laupäev, 26. mai 2018

Kevadnaudingud

Puhkusepäevi ei ole kunagi liiast. Niigi vähest on alati keerukas aasta peale jagada. Olen varasemalt alati keskendunud vaid suvele ning püüdnud töölt äraolekut maksimaalselt juulisse-augustisse planeerida. Vahel on juhtunud ka nädalake mai algusesse, lootuses kogeda kaunist kevadet, kuid mis on vaid nädal? Tühjagi! Pealegi on mai algus sageli alles külm ning kevad alles ärkab.

Sel korral aga sai aga valitud kaks nädalat ja mai teise poolde ning oh boy, on see vast olnud kevad ja suvi ja kõike korraga ja vaheldumisi. Kaks nädalat on olnud pikk aeg, nartsissidest iiristeni, mis nüüd seina ääres arvukalt õied avanud on.

Iris germanica cv.
Iirised tulbipeenras juba õitsevad/ Tall bearded irises are in bloom in Tulips Bed
Ilm on tõesti valdavalt olnud suvine. Kuumale esimesele nädalale järgnes õnneks vihmasadu ja see leevendas väga kuivaks kujunenud olukorda. Nädalavahetus oli pisut jahedam, kuid taas päikeseline. Uus nädal on päev-päevalt taas soojemaks läinud ning täna oli juba +24. See aga tähendab, et muld ja peenrad taas kuivavad ning mõned külvid ja istutatud taimed vajavad juba lisakastmist. Kastan aiamaad, daaliaid, kannasid, metsapeenart. Täna kulus sellele üle kahe tunni, homme ilmselt enamgi, sest aed tuleb nädalaks valmis panna ja selleks nädalaks vihma ei lubata. Kuu on täis saamas, siis on ta vana ja need ajad on tavaliselt selged-kuivad. Ma ei imestaks, kui vihma saame alles kahe-poole, kolme nädala pärast. Ja võib-olla sajab siis kogu juuni. Ehk suvi naaseb juulis, kui algab juba päris suvepuhkus. Aga võib-olla on meil hoopis sel aastal neli kuud suve?!

Selle kahe viimase nädala peategelased on olnud siiski tulbid. Olid nad peategelased eelmises postituses ning on ka selles. Tänagi õitseb aias veel viridaflora ja papagoitulpe, kuid nendegi aeg hakkab ümber saama.

Parrot tulips
Papagoi tulpide kõrghetk/ High time of my parrot tulips
Parrot tulips
Parrot tulips
Parrot tulips
Parrot tulips
Papagoitulbid alustavad kirevalt. Domineerivad soojad - kollased, punased, oraanžid sordid, sekka mõni roosa. Nädal-poolteist hiljem ilme muutub, ilmuvad mustad ja kõige lõpuks lillad papagoid, samal ajal kui esimesed langetavad oma kirevad "suled".
Parrot tulips
Nädal hiljem, uutes toonides/ Week later, in new, darker shades
Parrot tulips
'Texas Flame' leegib sel aastal õige punaselt/ 'Texas Flame' is in real flames
Parrot tulips
See on aga kaotanud enamuse oma punast/ This one, also 'Texas Flame' has lost its burning colour
Tulipa 'Black Parrot'
'Black Parrot' on väga elujõuline sort ning muutunud koosluses kõige arvukamaks/ 'Black Parrot' tulip is very viable and has increased for most in this mix.
Tulipa 'Blue Parrot'
'Blue Parrot' on suleliste seltskonnas kõige hilisem/ 'Blue Parrot' is the latest blooming of the parrot flock
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa 'Blue Parrot'
Tulipa cv.
Tulipa 'Texas Flame'
Teine sümpaatne grupp hiliseid tulpe on viridaflora ehk roheliseõielised tulbid. Pikka kogemust mul nendega ei ole, kuid peaksid olema püsikutüüpi ning õitsema edukalt aastaid ühel kasvukohal. Teine kevad ja õitsevad peaaegu kõik uuesti, mitmed juba kahe õiega. See on paljulubav. Nagu papagoidel, on ka viridafloradel pikk õitseaeg.

Viridaflora tulips in Garden Beds
Viridaflora tulbid aiapeenardes/ Viridaflora tulips in my Garden Beds, also long blooming and reliable perennials
Viridaflora tulips
Viridaflora tulips
Viridaflora tulips
Viridaflora tulips
Aias on õies veel teisigi hiliseid tulpe, nende seas ka minu kõige viimane tulbiliik - Batalini tulp. Sprengeri tulp oleks arvatavasti veel hilisem õitseja, kuid tema on mul veel puudu. Kokkuvõttes on tulpide hooaeg kaks kuud pikk - rõõmu kui palju!

Perennials Bed
Hilised tulbid püsikupeenras/ Late flowering tulips in my Perennials Bed
Tulipa batalinii 'Bright Gem'
Batalini tulp/ Tulipa batalinii 'Bright Gem' is last species tulip in bloom in my garden
Tulipa cv.
Üks kadunud nimega iludus/ One lost label beauty
Tulipa cv.
Korjasin kord need sibulad siit omast arust kokku ja panin teise kohta, aga järele jäänud lehelibledest on nüüdseks saanud suured taimed, mis õitsevad otse hostapõõsast/ I moved this patch of tulip bulbs once and planted hosta 'El Nino' instead, but little bulbils were left in the soil and now they are big blooming plants, raising from hosta plant.

Aiavili on nüüd kõik maas, kuid kaugeltki mitte kõik üleval. Porgand ja pastinaak ongi pikad idanejad, kuid kas neist sellise kuivaga ka asja saab, näitab aeg. Olen nüüd õhtuti kastnud peenraid, kuid meie savistel maadel on see kahe otsaga mäng - ühelt poolt annad nii vajalikku niiskust, teisalt lood kõva savikooriku külvidele. Kas nad ka sellest läbi end suruvad? Herned ja oad suruvad, aga nad on ka suuremad ja vägevama jõuga. Sel aastal on aiamaal ka terve peenra jagu daaliad. Saab see vast uhke vaatepilt olema sügiseks! Täna panen veel kompostihunnikute otsa ette kasvatatud kõrvitsad ja kabatšokid. Siis jääb üle oodata vaid vihma.

Aga kirsiõitest on saanud juba ilusad nöpsikud! Tuleb taas hea mureliaasta. Rästad pesitsevad targu meil usinalt! Esimese ringi pojad juba pesadest väljas.

Prunus avium 'Arthur'
Maguskirss/ Prunus avium 'Arthur'
Prunus avium 'Arthur'
Maguskirss/ Prunus avium 'Arthur'
Prunus avium 'Arthur'
Maguskirss/ Prunus avium 'Arthur'
Turdus pilaris
Rästapoju/ Young fieldfare, waiting the cherries to be ripen
Aga aed ja aeg muutuvad nüüd rahulikumaks ja rohelisemaks. Kirevus saab mõneks ajaks möödanikus, seni kuni suur suvi värvid jälle tagasi toob. Puhkus on puhkusele puhkuseks!

Convallaria majalis
On mai ja maikellukeste aeg!/ It is May and time for lily of the valley
Convallaria majalis
Maikelluke/ Convallaria majalis
Convallaria majalis
Lily of the valley
Primula sieboldiana
Sieboldi priimulad, Kundast/ Primula sieboldiana
Linum perenne
Püsilina/ Linum perenne
Hosta 'Great Expetations'
Hostad aina sirguvad ja nende tulemist on olnud põnev jälgida/ Hostas are growing and it has been intersting to explore their development, here H. 'Great Expetations'.
Canna 'Pink Perfection'
Tulevase suve värve ennustab esimene kanna/ Canna 'Pink Perfection' already in bloom
Orchard
Puhkus!/ Holydays!
Tussilago farfara
Väljadel/ On the fields
Tussilago farfara
Väljadel/ On the fields

16 kommentaari:

  1. The weather is warm and dry here too, Tistou. I needed to fill barrels with running water, that is expensive.
    Love your parrot tulips, my favorite is 'the blue parrot'. Why the fields are full of dandelions? not of wheat?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Luckyly we have a pond of our own and I can pump water to barrels for watering. But if the summer is hot and with a little rain, this water can run out too.
      This field on last pictures is managed organically and is resting this year. As the soils are clay based, coltsfoot often creeps in - an indicator species for such type of soils.

      Kustuta
  2. Täna, kuumal päeval mesilaselt kuklasse nõelata saades ja niisama ajaviiteks kätt mullale asetades tekkis mõte, et äkki osa taimi ei tärka või hävivad kuumuse tõttu; igatahes katteloori all oli mullapind märksa jahedam; huupi pakkudes, ilma katteta 40 kraadi, muidu 27-28 kraadi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Autor on selle kommentaari eemaldanud.

      Kustuta
    2. Jah, olen samu mõtteid mõelnud ning ka sel kevadel. Möödunud kuumal nädalal aiavilja maha külvates olin dilemma ees, kas kasta, või mitte. Ja just see mõte, et kastes muutub maapind väga niiskeks ning samal ajal veel tumedamaks, kuumeneb see päikeses liialt ning hautab seemned veel enne, kui need idaneda jõuavad. Jätsin kastmata, lootes vihmale, mis õnneks ka tuli. Usun, et see oli õige valik. Tuleb tunnistada, et herneste idanevus on parim, mis eales on olnud. Aedubade idanevus tõotab ka kujuneda väga heaks.

      Kustuta
  3. Kus on alles ilu ja oisi ja varve!!... Vaga ilusad pildid muidugi, votab kohe ohkama ja ahhetama. Uus kanna on imeilus, pole justkui roosat nainudki siiani. Ja see rastapojake, ah see on armas pilt :) Ja pakun, et sinna elegantse moega vorkkiike Sul vist polnud aega monulema minnagi. Ikka tohutu too kogu selle "ilu-le-mise" taga.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kirevad ajad tõesti, kui märksa malbemaks kohe muutumas!
      Tööd on olnud palju ja ikka jäi veel paljut ka tegemata, kuid palju sai ka tehtud ning selle üle on hea meel. Kaks nädalat on pikk aeg ning tegelikkult pakkus võimalusi ka niisama olla ja hinge tõmmata. Püüdsin võrkkiiges pealelõunati tukastada, kuid kihukad kippusid kimbutama. Keskpäeviti oli aga liiga palav... küll tuleb hea suvi ja jõuab veel! :)

      Kustuta
  4. Oh, need tulbipildid :) Linnulaps muidugi ka. Kuivaks hakkab isegi meil juba kiskuma, üks vihm on mais olnud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tahan ma seda tunnistada või mitte, kuid teatud tulbid on mulle olulised. Ja neist on palju värvi ja rõõmu mais! ;)

      Kustuta
  5. Väga ilus ja värvikirev on Sinu tulpide maailm, tore vaadata sellist erinevate toonide pillerkaari :) Ja lina juba õitseb - see õitsemise aeg läheb seekord nii kiiresti!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh. Tulpide seas värvi ja kirevust tõepoolest jagub. Kõik on väga kiire. Kiire-kiire!

      Kustuta
  6. Selle aasta mai on sooja poolest armuline olnud. Ilma öökülmadeta juunisse - teist sellist aastat pole kaua olnud. Kastekannurutiin on muidugi tüütu, aga eluvajalik. Oo, millised tulbid! :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Pean hetkel kiitma vaid oma savimaid ja lootma, et need päästavad mu taimed. Armutu kuumus ja kuivus ses mais!

      Kustuta
  7. Väga uhke tulbivalik! Mul ka lõppes just kahenädalane puhkus, ilma poolest oli kui juulikuu.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Täielik suvepuhkus! Kui ühe sellise veel juulis-augustis ka saaks, siis oleks suisa superaasta! :D

      Kustuta