esmaspäev, 31. märts 2014

Juurikad potti!

Sellest võiks ju tulla üks tore köögijutt, kuid jääme parem esialgu aia ja taimede juurde. Siiski, et suveks saaks head lillesuppi, tasuks juba nüüd mõned juurikad visata potti! Üle talve hoitud kannajuurikad istutasin pottidesse 24. veebruaril. Eile lisandus neile paar uut sorti. Kannad talvitusid kenasti ja olidki juba ärkamas. 'General Eisenhower'il oli üks suurem võrse üle talve säilinud ning nii on tema saanud ka suurema edumaa.

Canna plants
Kannad hakkamas/ Canna plants few weeks after planting
Samal ajal potistasin ka esimesed Hortese emotsiooniostud - pojeng 'Bartzella' ja päevaliilia 'Double River Wye' (hmm, mina kes ma midagi päevaliiliatest ei arva!). Nad olid kitsastes kottides juba küllaltki kängitsetud, kuid on nüüd kenasti kosunud. Mine tea, päevaliilia näitab ehk oma sidrunkollase edevusegi ära.

Hemerocallis 'Double River Wye'
Hemerocallis 'Double River Wye'
Peony 'Barzella'
Peony 'Bartzella'
Eile aga pikeerisin tomatid ära ja juba hommikuks olid nad poole suuremaks kasvanud! Küllap on tänulikud. Sortidest on varased kodumaised 'Koit' ja 'Terma', punased ploomitomatid ning kollane kirss 'Sungold', poetomatite seemnetest 'Kumato' ja mustad kirsid.

Tomato plants
Tomato plants
Postist aga ootan veel paari daaliat ja kaeralille. Plaanin need ka esimesel võimalusel kasvama panna, et siis kõigest kokku komponeerida üks tuline lopsakas suvelillepeenar! Loodetavasti saab selles olema sama värvikust ja lopsakust kui 2013. kannapeenras.

Cannas
Kannad 2013/ Canna plants in Summer 2013
Summary: Roots to pots!

This could be easily a kitchen post by title, but let's stick to plants and gardening with this one! However, to have a generous "flower soup" in the summer one should throw some roots to pot now! That's what I was doing this weekend. A pack from England with new canna tubers had arrived and needed to plant into the pots, as well as my tomato seedlings. My cannas from last summer however were planted already on Feb 24th and are showing some nice fresh growth now. 'General Eisenhower', the dark one in the middele, had a big shoot that survived long winter in cellar, so it is little ahead compared to others.

In mid February I had a purchase of emotion when first packs of plants arrived on sale - I bought peony 'Bartzella' and hemerocallis 'Double River Wye'. They were bit worn out then but are looking great in their pots now. Who knows, maybe daylily will show it's lemon yellow blooms in summer too!

I'm still waiting another pack from England with dahlia tubers and crocosmia corms to have a lush and rich hot bed in summer along my cannas. I hope they will arrive soon as it is best time now to plant them in pots.

8 kommentaari:

  1. Kannad on vahvad, aga seda päevaliiliat oleksin võinud peenrast kaevata, teinekord hõika enne ostu oma soovidest:)

    VastaKustuta
  2. korralik kokk, kes teeb ettevalmistused aegsasti, igatahes head lillesupi vaaritamist, kindlasti saab igati vaatamismeeli toitev :D

    VastaKustuta
  3. Hetkel üks vaaritamine kõigil ja kõigi kodud on kui kasvuhooned või talveaiad, mis iganes seal ka kasvaks. :)
    Kannad on toredad, kuninglikud taimed, aga mina ei oska neid kuidagi enda aeda sobitada.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma olen vaadanud, et inglise aedades sokutavad nad kannasid püsikupeenardesse, kus nad püsilillede ja kõrrelistega moodustavad kena terviku. No ja see 'hot border' või 'hot bed' on neil kohe eraldi termin, mis sisaldab endas lopsakaid ja erksavärvislisi taimi ning üldjuhul ei puudu sealt ka kannad.

      Kustuta
  4. Mina tundsin varakevadel, et aitab õrnikutest ja talvisest potimajanduses. Külm tuleb ka tuppa järgi ja võtab ikka ära, mis meeldib. Aga martagonikülvi üle on küll tuline hea meel.:)

    VastaKustuta
  5. Ma imetelen siiralt kõiki, kes viitsivad kasvatada taimi, keda tuleb üle talve hoida. Nende kannade värv ja tekstuur sinu pildil on fantastiline.
    Ümberistutatud taimed näevad ikka väga krapsakad välja, rahulolu pritsib igast poorist. :)

    VastaKustuta