neljapäev, 28. august 2014

Pääsusabasuvi - Swallowtail Summer

Seeaastane liblikasuvi on olnud kirev ja rikkalik. Ja eks päikeselised ja soojad juuli-august olid neile ka soodsad. Mitte igal suvel pole ma näinud pääsusaba. Neid kordi võib tegelikult lugeda kokku vaid ühe käe sõrmedel. Nii harv on selle iluduse kohtamine. Aga sel aasta nägin ma teda kevadel kodus, suve hakul Jõhvis, siis juulis Urvaste mail ning kohe järgnevalt umbes nädalapäevad jälle kodus, oma aias. Pääsusaba peatus ja maiustas pärastlõunati vaid ühel väikeseõielisel lillal floksil, sealjuures kaitstes põõsast usinalt, ajades ära kõik tiivulised konkurendid. Korra leidsin pääsusaba ka poriloigu servalt keelekastet võtmas. Kirjamustreid hoolikalt vaadates võib öelda, et lombiservalt leitud liblikas oli teine isend. Niisiis sattus mu aeda vähemalt kolm pääsusaba, milline aasta! Suuresti liblikatele ja kimalastele aedlejana olen selle üle väga rahul.

Papilio machaon
Pääsusaba - Swallowtail - Papilo machaon
P1010312
Pääsusaba - Swallowtail - Papilo machaon
Papilio machaon
Pääsusaba - Swallowtail - Papilo machaon
Papilio machaon
Pääsusaba - Swallowtail - Papilo machaon
Papilio machaon
Pääsusaba - Swallowtail - Papilo machaon
Pääsusaba lend on erakordne. Suure liblikana lendab ta kiirelt, samas kaunilt lauglevana. Ehk kohtume ka tuleval suvel.

Paremaks vaateks vali seadete alt HD/ For better view set to HD from settings

Tegelikult on mul hea meel näha igat liblikat oma aias. Ja tore on, et mõnest neist on ka abi. Näiteks kollased lapsuliblikad külastasid hoolega mu lattube, aidates kaasa suuremale saagile. Vaid veel suured kollasetriibulised aedkimalased olid lisaks võimelised keerukatele punastele liblikõitele ligi pääsema.

Gonepteryx rhamni
Lapsuliblikas lattoal/ Brimstone pollinating my runnerbean
Gonepteryx rhamni
Lapsuliblikas - Brimsone - Gonepteryx rhamni
Gonepteryx rhamni
Lapsuliblikad/ Brimstones on runnerbean
Hilissuvi on valmikutena talvituvate koerlibliklaste rohke. Juulis nukkudest koorunud uus põlvkond külastab aktiivselt nektaririkkaid õisi, et siis koguda energiat pikaks talvitumiseks. Peale koerlibliklaste sugukonda kuuluvate liikide talvitub valmikuna Eestis veel vaid lapsuliblikas.

Kõige populaarsem taim liblikate seas on kahtlematult buddleia. Kui roosa 'Pink Delight' meelitab kõige enam väikeseid koerliblikaid, siis tumelilla 'Black Knight' admirale ja päevapaabusilmi. Viimastele on meelepärased ka siilkübarad ja liatrised. Väiksematele nõgeseliblikatele ja kärbtiibadele on suupärasemad lameogaputked ning kukeharjad. Head liblikataimed on veel pune, lavender ja hiidiisop. Ning muidugi kesksuvel laugud ja teleekiad.

Aglais urticae
Väike koerliblikad ja aedkimalased buddleial 'Pink Delight'/ Small tortoiseshells and garden bumble bees on Buddleja davidii 'Pink Delight'
Nymphalis io
Päevapaabusilm/ Peacock on Buddleja davidii 'Black Knight'
Araschnia levana
Suvine nõgeseliblikas on mustakirju/ Late summer Map is black
Polygonia c-album
Kärbtiib ogaputkel/ Comma on Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Vanessa atalanta
Admiral siilkübaral/ Red Admiral on Echinacea purpurea 'Rubinstern'
Aglais urticae
Väike koerliblikas/ Small tortoiseshell on Echinacea purpurea
Araschnia levana
Nõgeseliblikas/ Map on Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Mitte kõik liblikad pole huvitatud õitest. Mõni satub aeda lihtsalt puhkama ja päikese käes tiibu sirutama. Nii pole ma kunagi näinud leinaliblikat lilleõiel. Tavaliselt võib neid näha puumahlu imemas mõnest immitsevast haavast, näiteks tammedel. Küll aga meeldib neile kividel või seintel peesitada.

Nymphalis antiopa
Leinaliblikas kivil sooja kogumas/ Camberwell Beauty resting on rock
Nymphalis io
Päevapaabusilm/ Peacock
Kapsaliblikatele mul meelepärast pakkuda pole, sest kapsaid meie aias ei leidu. Kapsast on tegelikult valmikust liblikas huvitatud ainult munemise eesmärgil. Magusat nektarit meeldib neil mekkida aga looduslikel kurerehadel ja kukesabadel, aias valivad nad meeleldi pune (samuti ka meie looduse taim) ja lavendli. Kuigi kapsakasvatajale võivad kapsaliblikad tõelist meelehärmi valmistada, ei suuda ma neid ometi vaadata kui kahjureid.

Pieris rapae
Väike kapsaliblikas/ Small White on Lavendula angustifolia 'Aromatic Blue'
Suvelõpu soojad päevad võivad pakkuda veel küllaldaselt liblikate silmailu. Peale pääsusaba ja lapsuliblika on kõik ülejäänud pildid viimasest nädalavahetusest. Kui ilm veel lubab, siis on kindlasti liblikaid veel võimalik vaadelda. Kui on huvi neid ka määrata, siis on just ilmunud suurepärane uus liblikate määraja - Erki Õunap'i ja Urmas Tartes'e koostatud raamat "Eesti päevaliblikad". Rikkaliku pildimaterjaliga mahukas raamat on selleks suurepäraseks abimeheks. Lisaks leiab sealt palju huvitavat infot liblikate elu ja käitumise kohta. Soovitan.

Eesti päevaliblikad
Uus liblikamääraja/ New quide to Estonian butterflies


Summary: Swallowtail Summer

This butterfly summer has been warm, variegated and rich. Sunny July and August have been in their favour. What makes this year special to me is that I've seen swallowtail butterfly, which is rare in our country, for many times and also in my garden. But this year I saw it in May, couple of times in July in different places in Estonia, and then, for about a week in my garden at the end of July.

Swallowtail fed on lilac phlox in the afternoons, protecting the flower bush vigorously from other butterflies. Once I found one individual drinking from puddle as well.

No matter how special these visits by swallowtail butterflies were, I'm very happy about every butterfly in my garden. What a joy is to watch cloud of small tortoiseshells revolve around my buddleia bushes for example.

Aglais urticae
Small tortoiseshells on my buddleia 'Black Knight'
Buddleias are favourable for wide range of bees and butterflies, but for small tortoiseshells they are the first choice. Peacocks and red admirals enjoy also coneflowers and liatrises (blazing star). Smaller butterflies such as Maps and Commas tend to go for smaller flowers like sedums and Eryngium planum cultivars. Popular butterfly plants in my garden include also anise hyssop, oregano, alliums and telekias. Some butterflies like Brimstones in my case with runner beans can be real help for pollinating veg crops too!

Summer is not over jet and I hope to enjoy the presence of my little friends for little more this year.

13 kommentaari:

  1. Mõnusalt palju liblikaid! Mul on ainult mõned, aga olen rõõmus nendegi üle.

    VastaKustuta
  2. Sul on tõesti liblikaaed, eks oled selle nimel pingutanud ka :) minu aias käis pääsusaba kaks suve tagasi, oi me jooksime fotokaga, saime ikka pildile ka, kuidagimoodi ja lendas ta tõesti nii ilusasti

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Jaa, selle kevadise pääsusaba taga jooksin minagi! :)

      Kustuta
  3. You certainly have lots of butterflies in your garden. Your photos of the swallowtails are beautiful, only the very SE corner of England has these butterflies. Camberwell Beauty used to live in England but I think only a few are found here now.
    Many thanks for leaving a message on my blog.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Dear Pauline, I'm sorry to hear that. This book I refer at the end of the post says that many butterfly species are in decline in Western Europe, when our Estonian populations are mostly strong or even growing. Sure there are few exceptions too! But I'm so lucky to have so many in my garden!

      Kustuta
  4. Küll on nad kõik ikka ilusad.

    VastaKustuta
  5. Ma olen täielik liblikavõhik, kuigi mulle väga meeldib nende lend siilikübarate kohal. Ja pääsusaba pole ma vist elus kordagi näinud.

    VastaKustuta
  6. I think you're very patience to take photos of butterflies. Tostou. I love this one of Echinacea purpurea and admiral.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadi! It takes a little patience to take these shots but you have to be a little lucky too!

      Kustuta
  7. Pääsusaba on õnnestunud vaid korra näha Viljandimaal. Huvitav, kas ta on üldse hääbuv liik või elutseb teda kuskil ka rohkem?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Na vat, kerge saladuskatte all öeldes, siis ma olengi oma sabadega Viljandimaal. Aga viidatud uus raamat räägib, et pääsusaba on levinud vähearvukalt-hajusalt üle kogu Eesti, kuid arvukus on stabiilne. Nende elupaik seostub rohkem metsade ja rabaservadega, kus kasvab röövikutele toiduks sobivaid putkesid. Aga vahel võtavad liblikad ka ette pikemaid rännakuid ja siis satuvad nad ka meie aedadesse.

      Kustuta
  8. Mina olen pääsusaba kohanud Käsmus ja korra ka Saaremaal. Liblikaaeda tasub pidada, see on nii kaunis vaatepilt. Muidugi mõista peab osav kaameramees ka olema :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle üha enam tundub, et ilma liblikate ja kimalasteta pole üldse mõtet aeda pidada (ma ei üldista, pean ainult silmas iseennast). Jah, mulle jätkuvalt väga meeldivad ikka taimed ka, kuid tervik moodustub minu jaoks nendest kõigist koos.

      Kustuta