teisipäev, 15. oktoober 2013

Viimased õied aiast

Päevad lühenevad ja külm teeb oma töö. Õiteaeg saab paratamatult läbi. Kui oleks sügisastreid, siis need veel ehk kestaks, kuid muu annab alla. Ja ongi õige. Puhkust tuleb osata võtta ja taimed kindlasti seda oskavad. Iseasi on inimestega.

Viimaseid liblikaid nägin pisut enam kui nädalapäevad tagasi. Oli kollaseid ja üks kärbtiib. Eks nad kasutasid ära sooja ilma ja otsisid paremaid talvitumisvõimalusi. Tol korral rändlinde näha ei olnud, olid lennanud varem ning nüüd läksid jälle. Aga siis oli vaikus.

Sügis on sel aastal kollane. Postitusi on olnud harvalt ja sellest on kahju. Pagana kiire on.

Perennials bed
Püsikupeenar oktoobris/ Perennials bed in September
Sempervivum
Üks hiline mägisibulaõieke/ Late house leek bloom
Sedum
Sedum
Sedum
Sedum
Sedum 'Herbstfreude'
Sedum 'Herbstfreude'
Sedum 'Herbstfreude'
Sedum 'Herbstfreude'
Üks roos, kes on selline "kahe laine õitseja", jääb teise õitsemisega võrdlemisi hiljapeale. Aga mõne uue varrega saab ta sügiseks ikka valmis.

Rosa
.Rosa
Esimesed öökülmad on võtnud siilkübarate õiekroonid, kuid siilikesed on kenad ja jäävad talve ootama, et siis pakkuda oma tekstuurset ilu ja võib-olla mõnele linnukesele kõhutäidet.
 Echinacea 'Powwow Wild Perry'
Echinacea 'Powwow Wild Perry'
Salvia 'Ostfriesland'
Salvia 'Ostfriesland'
Murult riisusin lehti ja panin katse korras mustadesse kottidesse komposteeruma. Hilistest lehtedest on plaan veel teha üks avatud aun ja võrrelda siis, kumbast saab kiiremat ja kvaliteetsemat lehekomposti. Millegipärast on usk suurem avatud auna, kuna sinna pääsevad putukad-mutukad ja ussikesed ligi. Kottides on ehk vaid parem niiskus ja kõrgem temperatuur. Eks näis. Osa lehti jääb aga taimedele kaitseks ja enne suuri külmi on plaan tammelehtedest kaitsekiht panna sügisel istutatud kõrrelistele ning õrnematele tegelastele.

Perennials bed
Püsikupeenar/ Perennials bed
Summary: Last flowers from garden

Days are getting shorter and shorter and first frosty nights are kicking in. Autumn is inevitable. Plants understand that well and are preparing for long dormancy. However, some late bloomers still can be found, like different sedums and second flush on salvias and some roses. Echinaceas are done, as first frosts have taken their crowns but their attractive stalks with seed heads are sturdy and ready to provide some winter interest as well a food for finches.

This autumn I have a leaf decomposing project. I put some amount of leaves to black plastic bags and some to open compost heap. The idea is to find out, which way is faster and more effective. As leaves retain more moisture and warmth in bags, the heap is reachable by earthworms and all kind of insects. Both ways seem to have their own bebefits. We will see how it wors out!

Some leaves, however, will remind on perennials bed for winter protection. I'm sure my new lately planted grasses and some tender plants need some!

3 kommentaari:

  1. Puud on veel nii rohelised?
    Püsikuist säravadki sügisel just kukeharjad, nende õisi ei riku vihmgi ja muidugi on tuules liikuvad kõrrelised omaette vaatepilt.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tunnistan pattu, et kõik pildid on 6. oktoobrist. Hetkel oleks pilt ilmselt hoopis teine. Tallinna akna taga rebib tuul puudelt lehti ja palju polegi neid jäänud. Pole vahepeal koju saanud ... Tahaks olla ajakohasem ja operatiivsem oma lugudes, aga mitte ei taha välja tulla.

      Kustuta
  2. Suurepärased säravad lähivõtted, kukeharju võiks isegi kaua imetleda.
    Pole hullu, kui pilt ei saa postitatud selle tegemise päeval. Ka hiljem on asjakohane olnud vaadet v toimunud syndmust nautida ja talvekylma ajal lillelist aega meenutada:)

    VastaKustuta