teisipäev, 26. detsember 2023

Sulapiiskades pööripäev, värskes lumes jõulud

Meie üldsusele meeldib ajaarvamist pidada kahe aastaringil vastanduva püha järgi - jaanipäev ja jõulud. Elu jaanipäevani ja pärast seda elu jõuludeni, peale jõule pole oodata muud kui jaanipäeva ja peale jaanipäeva jälle jõule. Alati üks lõputu ootamine ja ettevalmistamine. Võib öelda ka "eestlaslikult muretsemine" - kas jaanipäev on kuiv või sajab, on jõulud valged või mustad. Jaa nii edasi... lõputult. Mida aeg edasi, seda vähem meeldib mulle ringelda selles karussellis. Ilmselt ositi tänapäeva pühade kommertsliku natuuri ja teisalt siduvate traditsioonide ja kohustuste tõttu. Kui ühest traditsioonist saab mistahes põhjusel kohustus, siis selle vastu on kergelt vastumeelsus tekkima. 

Nii meeldiks mulle kõik see "ühiskondlik" (mõtlen ikka neid ühiselt välja mõeldud pühasid) seljataha jätta ja juhinuda hoopis millestki ehtsamast ning tähistada päris, reaalseid sündmusi - näiteks nagu Päike ja selle tsükliline liikumine pööriäevast pööripäeva. Täpsuse huvides tuleb küll öelda Maa ja selle liikumine ümber Päikese, kuid näeme ju ikkagi Päikest ja selle asendit Maa suhtes.  Praegu pole ma suutnud veel konventsionaalsetest sidemetest lahti murda, kuid ehk kunagi see ikkagi õnnestub. 

Aga siis selleaastasest talvisest pööripäevast. Oli sula, oksad veepiiskades. Vaikne, tuuleta. Keskpäeva paiku paistis korraks ka päike, justkui lootuse märk. Ühtlasi näitas ka, kui madalal ta ikka olla võib...

Winter Soltsice
Kukerpuu ja sula ilm, pööripäev/ Thaw and berberis berries, Winter Solstice
Winter Soltice
Hapukirsipuu/ Cherry Tree
Winter Soltsice
Pööripäeval aias/ Winter Solstice in Garden
Winter Bushes
Värvilised kontpuud/ Colourful winter stems - dogwood spices

Novembris ja detsembris sadanud lumi sulaski vahetult enne jõule suure sulaga, nagu ennustati. Soojalainel tõusid temperatuurid seitsme soojakraadini. Tugev vihm sinna juurde ja nii see lumi kahanes kiirelt pea olematuks. Eestlase aastalõpu õudusunenägu - mustad jõulud! Tegelikult juba siiski pööripäeva hommikuks sadas pisut uut lund ja seda lisandus iga päevaga vähehaaval juurde. Jõululaupäeval oli juba võrdlemisi lumine ja jõulu esimeseks pühaks täienes lumekiht veelgi. Niisiis said jõulud siiski valged ... pööripäeva tähistades ei omakski see üldse tähtsust!

Garden on Christmas Day
Jõulu esimesel pühal aias/ Christmas Day in the Garden
Garden on Christmas Day
Värske jõululumi/ Fresh Christmas Snow
Vernonia arkansana 'Mammuth'
Maruhein/ Vernonia arkansana 'Mammuth'
Miscanthus sinensis
Hiina siidpööris/ Miscanthus sinensis

Üllataval kombel on ühel maja seina ääres kasvaval kaunil sügisastril veel natuke värvi järel. Isegi peale seda kuu aega kestnud talve, mil temperatuur langes ka -15 kraadini. Võib-olla oli see oks lumme vajunud ja nüüd välja sulanud. Aga igaljuhul hetkel ta nii on!

Symphyotrichum novae-angliae
Kaunis sügisaster/ Symphyotrichum novae-angilae 'Barr's Blue'
Berberis thunbergii
Thunbergi kukerpuu/ Berberis thunbergii
Hydrangea paniculata 'Pink Lady'
Aed-hortensia/ Hydrangea paniculata 'Pink Lady'

Jõululaupäeval ja jõulupühade ajal sel aastal päikesepaistet ei olnud. Sageli on olnud, kuid mitte seekord. Oli hall ja pilves ning hooti sadas lund. Täna oli sula ja uduvihmane. Nädala lõpuks lubab taaskord soojalainet vihmaga, mis ilmselt selle värskelt sadanud lume taaskord viib. Näis, kuidas uue aasta algus kujunema hakkab.

Christmas Tree 2023
Jõulupuu/ Christmas Tree

Samal ajal juba kevadeootuses... 

Hepaticas from Ashwood Nurseries
Sinililled Inglismaalt, Ashwood Nursery'st/ Hepatica nobilis plants from Ashwood Nursery

3 kommentaari:

  1. Mis parata, kevadeootus on ilus. Ja peale Jõulu see lihtsalt tuleb, eriti kui vaadata Sinu sinililli. Parandab muide meeleolu ka :-) See lõputu hall, külm ja kütmine oleks muidu talumatu, kui korrakski ei vilksataks päike või sünniks miskit muud huvitavat.
    Eile lund lükates nägin sääske lendamas, seal kempsu ümbruses. Ikkagi elus ja meenutas kevadet...

    VastaKustuta
  2. See pööripäeva paiku korraks vabanenud haljus oli hingele nii hea. Aga ei tulnud siiski rohelist jõulu. Pool aastat talvist aega on ikka üks paras elu raiskamine.

    VastaKustuta
  3. See vana põhjamaade jõul oleks päris kena püha kui sinna poleks juurde monteeritud see jeesulapse sündimine. Olla ta ju tegelikult sündinud hoopis muul ajal. Pluss kaubanduskrambid ostukeskustes. Seepärast ei osale ei esimeses ega teises. Pigem tähendab jõul mulle palju kodust vaba aega ja kussa selle jää ja lumega ikka väga minna tahad. Ning peaasi, nüüd saab juba hakata kevadet ootama. :)
    P.S. Huvitav, mis nimedega sinilillepojad sul on?

    VastaKustuta