pühapäev, 3. detsember 2023

Ja on talv

Tahtsin novembri korralikult kokku võtta saabunud talve ja lume uudistega, sest talv saabus sel astal juba novembris, aga viimasele hetkele jäänud postitus ja tõrkuvad pildi- ja blogisüsteemid nurjasid selle soovi eos. Andsin alla ja loobusin. No ja mis seal siis ikka. Ega polnud eriti häid piltegi sellest värskelt saabunud uuest aastaajast, sest päevad olid pidevalt tihedalt pilves, sageli sajused ja pimedad. Üle pika aja nägin alles eile viivuks ühest pilvevahelisest viirust piiluvat päikest. Täna tahtis korraks nagu ilma ära klaarida ja isegi sinist taevast nägi põhja pool, samal ajal kui päike kumas läbi sombusema lõunataeva. Kuid siis vajus justkui ei kuskilt udu, või tõusis ta hoopis maalt (?), kuid ilm muutus taas tihkelt halliks. Ja temperatuur hakkas langema. Lõuna ajal oli -4, nüüd õhtul kella kümne ajal ongi -10 'C.  

Early Winter
Varajane talv/ Early Winter

Tugevamaid lumesadusid on nüüd olnud kolm. Või isegi neli, kui esimene kaheks lahutada. No see esimene tuli tugeva tuisuga 23. novembri öösel ja muutus vesiseks. Väga raske oli seda õuest koristada. Järgmisel ööl tuli kohe lisa ja kuna temperatuur langes, siis see oli juba kerge ja kohev. Kaks lund on veel nädala jooksul tulnud. Lumesahk on sissesõiduteed käinud juba kaks korda lahti lükkamas. Tuleb kiita kohalikku valda! Ise olen nüüd hoovi kolm korda puhtaks lükanud. Lund on umbes 25 cm jagu.

Early Winter
Lumine tammik/ Snowy oak forest
Early Winter
Lumme mattunud aed/ Snowy Garden
Early Winter
Tõusev udu/ Raising fog on the fields

Esimene lumi, kuigi oli märg, kattis vaid maa ja puudele-püsikutele suure tuule tõttu püsima ei jäänud. Teine lumi oli aga tõeline matja. Aias pole vist ühtegi püsikuvart ega kõrrelist enam püsti. Kõik on kas maha murdunud või kaardunud ja nüüdseks paksu vaiba all. Nii palju siis selleks talveks talveilust. Aga pole lugu. Siiani oli neist ju palju ilu ja rõõmu. 

Kuna tuult ei ole olnud, siis puud on siiani lumised. See sama raske lumi on ka elektriliine kahjustanud ja voolukatkestusi on siin olnud peaaegu igapäevaselt. Õnneks mitte pikemalt kui mõni tund. Mõnes piirkonnas pole niigi hästi läinud. 

Metsad näevad hetkel siinkandis välja kui nood, mida ma tavaliselt detsembri alguseti Lapimaal vaatamas olen käinud. Sel aastal aga jääb käimata, kuigi kõik oli korraldatud. Saab suusatada nüüd siingi. 

Early Winter
Talv kui Lapimaal/ Trees look like on Lapland, only colours of the sky are not the same

Nii varane talv ja püsiv lumi tulid mulle muidugi ootamatusena. Ootamatusena selles mõttes, et kõik vajalikud aiatööd ei saanud tehtud. Hea et ma nädalapäevad varem kõik oma istutamata potitaimed talvituma sain ja viimastena ka tuttliiliate sibulad maast üles ja keldrisse. Aga roosid jäid lõikamata, muldamata. Nüüd on neile kuhjatud enam kui poolemeetrine lumekuhi. Peab olema piisavaks katteks siis see. Päris ilma kärpimiseta roosid siiski ei pääsenud, viimastel päevadel tegid kitsed kärneritena oma töö.

Rosa 'Hot Chocolate'
Rosa 'Hot Chocolate'

Roosidega seonduv ongi siis peamine, mis võlga jäi. Õunaaiast jäid ka lehed koristamata, sest need tulid nii hilja maha, kuid seda on juhtunud varemgi - pole hullu. Muus osas siis ... peaks kuidagi maha rahunema ... aga see on keeruline. Pean alandlikult tunnistama - ootan kevadet! Varsti saavad avalikuks Saksa talvised lumikellukeste müüginimekirjad, ema tuleb Inglismaalt järgmisel nädalal mõne sinilillega... katsu niiviisi rahuneda!

Symphyotrichum novae-angliae 'Barr's Blue'
Viimased astriõied/ Last of Symphyotrichum novae-angliae 'Barr's Blue'

Uduõhtu kujunes aga lõpuks selliseks:

Early Winter
Udu tõuseb, õhtu laskub/ Fog rises, Dusk falls

10 kommentaari:

  1. Tõesti liiga vara tuli see va talv. Ilmakaardid näitavad aga jaanuariks-veebruariks-märtsiks anomaalset soojust. Saame näha. Igatahes kuni aprillini selliselt lumi kuhjuda ei saa, see oleks katastroof!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Mulle sobiks see anomaalia. No võib-olla võiks olla nii 5-6 kraadine külm ja stabiilne lumi. Aga juba see -15 maal olles tundus liig. Mulle ei meeldi, kui kütmine muutub keskseks ellujäämisstrateegiaks. Aga suustatada on tore!

      Kustuta
  2. You have a lot of snow! Surprising. The good news is that plants tend to keep well under snowcover.
    The fog pictures are amazing! What a mystical atmosphere.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Yes Saila, we have quite a lot of snow. Strangely, it is mostly on trees, bushes and power lines and bending them over. Lot of power outages around here! Which is troublesome!

      Kustuta
  3. Kuidas sinilille talvitad? Mul on kogemus talvel saabunud kuldkingadega järgmine: Pakkisin potid kilekotti ja asetasin külmkapi juurikasahtlisse. Seal nad olid ühtlases temperatuuris järgmised kolm kuud. Mai keskel viisin aeda ja istutasin maha ja nad olid väga rahul.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Hea pakkumine! Oleks mul külmkapis piisavalt ruumi, ma nii ehk toimikski! Aga õnneks on mul maal ruume, mis püsivad napilt plussis, aga ei külmu ja samas on ka loomulikku valgust. Jätan nad hetkel nii, sest taimed on ka värskelt istutatud. Muidu oleks kaalunud ka välja lumme matmist.

      Kustuta
  4. See taevas seal udu taga on eriline.. Marissa-tádi útles - varesekarva. Kui selline taevas on, siis see náitab kúlma.
    Ja kúlm tuli :-)
    JA PILDID ON IMEILUSAD!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Huuh jaa, see külm oli mõneti päris kole ja harjumatu. Võiks vähe leebemalt edaspidi läbi ajada. Aga külmast ajast saab tõesti palju kenamaid pilte kui hallist-pimedast päevast.

      Kustuta
  5. Pildid on tõesti imeilusad ja mis seal salata talv ju ise ka. Ma pole ilmakaarte uurinud aga millegipärast arvan, et neil on õigus. Praegu saame kogu talve kätte ja siis tuleb kevadeni üks kole mitte midagi. Mulle meeldiks kui nii mina kui kaardid eksiksid.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. EI tea..., keegi kes vaatas sea põrna (vist isegi kaks korda), ütles, et kõik talv on alles ees ja see kestab aprillini. Kui kohutav see oleks!

      Kustuta