esmaspäev, 10. aprill 2023

Kevad kiirkäigul

Kui juba mitmendat päeva on päevatemperatuur +15 kraadi kanti, siis hakkab kiirelt asju juhtuma. Kõik protsessid aias tõstavad tempot. Eriti varakevadised protsessid, sest need on disainitud madalamatele temperatuuridele, aeglasematele arengutele. Eriti hästi näeb seda lumikellukeste pealt - hilised sordid, mis peaks aega võtma ja tasapisi kasvama, on sunnitud sellises suures soojas kiirelt oma õied avama. Lihtsalt soe avab tärkava õie, tahad siis seda või ei. Sageli on sellised õiekesed vaevu maapinnast kerkida jõudnud. Näiteks 'Cicely Hall' on suur hiline lumikelluke, aga sellise sunnitud ruttamise peale on ta nüüd üks väike madal taimeke.  

Rääkides lumikellukestest üldisemalt, siis muidugi selline soe lühendab hooaega ja arvatavasti jääb see sel kevadel küllalt napiks. Soe kestab ja ka mesilased teevad neil päevil kiirelt oma töö - tolmeldatud õiel pole põhjust pikalt kesta.

Soe aga arendab kiirelt ka teisi varakevadisi tegelasi ning juba ongi lumikellukeste kõrval krookuste kõrghetk, sinililled loovad ning eile avas õied esimene tulp seinaäärses peenras - kaheõieline tulp (Tulipa biflora). Alati on esimeseks olnud üks kauni tulbi vorm (T. violacea), kuid veel tänagi oli ta nuppus, kuigi juba kenasti värvunud.

Hepatica x media Paktai OB
Keskmine sinilill kuulutab sinilillehooaega/ Hepatica x media 'Paktai' declares the hepatica season open
Galanthus plicatus 'Trinity' & 'Golden Fleece'
Lumikellukesed ja krookused/ Snowdrops and crocuses are sharing the season in unusual warm spell
Tulipa biflora
Selle aasta esimene tulp - kaheõieline tulp/ First tulip in bloom this year is Tulipa biflora

Samas pole mul sellise sooja vastu endal midagi. Olen kaks päeva mõõdukalt päevitanud ja supelnud basseinis nii hommikul päeva algatuseks kui päikese soojendatud keha jahutamiseks. Need on lõunapoolse siseõu rõõmud. Selliste ilmadega pole mingit vajadust end Türki sõidutada! 

Väga paljud kevadlinnud on juba ammu saabunud. Pole paraku nende jõudmisi siin jõudnud üles täheldada. Aga koor on hommikuti vägev. Musträstas alustab juba pimedas ja mõni hommik õige valjult. Teist kevadet järjest märkan meil siin nõmmelõokest laulmas. Tema laulab pigem õhtu poole ja mõneti kenamaltki kui põldlõoke. 

Esimene kimalane lendas pühapäeval, 2. aprilli õhtupoolikul. Ilm oli vilu ja sooja oli vaid neli kraadi. Aga lendas, raskel suminal. Sel nädalavahetusel oli aed aga kõikvõimalikku suminat lausa täis. Kodumesilased, kimalased, kärbsed - kõik avatud õied igasugu tegelastest pungil. Hästi palju on sel kevadel metsmesilasi. Möödunud aastal oli neid võrdlemisi vähe, kuid ehk oli talv siis soodne ja suurem osa noori emakimalasi jäi ellu. Igal juhul tore. Tajusin, kuivõrd rahustav on seda suminat kuulata. 

Perennials Bed
Sibullilled püsikupeenras/ Bulbous plant in Perennials Bed
Perennials Bed
Toidulaud tolmeldajatele/ Party for pollinators
_4093098
Võrkiirised, krookused ja kirgaslilled/ Reticulated irises, spring crocuses and spring meadow saffron
Perennials Bed
Püsikupeenar/ Perennials Bed

Kevadpühad, pikem nädalavahetus ja hea ilm andsid võimaluse nii kevadtöödeks kui külaliste võõrustamiseks. Olen toimetanud tasapisi, keskendunud mõistlikule tegevuste järjekorrale. Loomulikult tuleb puhastada esmalt need alad, kus leidub esimesi õitsejaid. Lumikellukeste kasvukohad, püsikute peenar, sinilillede peenrad. Muu võib jätta hilisemaks. Pikas peenras pole ühtegi varast õitsejat ega tärkajat, selle võib julgelt jätta viimaseks kevadtööks üldse. Vaid aedhortensiad on seal juba aegsasti lõigatud. 

Jäin nädalaks kaugtööle, saan nüüd õhtud pühendada aia korrastamisele. Ja muidugi nautlemisele. Lumikellukeste lõhn, sinilillesina, mummide sumin...

Spring bulbs
Kevadised õied/ Spring flowers
Spring flowers
Kevadised õied/ Spring flowers
Spring bulbs
Kullakallid lumikellukesed/ Precious snowdrops
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed

Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed
Leucojum vernum
Märtsikellukesed/ Leucojum vernum
Spring bulbs
Kevadlilled/ Spring bulbs

Rõõm esimestest õitest on piiritu!

12 kommentaari:

  1. Sumisejaid on sel aastal ohtralt. Ei meenugi, et oleks neid kevadel sellisel hulgal kohanud. ka liblikaid on õhk täis. üliväga mõnus aeg on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Palju on neid tõesti ja olgu neil hea aasta! Olgu hea aasta meil ja taimedel ka! :)

      Kustuta
  2. This is such a feast for the eyes! You have really lovely colours in your borders right now. What a joy to be able to work from home at this time.
    Sounds like you've had incredibly warm days. It is sad too, to have all these lovely spring flowers bloom too quickly, soon they are over at your temperatures. Let's hope the spring may last a while longer.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you for a lovely comment, Saila! Covid has brought at least at least one positive thing - more flexible work life and possibility to work some time at home.

      Kustuta
  3. Aprill on üks aasta parim kuu. Kui ta just liiga ruttu kuumaks ei keera. Täna juba igatahes lausa sääsed nuhkisid... Nende suure võidukäigu-nuhtluseni peaks siiski ehk veel kuu jagu aega jaguma...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tõepoolest, ka lõuna-Viljandimaal olid selle esimese suurema soojaga sääsed väljas ja ronisid ka tuppa ning kimbutasid öiseid magajaid. Phuhh!

      Kustuta
  4. Lumikellukesed on mind ära tinistanud☺️ kaunis aeg. Kaunis aed!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, püüan nende eluolu siin ikka kajastada! :)

      Kustuta
  5. You spend a nice time in your garden at the evening, Tistou. I love April as well, birds sing lovely.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Early spring is the best time of the year, in nature, in garden ... wherever!

      Kustuta
  6. Need lumikellukeselaigud on ikka nii armsad ja nii hästi laienevad. Kosutavat ja rõõmustavat aia-aasta algust Sulle, V!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh Krissu! Väga ilusat aia-aastat Sulle ka!

      Kustuta