reede, 17. jaanuar 2014

Kus on, sinna tuleb juurde

Saabunud külmalaine on toonud nii rõõmu kui ka meelehärmi. Kui Põhja-Eestis on lund sadanud pärsi kenasti, siis lõuna pool sellega kiidelda ei saa. Krõbedad kraadid paljavõitu maaga seavad ohtu õrnemad taimed ja nende eduka talvitumise. Liiati kõik see soe ja vihmasajune periood enne järsku külmalainet, mis nii mõnegi taime juba liikvele ajas. Seinaäärses tulbipeenras olid pealsed väljas koosnulaukudel ja Bakeri tulpidel. Ninasid paistmas mitmetel teistelgi.

Tallinn ja nii mõnigi teine põhjaranniku paik aga lõikab kasu põhjatuulest ja soojast merest, mis aina niiskust maale kannab ja kiirelt lumena maha sajutab. Tegemist on nn lake effect lumega, kus külm arktiline õhk üle sooja vee liikudes haarab kaasa niiskust ning kui see kõrgemale tõustes jahtub ja kondenseerub, sajab alla juba lumena. Nähtus on saanud nime Põhja-Ameerika järvede ja sealsete tugevate lumesadude järgi, tingituna samadest oludest.

Lake effect snow'd iseloomustab hästi järgmine skeem:

Allikas/ Source: http://severe-wx.pbworks.com/w/page/15957986/Lake%20Effect%20Snow
Tänane EMHI lumekaart näitab järgmist:
Allikas/Source: EMHI, http://www.emhi.ee/index.php?ide=21,253

Ning see, mis mulle paistab, on lihtsalt kaunis!
Winter snow
Tallinn, Pääsküla/ Winter snow in Tallinn
Winter snow
Hommikune lumi/ Fresh snow
Winter snow
Naistepuna linnalumes/ Hypericum maculatum in snow
Ja nii ta tuleb, hooti aina juurde, seni kuni tuul on põhjast ja meri soe. Mida siis Lõuna-Eesti aga peale hakata?


Summary: Snowy North

It's been cold for week now. Night minimums have been down to -18 'C in some places. Coastal areas are somewhat warmer and midlands colder. Snow-wise however, it is lot more diverse. North of Estonia is covered with a nice blanket of snow when southern areas have only some few centimeters. On the second image there is our current snow map for Estonia. The difference is caused by so called lake effect snow.

The mechanism of lake effect sow is explained on the first image (taken from  http://severe-wx.pbworks.com). Cold, arctic winds blowing over warm waters is causing deep snow showers on the opposite side of the water body. That's what is happening right now in our northern coast. Cold northerly winds are blowing over the relatively warm Gulf of Finland, taking warm moisture along. Reaching to cold land moisture condensate and falls down as a snow.

Pictures above are taken from Tallinn, our capital, situated on north coast of Estonia. Looks like a real winter!

1 kommentaar:

  1. Tänu lähedalasuvale järvele on ka meil alati lund rohkem kui lähikonna teistes paikades. Taaitab ka puid kaitsvat härmatist tekitada

    VastaKustuta