reede, 9. november 2018

Hallis on kirkaid värve

Käisin möödunud nädalavahetusel saareriigis - Inglismaal. Seal oli ilus värviline sügis. Rahvuslikus arboreetumis leidus lehevärve põletavast punasest kirka kollaseni, ja kõigis vahetoonides. Justkui juba kauge meenutus meie sügisest. Kuid võta näpust, leidsin eile hallis ilmas sama ilusaid värve Kuressaare lossipargist. Kuigi jah - saareriik ju seegi!

Kuressaare lossipargis andsid punast kukerpuud, kollakas-rohelist ebajasmiinid, värsket rohelist sirelid, ookerjat pruuni pöögid ja kastanid. Need liigid tasub meeles hoida!

Kuressaare lossipark
Kaunid sügisvärvid Kuressaares/ Beautiful Autumn colours in Kuresaare, Saaremaa island.
Kuressaare lossipark
Kas pole mitte kena? Novembris! Isn't it just lovely sight?! In November!
Kuressaare lossipark
Harilik pöök kaaslastega/ Beech tree with companions
Kuressaare lossipark
Sügisesed pargimaastikud/ Autumnal park landscapes
Kuressaare lossipark
Kuressaare piiskoplinnus oma värvilaikudega- punane läikiva tuhkpuu hekk ja oraanžikas kirburohi/ Kuressaare bishop's castle with red coloured shiny cotoneaster and orange knotweed.
Saarelt täna tagasi sõites oli veelgi hallim ja niiskus lausa tilkus uduvihmana õhust alla. Aga ka meie enda looduses jäi silma sügisvärve erinevatel põõsastel. Puud on enamuses siiski juba raagus. On olnud soodne aasta kirgaste toonide tekkeks!

7 kommentaari:

  1. Jah, ilus värviline sügis oli. Meie kant on ka üldiselt juba üsna raagus, kuid aias rõõmustavad silma kärepunane mustikas, ookerkollane vaevakask ja kuldsekõrreline roog-sinihelmikas.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, mandri metsad on ikka täitsa paljad. Vaid alustaimestikus on lehtes põõsaid ja muid taimi.
      Aga sügisesele värvile aias tasub mõelda, nagu ka talvisele! ;)

      Kustuta
  2. Et Kuressaares siis poogid ara ei kylmu, suureparane :) Ja park on ilusasti kujundatud, vaga kenad kooslused. Kas see oli poogi seemnekupar, mis Sinust vaagna peale jai? Hoidsin ta alles, nii synnivad haruldused :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No saartel nad ei külmu jah. Ja punaselehised vormid on ka pisut külmakindlamad. Mis värvi Kuressaares suvel nad on, ei tea. Aga Kärdla pargis on näiteks mitu hästi suurt punaselehist pööki. Ja meenub, et ka Räpinas on üks väga ilus pea mustja lehestikuga eksemplar. Saab hakkama küll.
      See seemnekupar vist on plaatan. Ma ei mäletagi täpselt, kust mida sai näppu võetud. Vist oli jah plaatan. Lihtsalt, mitte seemne korjamise eesmärgil.

      Kustuta
  3. Viimane nädal on üsna päikesevaba olnud, nii et annab halli välja küll. Saared on saared on saared :)
    Tartu Botaanikaaed särab ikka veel uhketes toonides. Ilus sügis tänavu

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tüüpiline novembripimedus suisa juba. Ütleks, et õieti valgeks ei lähegi. Täna küll mitte.
      Võõramaised hoiavad kauem lehti ja värvuvad erksamalt, seda tasub meeles hoida oma vahetut ümbrust kujundades. Mõni ere värvilaik sellises halluses mõjub ju tegelikult vägagi ergastavalt! :)

      Kustuta
  4. Kuressaare on ilus! Eriti kaunid on suured pöögid. Kevadel on pöök küll väga hiline, kuid neid varasemaid jätkub piisavalt.

    VastaKustuta