pühapäev, 17. detsember 2023

Kuu külma esimese sulani

Talv saabus vara. Esimene episood kestis pikalt, päris käreda külma ja rohke lumega. Nii keerulisi lumeolusid metsades ja elektriliinidega pole ammu olnud. Vahepeal oli elekter ära lausa igapäevaselt, õnneks küll perioodiliselt, enamasti öösiti. Lund polegi niivõrd palju, kuivõrd see on spetsiifiliselt puudele ja liinidele kogunenud. Justkui kleebitult. Ka ei olnud tuult, mis lund alla saputaks. 

Temperatuuri miinimum langes meil -15...-16 kraadini eelmise nädala keskel. Jõgeval oli siis -20 'C. Polnud ju väga palju, kuid tundus siiski krõbe. Kütmine muutus keskseks tegevuseks. Kolm kollet igapäevaselt kütta. Selged päevad pakkusid aga imelisi vaateid ja värve taevas. Justkui kaugel Lapimaal sel ajal. 

Pilte aiast ja metsast.

Winter Wonderland
Talve võlumaa/ Winter Wonderland
Winter Wonderland
Tammed lumes/ Oak trees in snow
Winter Wonderland
Lumine mets/ Snowy Forest
Winter Wonderland
Külm ilm, soe taevas/ Cold weather, warm sky
Winter Wonderland
Metsas/ In Forest
Winter Wonderland
Õhtutaevas/ Evening Sky

Aias oli puudel-põõsastel lund sama palju kui metsas. Mingit silmaga nähtavat kahju ta ei teinud, kuid pisut sikutas-painutas siin-seal ikka. Õunapuud olid nii tihedalt lund täis, et nende võradest ei paistnud piskutki päikest läbi. 

Winter Wonderland
Meie õunaaed/ Our orchard
Winter Wonderland
Lumised õunapuud/ Snowy Apple Trees
Winter Wonderland
Üle põldude/ Over the snowy fields
Winter Wonderland
Talv/ Winter
Winter Wonderland
Talv/ Winter
Winter Wonderland
Talv/ Winter
Winter Wonderland
Talv/ Winter
Winter Wonderland
Talv/ Winter

Sellise külma ja lumega pole väljas-aias teha paljut. Kui sajab lund, on lumelükkamine. Pisut olen põõsastelt lund maha saputanud. Ärevusega olen jälginud, mida kitsed ette võtavad. Aed on jälgi täis, kuid elupuid nad veel sööma pole asunud. Küll on nad aga julgelt maja seina äärest, elutoa akende alt nosinud rooside lehti. Erinevalt eelmisest aastast pole ma mingied peleteid üles seadnud. Kas need ka üldse töötavad, ongi küsitav. No õige pisut ehk. 

See eest sain aga sel nädalal võtta ette pisut istutamistööd! Koos emaga saabusid Inglismaalt uued sinililled, Ashwood Nuresery'st. Kimbatus oli, kust saada istutuseks sobivat mulda, kuid õnneks tüseda lumevaiba all oli kompostihunnik vaid u 7 cm osas külmunud ja sealt sai lihtsa vaevaga labidaga läbi. Nii said uued taimed pottidesse ja väga hea kompostiga. Kevadel saavad juba kuhugi peenardesse. Seni on nad ühe külmavaba (aga jaheda, et mitte öelda külma) abiruumi aknal. Ootan veel nelja taime Saksamaalt, ehk saan homme kätte! Mõnede aarete puhul ei saa hoolida aastaajast!

Eryngium x zabelii
Valdav osa taimi on lumme mattunud.../ Most of the perennials are covered with deep snow too. Eryngium zabelii
Berberis thunbergii
Thunbergi kukerpuu/ Berberis thunbergii
Garden in Snow
Lumine aed/ Snowy Garden
Winter Wonderland
Suurema külma taandudes/ When the cold and bright days were over

Nüüd on aga siis sula, eile sadas vihmagi. Lumi kahaneb jõudsalt ja puud-põõsad on koormast vabanenud. Nädala prognoos on valdavalt plusspoolel. Kas see nüüd oligi talv ja edasi on kevadeni midagi ebamäärast, selgub aja jooksul. Ositi nii tundubki, samas ei saa jätta arvestamata, et üldiselt meil talv alles jaanuariga saabubki. Näis-näis!

2 kommentaari:

  1. You've had so much snow even on the trees! That doesn't happen here on the islands, it is always just a bit too windy. Lookes lovely, or rather, looked.
    Here all the snow has gone too. Feels very springlike. But, as you say, often the winter starts in January so one can't do much else than wait and see.
    Merry Christmas!

    VastaKustuta
  2. Merry Christmas!
    I wish you all the best, health and a lot of joy on this day.
    May the new year 2024 be successful for you.

    VastaKustuta