neljapäev, 7. aprill 2022

Kevade masendav algus

No kas see on üldse kevad? Eks on ja samas pole ju ka. Ilma pikaajalised vaateljad ütlevad, et käesolevas kevades pole midagi erilist. On selliseid olnud varemgi. No eks kindlasti ongi. Aga minu aiandamise ajal siiski sellist rasket kevadet esimestele õitsejatele pole olnud. Jah, lumikellukesed said kannatada ka möödunud aasta kevadel, kuid seda, et märtsikellukeste õievarred külmuvad, et Dalmaatsia krookuse õied külmuvad ilma avanemise võimaluseta, pole siiski viimase kümne aasta jooksul olnud. Jah, nii palju on minu aiandamist olnud praegusel kujul ja kohal.

Ja teistpidi, on tugevaid, kes ei hooli ei külmast, ei sadavast lumest ega millestki muust, vaid trügivad vapralt ikka edasi. Esimesed tulbid. Õitsesid juba möödunud nädalavahetusel. Ja alustama peab ikka tegelikult postitiivsega!

Tulipa kaufmanniana cv.
Esimesed tulbid/ First of tulips
Tulipa pulchella var Violacea
Tulipa pulchella var Violacea

Aga jah. Nii pikalt oodatud lumikellukeste aeg pakkus ühe helge hetke, enne neid aprilli lõpu külmasid, mil öösel oli külma 7-8 kraadi ja ka päeval ei tõusnud plussi, nii mitmeid päevi järjest ja korduvalt. See näpistas õrnemaid õievarsi ja närtsitas suuremaid ja hapramaid õisi. Mõnele soridile on see teine raske kevad järjest. Oh, ma soovin, et nad peaks vastu. Ma teen, mida oskan, et nad oleks rahul ja ka nemad annavad endast kõik, et vastata mu ootustele, kuid siis tuleb keegi kolmas, miskit välist ja rikub kõik ilusa. Kas pole nörritav?! Aedniku elu - nii palju ootusi, nii palju rõõmustavat, kuid nii mõndagi ka kurvastavat.

Galanthus x valentinei 'Midas'
Külmavõetud/ Frost Bitten, Galanthus x valentinei 'Midas'
Galanthus 'Moortown Mighty'
'Moortown Mighty' kaotab õied teist kevadet järjest/ Galanthus 'Moortown Mighty' suffers significant frost damage on flowers second year in a row.
Leucojum vernu
Külmakahjustusi märtsikellukesel pole ma varem näindu, sel aastal laialdaselt, mitte ainult minu aias/ I have never seen frost damage on snowflakes. This year this is frequent in many gardens.
Leucojum vernum
Märtsikelluke/ Leucojum vernum
Crocus tommasinianus 'Rosea'
Dalmaatsia krookused ei saanud sel aastal ühtegi võimalust särada/ Crocus tommasinianus 'Rosea' was frozen before it had a chance to open its blooms.
Crocus tommasinianus 'Rosea'
Kurb vaatepilt/Sad sight

Ja on ka neid, kes on vaprad, peavad vastu. Kas siis on lihtsalt tugevamad, või sattunud soodsama koha peale. Sinililled läksid samuti liikvele märtsikuu soojade päevade peale, mil nii mitmelgi korral oli 12-13 kraadi sooja. Nii pole mõni hoolinud järgnenud külmadest. Järgnev roosa õitseb seina ääres.

Hepatica nobilis
Sinilill/ Hepatica nobilis
Helleborus cv.
Lumeroos sai kahjustusi juba talvel. Liig vara hakkas ta kasvama ja võrsete pealmised pungad võttis külm. Nüüdseks avanenud õied varjavad vigastused. This hellebore got some frost damage already in winter as it sprouted too early. Now fresh blooms have covered all scars.
Adonis amurensis
Amuuri adoonised ei tee numbrit suuresti ei millestki/ Adonis amurensis can withstand all that weather throws at it.

Hetkel on maa valge ja sagedased on lörtsihood. Keeruline on kujutada ette, et on kevad, et on aprill. Aga ehk saabub õige pea leevendus ja mõned ennustused lubavadki seda juba järgmiseks nädalaks. Peame lootma paremale ilmale, paremale järgmisele kevadele!

Spring bulbs
Lumede vahel/ Spring bulbs between snowstorms

 

3 kommentaari:

  1. Eks need aedniku neli vaenlast on ju kevad, suvi, sügis ja talv :P Sinul on olnud äkilisemad ilmad. Ühtpidi on areng kiirem, juba tulbid (esimene pilt on hiigla armas), teistpidi sellised kahjustused. Muidugi on väga kahju ja valus kui need armastatud ja oodatud ja hoitud sedasi kannatavad. Loodan minagi, et su kaunitarid ikka ellu jääksid ja uutel aastatel silma rõõmustaksid. Aga kevad tuleb lõpuks siiski ja siis on meie elu jälle lill :D

    VastaKustuta
  2. Nice photos Tistou. Lovely first tulips. Mine are in a greenhouse, starting their buds. It rained here and the snow melted quickly. But it lies in my garden, so my crocuses are not visible. Love your last photo.

    VastaKustuta
  3. Oh kui kahju, kuid arvan, et sibulaid ei kahjustanud. Ja ilmselt on mõned sordid õrnemad. Ma paneks nad sellise koha peale kus lumi hiljem ära sulab. Meil päästiski õrnemaid asju vist see paljukirutud lumi. Seda oli hullult palju, nii kaua sulas ja tagaaias sulab seniajani, aga taimed olid selle all ilmastiku eest kaitstud. Märtsikellukesed olid ka meil külmavõetud.

    VastaKustuta