kolmapäev, 28. märts 2018

Magus-mõru algus

Talv ei anna mitte järele. Saadab aina uut külma ja lumesadusid põhja poolt. Päeviti jõuab päike temperatuuri vaevu plusspoolele tõsta (ja vahel ka mitte), öösiti on aga -10...-15'C'. Kui õhtul välja minna, on osooni kontsentratsioon selline, et niidab jalust kui filmis "Mehed ei nuta"! Hea lõhn.

Siiski on kalendri järgi alanud kevad ja kevadisi märke võib leida siit ja sealt. See on magus. Astusin laupäeval kodus õue ja kuulsin kohe alustuseks paari lõokese lirtsatust. Hiljem päeva peale võis kuulda ka mõnda lühemat viisijuppi kui kinnituseks, nad on tõesti kohal! Magus! Samas hüüdis põllu tagant sookurg ning kuuse otsas kraaksatas vares. Hallvaresed tulid meile esimest korda möödunud aastal. Salamisi, sest maavares on arg ja oma olemasolust tegelikult teada anda ei taha. Tegid oma pesa ukse ette metsa, kõrge kuuse otsa. Talveks kadusid ära, kuid nüüd oli üks tagasi. Linnulistist lugesin, et hallvares ongi rändlind ning ränne aktiivselt just käimas. Ju me vares jõudis siis koju. Ootab kaasat. Ka magus.

Ja kuigi aias on veel lund kõvasti ning väljadki alles valged, surusid lumest läbi esimesed kevadõied. Magus-magus!

Galanthus nivalis
Esimesed lumikellukesed/ First snowdrops pushing through
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Laupäev oli mõnusalt päikseline päev, kuigi tuul oli võrdlemisi vali ning ei lasknud +5 kraadini tõusnud temperatuurist täit mõnu tunda. Siiski oli hea seina äärde aednikupingile istuda ning lasta päikesel näole paista. Pühapäevaks enam päikest ei jagunud, kuid ka siis tõusis temperatuur plussi ja lumi sulas üsna jõudsalt. Üht-teist hakkas juba peenardes paistma. Igihaljad tarnad on kõik kenasti sama triksis-traksis kui sügisel. Hea meel neist!

Nüüd siis mõrust. Taganev lumi paljastas paraku ka kurvad lood mitmete lumikellukestega. Hallitus on õunapuude all mitmes klumbis sees ning paraku on nad hukule määratud. Ehk siis haigus levib. Ja ka püsikupeenras, hoopis teisel pool maja, kus mitmel aastal olnud suur punt topeltõielisi harilikke lumikellukesi, võis nüüd eest leida vaid hallitusest halli laigu, isegi tõusmeid mitte. Kuidas on lood hinnaliste kultivaaridega hostapeenras, ei tea veel, sest seal oli paks lumi. Aga olukord selgub õige pea.

Igal juhul tegi see tuju väga mõruks ja pahaks. Lumikellukesed on minus alati kirjeldamatut elevust tekitanud ning ma tõesti lootsin, et neist võiks kujuneda minu aianduslik kiiks, "my thing". Aga saatus paistab mitte soosivad mind ses osas. Teeb päris nõutuks. On see meie raske savine maa? Kord aeda sattunud haigus, mis taanduda ei taha? Rohkem küsimusi kui vastuseid. Oh jah.

Perennials Bed
Taanduv lumi/ Retreating snow
Aga lumi sulab ja seinaääred olidki juba puhtad. Saab alustada pealsete lõikamise ja koristamisega. Viivitada siin ei maksa, sest tulbid ja varased iirised juba tärkavad. Kui eelmiseks kevadeks oli 'The Lark Ascending' roos üleni roheliste vartega, siis seekord on nad lume piirini mustad. Järelikult pole ka buddljedel mõtet pikemaid võrseid jätta, ikka maani maha lõigata. Talv oli ka talv. Aga nüüd peab tõesti kevad saabuma, sest kaua võib?!

22 kommentaari:

  1. Mõru uudis on tõesti mõru. Isegi inglise keeles on vähe infot tõrje kohta. Äkki olid sibulad juba ostes nakatunud? Ehk päästaks kui uued sibulad anumatesse istutada nagu tulbisibulatega tehakse?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hetkel on haigus leviv kodumaiste suuremate hariliku lumikellukese puntide sees. Need taimed on kokku korjatud ja aeda toodud peamiselt vanadest aedadest. Esimesed haigusjuhud tekkisid meil juba aastaid tagasi, kui samuti ühest vanast aiast toodud lumikellukesed haigestusid praktiliselt kõik korraga. Aga nad olid jõudnud meil olla ka enne mitmeid aastaid kohapeal.
      Lumikellukeste hahkhallitus Botrytis galanthina on Inglismaal näiteks suhteliselt haruldane ja ilmselt seetõttu leiab selle kohta ka vähe informatsiooni. Räägitakse haigusega saastunud pinnase/aiaosade vältimisest kui ka fungitsiidide kasutamisest (seda pigem preventatiivse tegevusena).

      Kustuta
  2. Selline asi teeb küll meele mõruks. Aga väga vihmane sügis ja eeltali olid mõlemad. Võibolla aitaks mulla kergendamine liivaga ja lemmikute sättimine künkale?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mõruks mis mõruks! Sügis oli väga sajune ja maa märg ning võis seegi oma osa mängida. Kirjandus üldiselt ütleb, et lumikellukestele sobib kergem, kuid niiskust hoidev kasvupinnas. Täiesti läbi kuivada see ei tohiks. Aga lahendusi tuleb otsida!

      Kustuta
  3. Kurb lugu tõesti :( Aga ära kohe alla anna. Proovi läbi kõik head soovitused.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh kaasa tundmast! Eks ma ikka proovin leida lahendusi ja võimalusi ning veel ei murdu! :)

      Kustuta
  4. Kahju ,ehk annab päästa veel kus pole haigusnähte.
    Olen ka väitega nõus-nüüd peab tõesti kevad saabuma,kaua võib oodata lasta!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Haigusele ei pidavat liigid olema ühtviisi vastuvõtlikud. Tundlikud on suureõielised ning harilikud lumikellukesed. Kurrulised lumikellukesed pidid olema praktiliselt resistentsed. Kui see on tõsi ja olukord süveneb, tulebki siis keskenduda ehk antud liigile ja tema sortidele.

      Kustuta
  5. So sorry.. kuumutasin just mulda oma poolsurnud "beebile", sest kolleeg oli ta ara uputanud ja juured puha surnud - et ehk onnestub elustada... Et voib olla toesti panna pottidesse, aga hallitus levib ju isegi ohuga, raakimata putukatest-mutukatest.... Raske teema x

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hahkhallitus levib õhus ja arvatavalt kõikjale. Raske juhtum küll jah. Aga no vaatame, ei anna alla veel.
      Kes on su "beebi"?

      Kustuta
    2. Tolmuimejaga laksin pihta suurele Joulutahele, paar aastat tagasi. Neil on vaga rabedad oksad.. No votsin katte ja panin need paar oksakest vette ja motle nad votsidki juured alla, no tegelikult kyll moodustasid kalluse ja siis panin nad mulda. Eelmine Lihavottepyha oitses esimest korda ja yldse on ta kenasti kaitnud. Aga nyyd kui ma 2 nadalat ara olin, oli keegi ta poti vett tais kallanud st ta on mul ymbrispotis ja muiduhi see lill liigvett ei taha yldse.... nii ta laks, ikka longus, miski ei aita...

      Kustuta
    3. Siis on ikka juured kahjuks kahjustunud ning läbi ja taim seetõttu närbub- ei saa enam vett kätte, kuigi istus vees. Võta uued pistikud! Nii võid veel taime päästa.

      Kustuta
  6. Ka mulle jääb see hallitamise süsteem arusaamatuks. Kuigi üks tähelepanek nagu oleks... seal kus kohal õunapuuvõtad tihedamad on, seal esines eelmine aasta hallitust, ilmselt on seal seos siis suve ja sügise niiskusega.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Niisiis on hahkhallitust ka Sinu aia lumikellukestel esinenud? Jama lugu. Võib-olla ongi asi meie kliimas - märg ja talviti ebastabiilne (nii külm kui soe kui märg korraga). Pinnas paistis Sul olema küll kergem ja liivasem kui meie savimaad?! Peaks kaardistama selle haiguse levikut ja tingimusi nendes kohtades.

      Kustuta
    2. Jah, eelmisel aastal oli ja viis ära kaks kolm tihedat puhmast ja paar täppi. Samasugune hallituspuhang oli ka kunagi ammu. Aga sellest tuldi välja.

      Kustuta
    3. Seni on ütlemata, aga mulle tundub, et tabanduvad just kõige suuremad-tihedamad puhmad. Äkki on ka sel mingi põhjuslik seos?!

      Kustuta
  7. Tistou, I know the mold is a dangerous disease, you're right.
    But don't be upset, because the sun rays cure the trees, and you could add some chemical treatment as CuSO4.
    Today we had a nice sunny day of +6 C and deep blue sky.
    Happy Easter!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda for kind wishes and good advice! I sertainly try to find some cure for my mold problems on snowdrops.

      Kustuta
  8. Kurb. Eriti see tee meele mõruks, kui sinu lemmikutega nii juhtub. Aga kui arvestada meie viimaste aastate alla sadanud vee hulka ja maa niiskusesisaldust, siis julgen arvata, et paljud sibulikud ei ela seda nii või teisiti üle. Eelmisel sügisel lirtsus pinnas isegi meie aias, mida ma varem ei ole kohanud. See tähendab, et kõik taime maa-alused osad olid pidevas vettimises. Elame-näeme. Sulle edu ja loodan, et leiad mingi lahenduse :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Väga-väga märg oli jah juba sügisel. Meenub üks nädalavahetus, kui muru oli juba nii küllastunud vihmaveest, et litsus ja vetrus nagu soo/raba. Hetkel ka lumesulamisveed jäävad pikalt külmunud maale ja leotab taimi peenardes.

      Lumikellukeste osas ma alla ei kavatse anda, kuid see mõte, et mul on neid kõik õunapuualused täis ning maa valendamas... see siiski tuleb unustada.

      Kustuta
  9. Pole osanud kartagi, et lumikellukesi sellised hädad kimbutada võivad, aga vat need märtsikad meil küll kasvada ei taha

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kahju küll, aga jah. Ja see aasta on pilt ikka väga hull. Mul oli kümmekond suurt punti istutatud õunapuude alla ja üle poole on nüüd nakatunud. Selle pundi kohal, mis haigestus möödunud kevadel, on nüüd vaid tühi maa. Võtab valimatult kõik.

      Kustuta