reede, 18. juuli 2014

Liblikalausumine - Butterfly Whispering

Pool iluaianduse lõbust ja rõõmust on minu arvates liblikad ja mesimummid. Viimaste all küll mõtlen ennekõike kimalasi, kuid see nimetus kõlab nii ametlikukult, ei mingit hellitust. Ja pole ilmselt enam ka mingi uudis, et olen püüdnud oma taimevalikutes olla võimalikult liblika- ja kimalasesõbralik. Olen selleks jälginud taimi teistes aedades ja uurinud asjakohast kirjandust ning selle põhjal teinud omi otsuseid. Omamoodi on põnev nüüd jälgida, mis töötab minu aias ja oludes, minu sõpruskonnale.

Mis siis hetkel on õitsemas ja huvi pakkumas mu kirevtiibadele ja karvapallidele? Tuleb möönda, et spetsiaalselt väikestele sõpradele rajatud peenrad on ootamas oma kõrghetke. Veidi läheb veel aega nii siilkübarate, buddlejade ja mesiohakatega. Samuti on nendes peenardes avanemata veel koonuslaugud. Niisiis on tähelepanu epitsentris hoopis püsikupeenra kaunis teleekia ja tulbipeenra varajasemad koonuslaugud. Ja mägisibulad. Viimastest on huvitatud eelkõige väiksemad kimalaseliigid nagu talukimalane ja nõmmekimalane.

Perennials Bed, Telekia speciosa
Telekia and Maltese cross are attracting brimstones and bumblebees
Nii teleekia kui koonuslaugu puhmas on kihavat-sumisevat elu täis, kuid pidulised on neil tantsuplatsidel erinevad. Kui teleekia meelitab lapsuliblikaid ja peamiselt kollasetriibulisi kimalasi, siis koonuslaugud on enam koerliblikate ja pruunide talukimalaste päralt. Vaid õhulennumeistreid sirelasi jagub kõikjale.

Gonepteryx rhamni
Sirelased ja lapsuliblikad/ Brimstones and hoverflies on telekia
Telekia speciosa
Yellow-striped bumblebees on telekia
Aglais urticae
Koerliblikas/ Small tortoiseshell on drumstick allium
Allium sphaerocephalum
Talukimalased koonuslaugul/ Tree bumblebees 
Vahel leiab tee õitele ka mõni harvem külaline. Silmikuid on hetkel küll niidud ja teeservad täis, kuid aialilledele satuvad nad siiski võrdlemisi harva. Aga üks rohusilmik arvas küll siiski heaks läbi astuda.

Aphantopus hyperanthus
Rohusilmik/ Aphantopus hyperanthus
Tolmeldajate aeda meelitamisel pole aga algupäraselt aluseks mitte ilumeel vaid praktiline lähenemine. Muu hulgas aitavad nad tolmeldada ka kultuurtaimi. Nii tõdesin rõõmuga, et lisaks õitsvatele hostadele leidsid kolme kollase triibuga aedkimalased üles ka mu lattoad. Eelmainitud "magnetitest" aga ei teinud nad väljagi. Eks igale ole oma, ju on neil pikemad suised ja ulatuvad maiustama sügavamatest karikatest.

Hosta
Aedkimalane hostal/ Garden bumblebee on hosta
Omamoodi pettumuse on paraku aga valmistanud ogaputked. Kirjeldatakse neid kui kimalastele täiesti vastuapandamatuid taimi. Mina olen siiani täheldanud oma lame-ogaputkel vaid mõnd üksikut talukimalast. Küll jäi silma üks põnevam maiustaja, kelle identiteet vajab veel identifitseerimist. Muidu on ogaputked aga väga kenad taimed.

Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Lame-ogaputk/ Eryngium planum 'Blauer Zwerg'
Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Butterfly bed
Butterfly Bed
Liblikapeenar /Butterfly bed
Liblikasuvi on alles kogumas tuure. Kuigi märgata oli isegi esimesi admirale, siis suurem liblikalaine on arvatavasti alles ees. Buddlejade õitseaeg on ka ju alles ees! Eks ma ikka jälgin, kes aeda külastab ja mida meelepäraseks peab. Lõpetuseks väike video. Kel võimalust, seadistage HD peale.





Summary: Butterfly Whispering

In my opinion, bees and butterflies are at least half of the fun of gardening. I love how much life and movement they bring to the garden. So it's not any news either that I try to be in my plant choices as wildlife friendly as possible. At least bee and butterfly friendly. For that reason I have observed plants in different gardens and situations and also explored written pieces on subject. Based on these, I have made my choices. Now however, it is interesting to see what works wonders and what rather disappoints.

So what's in bloom currently and what are the greatest attractors in my garden? To make it short, telekia, drumstick alliums and sempervivums are most favourable plants among bees and butterflies this week. But different species prefer different blooms. So telekias are popular among brimstone butterflies and yellow bumblebees as alliums are favoured by brown bumblebees and small tortoiseshells.

At the same time my purposefully composed butterfly beds are still in wait of their high time, as echinaceas, echinopses and buddleias are still jet to bloom. So as the butterfly season progress my bed should be ready for them. One that is already in bloom and was expected to be a major bee magnet - Eryngium planum has proved to be somewhat failure. Only some bumble bees are visiting it. But I'll keep going my observations and keep you updated. Such an interesteing subject simply must have some more insight.     

12 kommentaari:

  1. Sinu blogi on alati huvitav jälgida, väga hea kvaliteediga pildid ning informatiivne tekst. Head putukafotojahti!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Triks! Mul on ainult hea meel, kui oskan natukenegi edastada ja jagada oma rõõmusid!

      Kustuta
  2. tervitused Su kirjutiibadele ja karvapallidele, see oli nüüd üks väga armas postitus :D liblikad ja kimalased ja igasugused mutukad putukad on tõesti suur osa iluaiandusest ja lennumeistreid sirelasi on meie aias sel aastal sellises koguses, et igasuguste täide tõrjet me tegema ei pidanudki :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tervitused vastuvõetud ja saavad niipea edastatud, kui Hiiumaalt tagasi jõuan. ;-)

      Kustuta
  3. Meil need liblikameelitajad veel ei õitse, aga ka tuhanded roosiõied lähevad sumisejatele päris hästi peale. Mõtlesingi just, et olen suht keemiavabalt pääsenudki tänu sellele, et loodus ise hoiab asjad tasakaalus. Entomoloogias olen ma tume nagu öö, aga sumisejad on kasulikud ka siis, kui ma neid nimepidi ei tunne.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Roosid on kimalastele vägagi meeltmööda. Liblikad võib-olla peavad roose ilult rivaalideks ning hoiavad pigem eemale. Eks tegelikult on lihtsalt sellisesse õievahtu keeruline maanduda.

      Kustuta
  4. Suured putukatemagnetid on päevakübarad ja iisop.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jaa, iisop on mul veel puudu, kuid mõned hiidiisopid said kevadel mulda ning osalevad suures katses!

      Kustuta
  5. Love your butterfly bed, Tistou!
    I have one plant Ligularia dentata 'Otello' it's fully ocuped by butterflies. Very pretty.
    Your photos are great and I can imagine how much patience you have taking them.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadi!
      Ligularias are good plants for bees and butterflys. Unfortunately they are rather big and I haven't managed to fit them to my rather tiny beds.
      Taking photos of bees and butterflies takes patience, but I enjoy it nevertheless.

      Kustuta
  6. Kõige suuremaks narkootikumiks kõigile mummidel on maralijuur

    VastaKustuta
  7. Vahva tegelane seal ogaputkel!
    Kui soovid, siis minult saab harilikku iisopit ka.

    VastaKustuta