neljapäev, 31. mai 2018

Jaaniroosid mais

Ilmarindel muutusteta - kuiv, päikeseline, vahel veidi jahedam, üldiselt väga soe. Ja veelkord, väga-väga kuiv! Paiguti on põud kestnud juba üle kuu. Murud kõrbevad ja on pruunid, taimed on keskpäeval norus. Need, kes peavad õitsema, õitsevad pöörase kiirusega. Ka need, kes õitsema veel ei peaks, on sunnitud õisi avama, sest sooja vastu ei saa. Täna olid jaaniroosid Vana-Pääskülas juba täisõies.

Rosa pimpinellifolia
Jaaniroos ehk näärmelehine kibuvits/ Rosa pimpinellifolia
Rosa pimpinellifolia
Jaaniaeg mais/ Midsummer rose blooming in May
Rosa pimpinellifolia
Ka sirelid veel õitsevad/ Lilacs are still in bloom too
Mu kurjakuulutav ilmaennustus hakkab täide minema. Kuu sai täis ja nüüd on juba vana kuu aeg ning see on tüüpselt kuiv aeg. Ilmaportaalid ei lubagi lähima kümne päeva jooksul mingit sadu. Morjendav perspektiiv. Sõidan homme maale ja loodan, et suudan päästa veel hädalised. Siis on veel nädal kannatusi, võib-olla kauemgi.

Aga selleaastased õitsemised on tõesti kummalised. Õitsevad näiteks koos nii harilik kui ungari sirel.

Syringa vulgaris & S. josikaea
Harilik ja ungari sirel õitsemas kõrvu/ Syringa vulgaris and Syringa joskiaea blooming side by side, usually blooming time differ significally

Mida nüüd juunist oodata, ei teagi. Juuni õitsejad on suures osas juba kõik mais olnud. Võib-olla tuleb vaadata vaid pruune välju ja ikaldust. Või tuleb loodus toime?


6 kommentaari:

  1. Loodus tuleb toime. On ennegi ju kuiva ja kuuma perioodi olnud, elu on ikka edasi läinud ja kõik ühel hetkel normaliseerunud. Mai viimane õieavaja oli mul täna vana hea roosa pojeng.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, lühiajalised ekstreemsused elab loodus üle ja taastub kenasti. Suur küsimus on see, kuidas elab loodus üle sellise nähtuse nagu "inimkond".

      Kustuta
  2. Kagu tuli raagus metsa... Vanaema ytles, et tuleb nalja aasta... Sama siis kui kylm konnakude ara votab, nii need vanade ytlemised elavad meie keskel edasi. Igatahes, loodus aina kohaneb, nii on seatud :) Ja meie koos temaga :) Ehk Jaanipaevast hakkame "uppuma", pooripaev ju poorab.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kole lugu on see, et nüüd tulid veel öökülmad. Loodan, et mitte kodus, aga täna oli mitmes paigas isegi õhus -1,2 'C. Kole-kole, tõesti nälg äkki tulemas nii.

      Kustuta
  3. This spring is strange one, Tistou. Although I should say this about last year spring,that was very cool. I agree, lilac blooms now, different varieties at the same time. I wait for rain till now.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. It is very strange! It has been very hot and dry, and now suddenly cold with frosts at night. Awful!

      Kustuta