esmaspäev, 29. oktoober 2018

Ja nii see kõik läbi saigi

Jälle oli see esimene raske lumi, mis lõpetas mu tunnetusliku aiahooaja justkui noaga lõigatult. Sest ta tuli taas liiga vara, rohtseile lehis taimedele ning lääpas, lörtsis ja lamandas kogu senise ilu. No vähemalt struktuuri, aga ilu selleski. Pagan-pagan, tahaks kohe kasutada krõbedamaid sõnu!

Seekordne maale minek oli pika ringiga ning võimaldas alles pühapäeval tutvuda lumetormi tagajärgedega. Laupäeval Tallinnast Pärnu poole startides tuli linnas vihma ja selle sekka esimesi valgeid märgi helbeid. Kanamast alates muutus maa ühtäkki valgeks ning Märjamaast alates oli kõik juba päris talvine. Sihtpaika - Audru taga Pärnu lahe ääres - saabudes oleks kui sügavasse talve jõudnud.

Pühapäeva hommikul koju sõites oli tee ääres paiku nii lumiseid kui lumetuid. Sihtpunktis pigem vaid kerge kirme veel maas, kuid longus taimed andsid tunnistust üleelatud tugevatest sadudest. Kõrrelistest ootan ju talvise aia kaunistajaid, aga kui esimene vesine lumi nad maha murrab, siis on see ootus kohe rikutud. Ja sel aastal olid ootused päris suured, sest siidpöörised kasvatasid kenasid päid ja teisedki olid siiani kõik kenad. No nüüd siis jälle nii, täpselt nagu möödunud sügiselgi. Grrhh!

Aga mul on esitleda veel siiski värskeid õisi aiast! Milda Hollandist kevadel vahendatud Nerine bowdenii 'Isabel', suureõieline näkilill ehk suureõieline neriine. Ahh, mis nimi??!

Nerine bowdenii 'Isabel'
Suureõieline näkilill/ Nerine bowdenii 'Isabel' is a last plant to bloom in my garden. It grows in pot, but still outside.
Nerine bowdenii 'Isabel'
Nerine bowdenii 'Isabel'
Neriined pärinevad lõuna-aafrikast nagu ka mitmed teised toredad taimed, näiteks lembeliiliad või tõrvikliiliad, aga ka tutt-liiliad. Üldse on igasugu huvitavaid ja nägusaid taimi lõuna-aafrikast, mida näiteks Inglise aedades saab kasvatada avamaal, kuid meil vaid potis ja keldris talvitades. Õitseaeg ongi neriinedel hiline - oktoobris, peale lehtede kuivamist. Minu kaks potti olid eilseni väljas, õhtul tõstsin kuuri alla, kuna külmapügalaid lubas krõbedaid. Pildid tegin veel väljas, esimese lume taustal.

Nerine bowdenii 'Isabel'
Nerine bowdenii 'Isabel'
Nerine bowdenii 'Isabel'
Nerine bowdenii 'Isabel'
Nädala sees olnud öökülmad olid lõpuks kannade ja daaliatega teinud oma töö, taimed olid mustad. Kuna kaheks ööks ja päevaks nüüd alanud nädala algul lubati päris madalaid temperatuure (kuni -8'C), otsustasin kõik üles võtta. See sisustaski pühapäevase, tunni võrra lühema, päeva. Ai ma ei salli lühikesi õhtuid ja seda kellakeeramise jampsi. Tõesõna, kui otsustatakse jääda püsivalt talveaega, siis mina hakkan ajapagulaseks ja kolin kasvõi lõunanaabrite juurde minema, kes meie riigist oluliselt mõistlikumaid otsuseid valmis on tegema.

Nii ehk naa, kannad on nüüd keldris ja daaliad tagurpidi kuivama pandud. Kõigil olid väga suured ja lihavad mugulad. Tundub, et vähemalt juurikate järgi oli neil väga hea suvi. Kõige selle kuuma ja kuiva peale! Aga nii on. Kas säilivad ka hästi, näitab juba kevad.

Aga lumi tuli maha ja korraks valgeks läks maa. Nii palju oli teda järgi eile pärastlõunal. Viljandi ümbruses ja pisut edasi Võhma poole on aga siiani hanged!

First Snow 2018
Natuke lund/ Little bit of first snow that was left by Sunday afternoon. However, it was snowing heavyly Friday night and on Saturday, so that wet snow broke most of my grasses and seedheads of perennial plants that were ment to be for the winter interest.

8 kommentaari:

  1. Lumise muru taustal mõjuvad need neriined paraja imena. Aga hooaeg, tõepoolest vist ühel pool. Meil käis ka kõva külm üle. Ainult lumega pole veel õnnistatud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks nad ongi. Aga väljas nad end õide said. Ilmad on nüüd pehmemaks keeranud ja millegipärast on tunne, et ega see talv veel niipeal küll ei tule.

      Kustuta
  2. Oo, Nerined on imelised!Kõrrelistest kahju :( Mul mõned jäid püsti, roog-sinihelmikad.

    Mis puutub kellakeeramisse, siis see erakond, kes igavese talveaja kehtestab ... valimistel näeme ... või kuidas see oligi. See oleks ülimasendav tulemus ja kui ma kuulan kontorirahvast enda ümber, kellel on suht suva, siis lähen hoobilt turri. :( jama, kui sinu elu korraldavad inimesed, kellel endal elu pole.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Viimasele lausele kirjutan kohe kolme käega alla! :D
      Vaatan, kuidas need neriined pottides hakkama saavad. Kui hästi ja õitsevad, siis vb soetan isegi mõne värvitooni juurde. Vahva ju kui nii hilja veel nii kirkalt õies on.

      Kustuta
  3. Absoluutselt nõus nõmeda, mõttetu ja kahjurliku talveaja-ideega. fui, raisk.
    Talv jah korra näitas hambaid, aga õnneks ei jäänud paigale. Kuna enamus aastast meil ongi märts või siis November, ma ei looda isegi kõrreliste ilule ja panen igale poole ikka okaspuid, ikka okaspuid.
    Kallasid ja kannasid ei ole kunagi kyllalt, aga nende talveks sooja kolimine.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ilmselt tuleb loota ja paluda, et mõistus võidaks ja suveaeg jääks! Okaspuudel on muidugi talvises aias oma kindel koht, nagu ka värvilise koorega puudel-põõsastel. Teema, millega loodan veel tegeleda korralikumalt! :)

      Kustuta
  4. Vaatan seda pohja tamme ja tuleb kuidagi tuttav tunne, tean et me oleme seotud, tean et ta on parit Sinu isa istutatud tammest, aga... ma hakkan unustama olulisi, no mulle olulisi, asju... et kuidas see istik yldse tekkis, looduses ju pole meil pohja tammesid :)
    Neriined on imeilusad, palun jah veel moned toonid :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Looduses meil põhjatammesid pole. See konkreetne isend sai tegelikult toodud metskonna taimeaiast, kui see seal Villemi kõrval kord oli. Nüüd enam pole. Minumeelest sai ta sealt toodud. Jah, sai ikka küll! :D
      Neriinedega peame plaani, vaatame, kas nad järgmine aasta ka edenevad potis. Hetkel täisõies, aga pildid jäid tegemata.

      Kustuta