neljapäev, 26. september 2013

Sügisene peenrategu ehk leevendan veidi kõrreliste igatsust

Kui ilm on tuuline ja vihma sajab, või hoopis talve tuisud on üle maade käimas, meeldib mulle räästa all istuda ja vaadata puid ning taimi peenras, kuidas nad on liikumises ja trotsivad halba ilma. Eriti elavad on õhulised kõrrelised, kes iga väiksemagi puhangu peale reageerivad ning aeda dünaamikat toovad.

Mind väga inspireerivad meie enda rannaluited kõrrelistega näiteks Hiiumaal. Ükskord võiks olla-üks aed või aiaosa ainult kõrrelistest, kuid sinnamaani olen rahul sellega, mis on. Seni olen pistnud mõned kõrrelised siia ja sinna peenardesse püsikute vahele.  Nüüd aga võtsin ette väikese püsikupeenra laienduse, kus voogama saab kõrrepõld!

Laiendus sai püsikupeenra lõunapoolsesse serva, väikse languse veerde, kus pinnas sobivalt lahja ja kruusane. Kuna majapoolne serv on kujundatud vabakujulise lainena, sai see loodud nüüd ka teise külge. Sobiliku serva saamiseks on voolikutest tõepoolest head abi.

New bed for grasses
Kaevamistööhoos/ Digging up new bed for grasses
Püsikupeenra nurgal oli varemalt ebaküdoonia, kuid aastatega oli tema sisse laienenud üks väikeseõieline lilla floks ja palju naate. Ebaküdoonia ise oli võrdlemisi kehvakeseks jäänud. Kaevasin kogu selle konglomeraadi üles, harutasin välja väärtusliku floksi ning ülejäänu saatsin lõkkehunnikusse. Floks sai jagatud ja tagasi istutatud, ta on lemmik liblikatele ja seepärast väga oluline. Kõrvale panin talle seltsiliseks aedhortensia 'White Diamonds', mille suhtes on mul kõrged ootused. Aga ettepoole siis ilukõrrelised. Sügis pole muidugi üldse kõrreliste istutamise aeg, kuid ehk siiski ikka läheb õnneks.

New bed for grasses
Uued taimed paigas/ New planting with grasses
Tausta sellele "lummusele" peaksid looma kaks hiina siidpöörist - 'Gracillimus' ja 'Variegatus', nende ees hakkavad aga meeleolu looma sinihelmikas 'Variegata', igihaljas kaerand ning hall aruhein. Nende vahele panin aga häbitult edeva kukesaba 'Blush'i ning perovskia 'Blue Spire. Roosa ja sinine ning kahisevad kõrred nende ümber, peaks olema kena küll. Minu vaimusilmas on. Natuke vastuolulised oma nõudmistelt perovskia ja kukesaba küll on, kuid parasniiske keskmiselt viljakas muld on ehk siiski talutav kesktee nende kahe liigi vahel.
New bed for grasses
Taga kõrgemad, ees madalamad, nagu ikka/ Classic approach with lowering hight levels
Laienduse keskossa sai üks juusstepirohi ning kaks teravaõielist kastikut 'Overdam'. Põhjapoolset peenraotsa viimistlevad tarnad - Carex elata 'Aurea' ning Carex ornithopoda 'Variegata'. Viimaste tarvis segasin mulda veidi turvast ja komposti, et olud sobivamad oleks. Plaanis on kuhugile vahele lisada veel üks sinihelmikas 'Moorhexe', kuid see on ka paraku kõik. Toredaid kõrrelisi on muidugi palju, mida tahaks, kuid need peavad ootama seda mainitet kõrreliste aeda. Peenra servadesse siiski plaanin veel panna krookuseid ja mõne loodusliku tulbi ehk.

New bed for grasses
Põhjapoolsesse otsa said tarnad/ North side of the bed is for sword grasses.
Summary: New bed for Grasses

Waving grasses are kind of hypnotizing to me. I like sit and watch them bend back and forth in the wind, no matter if it's summer, fall or deep snowy winter. Grasses have a long interest drifting and evolving from season to season, nearly around a year. So far I had only some Stipa capillatas, here and there, mixed in with perennials. Now however, I decided to have a little expansion of my main perennials bed and fill it dominantly with different ornamental grasses.

Backbone of the new bed are composed with Micanthus sinensis 'Gracillimus' and 'Variegatus' and also little taller Molinia cearulea's 'Overdam'. For the fronline of the border I planted Molinia caerulea 'Variegata', Festuca glauca and Helictotrichon sempervirens. Northern side of the bed is for sword grasses - Carex elata 'Aurea' and Carex ornithopoda 'Variegata'.

To make things little more colourful I added couple of pink  lythrums 'Blush' and perovskia 'Blue Spire'. Pink and blue should go well in my opinion. For the early spring when grasses will be cut down I plan to plant bulbs of crocus and species tulips.


2 kommentaari:

  1. Kõrred on vapustavalt ilusad. Olen kord näinud üht imelist kõrteaeda, seal olid nad muudest püsikuist eraldi ja pind oli kaetud killustikumultsiga, nad olid seal nii puhtad ja väärikad, igaüks eraldi ja hästi eksponeeritud. Osa neist on ju hullud külvajad, multšiga niipalju hoolt nendega pole.

    VastaKustuta