôi peab jagama

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mure on loomulikult. Kuigi eelmine ja samuti heitlik talv midagi hullu kaasa ei toonud, siis ometi on iga talv oma näoga ja eks seda mõju ja tagajärge saame näha alles kevadel. Seni on mure, murerahvas, nagu me oleme.
      Kannade juurikaid, kui need on juba suureks-laiaks kasvanud, võib julgelt väiksemaks tükeldada, 2-3 kasvupunga juurika kohta on piisav. Lõigata võiks hargnemiskohtadest, mitte lihava risoomi keskelt. Lõikepinna võib puutuhaga kokku teha ja lasta päev-paar kuivada enne istutust. Kuid üldiselt ma ei ole täheldanud, et lõikepinnad kergelt mädanema läheks. Üldiselt olen mina tükeldanud neid ettekasvatuspottide suuruse järgi.
      Kuna mul on hetkel vasikavaimustus salveidest ja iisopitest, siis plaanin külvata Salvia transylvanica 'Blue Spires', Agastache 'Astello Indigo' ja Agastache scrophulariifolia seemneid. Väga põnev saab olema, mis välja tuleb.

      Kustuta
    2. Tänud ja ootan huviga külvide tulemusi:)

      Kustuta
  8. We have more storm today, although temps are in plus as well, Tistou. My pond looks like this river. I'd like March come sooner...
    Have a nice weekend!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, dear Nadi! It is very windy here as well today. And it is also on plus side. I miss March too, but I know it is long month and a half away. So I hope to have some sunshine instead.

      Kustuta
  9. Minu aiapisik magab veel sügavat und. No tõesti, isegi toalilli ei suuda ma piisavalt kasta. Mõtted on ainult käsitöölaineil. Siis, kui nad argielust vabaks jäävad.
    Aga kui ma nüüd hakkasin siin kommentaare lugedes ettekülvide ja aprilli alguse peale mõtlema, siis on asi eriti kahtlane, sest kui ma aprilli algul 8 päeva Itaalias tuuritan, kuivavad mu külvid ju päris ära. Peab hoolega mõtlema, kas üldse ja mida ja kuidas...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tuleb koduhoidjad leida, või naabrid appi paluda. Mingi lahenduse ikka kindlasti leiab.
      Ajad on laisad, ilm ilmselt soosib seda. Minu nädalavahetus möödus ainult veidikese TV, aiaajakirjade ja -raamatute seltsis. Nigu niuhti!

      Kustuta