teisipäev, 6. september 2016

Kirev!

Kui eelmine postitus oli väga ühes toonis roheline - ja mis mulle endale väga meeldis - siis nüüd on aeg värvid põhja keerata! Aastaring on jõudnud septembrisse ning paraku kuulutab see paratamatut ka suve lõppu, meeldib meile see siis või mitte. Aga enne, kui õite värvid päris luituvad ja öökülmades kustuvad, etendavad lõunamaised eksoodid oma kireva pillerkaare. On daaliate aeg!

Daaliaid suures osas ma sel aastal ette ei kasvatanud - panin juurikad otse maha samal ajal kui kartuligi, juuni esimesel nädalal. Esimesed õied lõid valla juba 6 nädalat hiljem, kuid nüüd on taimed saavutamas oma täiust. Soojas seinaääres pisut varem, kui öökülmad veel lasevad, siis varsti ka tulises suvelillepeenras. Tuleb tunnistada, et viimases pole sel aastal taimed kuigi hästi edenenud. Panen selle jaheda ja vihmase augusti arvele. Ja kuigi ma lisasin mullale kevadel tublisti kõdunenud hobusesõnnikut, siis võib-olla oleks suve teisel poolel pidanud taimi ka vedelväetisega pisut turgutama. No nüüd kaks viimast nädalat olen seda teinud. Ehk annavad ilmad neile veel pika õitsemisaja.

Dahlia Bed
Väike daaliapeenar/ Little Dahlia Bed
Dahlia Bed
Daaliad on lemmikud ka mummidele ja liblikatele!/ Dahlias are late summer favourites for bees & butterflies
Dahlia Bed
Väike daaliapeenar/ Little Dahlia Bed
Dahlia 'Blue Bayou' & 'Fascination'
'Blue Bayou' ülal ja 'Fascination' all/ Dahlias 'Blue Bayou' above and semi-double 'Fascination' below

Selle koosluse daalitaimed on pärit Inglismaalt. Osa saatis ema, osa tellisin ise. Üks toon võiks siin veel lisaks olla, selline lillaka alapõhjaga oraanž, et lisada veelgi särtsu ja leekivust. Vastav sort on täiesti olemas ja välja vaadatud, kuid selle hankimine pole kergemate killast. Äkki järgmiseks suveks on olemas.

Daaliatega läheb suurepäraselt kokku harilik kosmos. Kosmose väiksemd õied ja peenelt jagunenud lehed lisavad peenrale kergust ja õhulisust, mis suurte ja lopsakate daaliate juures on väga vajalik. Siin olen kasutanud torujate kroonlehtedega sorti 'Fizzy Pink'.

Dahlia Bed
Väike daaliapeenar/ Little Dahlia Bed
Dahlia Bed
Kosmos 'Fizzy Pink' esiplaanil/ Cosmos goes vell with dahlias, Cosmos 'Fizzy Pink' in front

Dahlia 'Fascination'
Tume lehestik loob lilladele õitele hea tausta/ Dark foliage makes a perfect backdrop for magneta flowers
Tulises suvelillepeenras on mängijad samad, mis möödunud aastal - lemmikud daaliasordid 'David Howard' ja 'Bishop od Llandaff'. Ka siin võiks paar sorti lisaks olla - näiteks D. 'Grenadier' ja D. 'Bishop of Oxford'. Needki pole Hollandi masstoodangu sordid, aga hea tahtmise juured leiab.

Uus õitseja on Eucomis - tuttliila. Neli sibulat kolmest sordist hankisin möödunud kevadel, kuid järgneval suvel veel õisi polnud. Sel aastal aga õitsevad 'Indian Summer' ja 'Sparkling Burgundy'. Suur lihakas sibul tuleb sügisel üles võtta ja keldris talvitada nagu daaliagi.

Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Eucomis 'Sparkling Burgundy'
Eucomis 'Sparkling Burgundy'
Hot Summer Bed
Tuline suvelillepeenar/ Hot Summer Bed
Dahlia 'David Howard'
Tuline suvelillepeenar/ Hot Summer Bed
Pidasin varasemalt daaliaid tülikateks,töömahukateks ning ajast-arust taimedeks. Uhked värvilised õied küll köitsid tähelepanu siin-seal, kuid endale ma neid ei ihaldanud. Ka laiemalt, kunagi äärmiselt ihaldatud ja armastatud taimed kaotasid oma populaarsuse viimastel kümnenditel. Enamasti peeti selle süüks ülearetamist - õied muutusid aina suuremaks, keerukamaks ja värvilisemaks. Lõpuks lihtsalt väsiti sellest virr-varrist.

Aga daalia on taastamas oma populaarsust just lihtõieliste ja ühevärviliste sortide toel, kes on viimastel aastatel leidnud taas omale tee lillepeenardesse püsilillede vahele ja pottidesse terassidel-rõdudel. Daalia on jällekorda moes ning kaunistab ka tipp-aiaajakirjade lehti. Sealt jõudsid nad ka minumi.

Summary: Colourful!

Summer has rolled into a September and it means fall won't be far. But before the last blooms will fade or will be robbed by frosty nights, there will be one final show of colour - the show of dahlias and other late summer bulbs.

This year I planted the tubers straight to the beds, same time as potatoes - at the beginning of June. Just about six weeks later, first buds burst into a bloom. But it's not only now that the hot summer beds are gaining their fullness. Little dahlia bed next to the house is performing really well but plants in Hot Summer Bed could do a little better. I enriched the soil with well rotted horse manure in spring, but dahlias as a greedy plants obviously need some more and would appreciate an additional dose of liquid feed time to time. I have fed them couple of week now and if weather permits, show could only get better.

My collection of dahlias is familiar from English gardening magazines. Once extremely popular genus, it lost its appeal over the last decades, primaly because of so called over-hybridizing. Too large and colourful blooms simply didn't fit in any scheme no more. But dahlia is making a comeback nowadays, as many single bloomed strains and dark foiled cultivars have made their way back to the famous gardens and therefore, to garden magazines too. Personally, I learned to appreciate these plants quite lately. But this has been quick road from crush to deep love, as colourful blooms of dahlias are irreplaceable when most perennials are fading away.

How do you feel about dahlias? What are your experiences in growing them?

14 kommentaari:

  1. Oh hello, it is great, You put up effort and made the summary in English as there may be people contributing from translation :)
    However, dahlias are really easy-peasy plants. My grandmother had no place to keep them, so they were under my bed for the winter. Of course, bearing in mind, that traditional houses in Estonia were wooden hats and not particularly warm at cold times anyway. Good luck to everybody!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yess, I will try to give my best!
      Dahlias are just adorable! I remember we had them in old house too, but where they grew?

      Kustuta
  2. Ma olen daaliaid alati armastanud ja vahepeal oli mul neid päris palju aga kadusid ületalve hoidmise tingimused :( kelder on meil selleks liiga niiske ja seda külma toaseina enam pole aga kui peaks tekkima võimalus juurikate säilitamiseks, hakkan kindlasti uuesti neid kasvatama.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma arvan, et see on väga hea plaan! ;)
      Mis daaliatega niiskes keldris juhtub? Kas lähevad mädanema?

      Kustuta
  3. Nice collection of dahlias, Tistou. I see you have one of them similar to mine. This spring I grew up annual dahlias from seeds. Now I'd like to store their tubers for next year. You have a cellar and I don't so it's a problem with storing.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, Nadezda! I hope you will succeed in storing tubers for next year!

      Kustuta
  4. Sügise hakul on päris tore selliseid kirevad peenraid vaadata.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oi on... see rõõmustab silma... ma aina vaatakski!

      Kustuta
  5. Vahest võib liigne lämmastik õitsemist pidurdada, taim kasvatab kobsakalt rohelist.
    Lapsepõlvest meenus pilt, kus üks vana külanaine oli oma daaliamugulad kolhoosilauda lae alla hoiule pannud, aga ise suri talvel, siis jagati neid laiali. Selline lugu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Lugu on tore ja inimlik. Mõte kõigile neile, kes arvavad, et pole sobilikke talvitamistingimusi. Kuskil, mingil viisil, võimaluse leiab ikka, vähelmalt see, kes on leidlik.
      Minu murupeenras olevad daaliad pole ei liialt õiekad ega ka lopsakad. Kuidagi pole see suvi neile sealses kohas istunud. Seinaäärsed istutused on palju lopsakamal ja õiekamal järjel.

      Kustuta
  6. Kui mul oleks palju (loe: rohkem) ruumi, siis ma kasvataks ka daaliaid. Kaunid suured ja pöörased sügislilled. Jah, suhteliselt hooldusvabad. Juurikad tõstsin lihtsalt korvi ja viisin ülemisele korrusele, mida ei köeta. Kuivasid ära, talvitusid 100% ja kevadel sai jälle maha pandud nagu kartul. Ma isegi ei leotanud neid ega midagi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kui mul oleks valida vaid üks daalia, siis ma ilmselt valiks kõige suurema ja lopsakama võimalikest, siis pole teisi vajagi! :P

      Kustuta
  7. Mulle väga meeldivad daaliad. Ja sinu omad on armsad. Rikkalik õitsemine. Ja see `Blue Bayou`! :) Jätan meelde.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Mulle tundub ka aiaelu ilma daaliateta nüüd täitsa mõttetu! :D

      Kustuta