reede, 8. mai 2015

Snowdrops - uus raamat ja omad pärlid reas

Lumikellukestest nüüd, kevade kõige kiiremas virr-varris, näib kirjutada küll pisut kohatu, kuid teen seda siiski. Enne veel, kui mai tuleb lagedale omade valgete pärliridadega - maikellukeste ja ussilakkadega, võib ju natuke meenutada küll kevade esimesi kalliskive. Ja kuna seda kõike võib siduda uue toreda raamatuga minu riiulil, siis siit nad tulgu - lumikellukesed!

Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Lumikelluke minu jaoks oli väga pikalt armas kevadine lilleke, kas lihtne või topeltõiega. Alati kuskil olemas, aga mitte väga selgelt mälestustes. Lapsepõlveaiast suudan meenutada palju selgemalt siniseid hüatsinte ja kollaseid krookusi. Tean täpselt, kus ja kuidas nad kasvasid. Seda, et lumikellukesi võib olla aga sadu ja sadu ning küllaltki eriilmelisi, saabus minu teadvusesse alles väga hiljuti. Siis, kui hakkasin ringi vaatama aiablogides ja muuhulgas ka UK aednike tegemistes. Näiteks, et minu bloglisti sattunud John Grimshaw on suur galantofiil ja kõige olulisema lumikellukeste raamatu "Snowdrops, a Monograph of Cultivated Galanthus" kaasautor, ilmnes ka hoopis hiljem. Johnil oli (ja ikka on) lihtsalt väga huvitav blogi ilusate piltidega.

Mainitud piiblit olen küll korra käes hoidnud - Räpina Aianduskooli raamatukogul on neid suisa kaks - kuid täna tutvustan ühte teist uut teost: "The Plant Lover's Guide to Snowdrops". 
Snowdrops Book
Naomi Slade, The Plant Lover's Guide to Snowdrops
Kew taimeraamatute sarja on välja antud juba mõnda aega. Mul on sellest olemas kukeharja, salveide ning nüüd ka lumikellukeste raamat. Selle sarja raamatud on kirjutatud taimearmastajate poolt, läbi väga isikliku vaate ja kogemuse. Need on siirad ja personaalsed, mitte kuivad botaanilised teatmeteosed (mis muidugi on ka teatud olukordades omal kohal).

"Snowdrops" autor Naomi Slade alustab oma raamatut peatükiga sellest, miks ta armastab lumikellukesi, millist rõõmu ja vaheldusrikkust pakuvad need väiksed lumelilled. Naomi tekst on lihtne ja vahetu, läbinisti kaasahaarav. Järgnevad peatükid aitavad mõista lumikellukeste olemust ja päritolu, nende kasutus- ja kasvatusvõimalusi erinevates kooslustes. Kuna autori arvates vajab lihtne valge õis esiletulekuks head tausta ja kaaslejaid, siis on pikalt keskendutud erinevatele kombinatsioonidele, kellega lumikellukest võiks kokku istutada.

Snowdrops Book
Insight to "The Plant Lover's Guide to Snowdrops"
Ja nagu ikka selles sarjas on enam kui pool raamatut pühendatud liikide ja sortide tutvustusele, mis puhtalt põhineb autori omadel eelistustel ja valikutel. Mis selles raamatus on omamoodi, on lühiintervjuud tõeliste galantofiilide ja aretajatega, mis on esitatud oraanžidel vahelehtedel. Raamatu lõpuosa käsitleb haigusi ja kahjureid ning traditsiooniliselt on antud nimekirjad aedadest ja aianditest, kus võib lumikellukesi vaadata või osta omale koju. Suurepärane raamat kaanest-kaaneni lugemiseks, ka neile, kes ise veel päris galantofiilid ei ole. Kujundus on kaunis ja  pildid muidugi suurepärased!

Minu väike nakkus on viinud selleni, et mõned huvitavad sordid on mul nüüd ka oma aias olemas. Mõned ostsin möödunud varakevadel Ebay oksjonidelt, mõned sügisel Avon Bulbsist lisaks. Sibulaid müüakse üldjuhul ühe kaupa ja need on kallid. Sel kevadel lõi üks Ebay oksjon senise kõigi aegade rekordi, kui ühe kollase pagoda tüüpi õiega sibula eest käidi välja müstilised 1390 £. Mina muidugi sellistes mängudes kaasa ei löö!

Minu kõige erilisem ja vahest kõige vähemlevinum sort on Galanthus elwesii 'Pat Mason'. Eelmisel kevadel istutatud sibulast tuli sel kevadel juba kaks õit. Taim meenutab lehtede poolest rohkem väikest looduslikku tulpi - lehed on sel sordil väga laiad. Ja õied on suured!

Galanthus 'Pat Mason'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus 'Pat Mason'
Suured õied!/ Great blooms of 'Pat Mason'
Ühe huvipakkuvama rühma minu jaoks moodustavad nn kollased lumikellukesed. Neil on üldjuhul kollane sigimik ja kollased märgid kroonlehtedel. Kollaseid vorme esineb mitmetel liikidel ja neid on ka hübriidide seas.

Galanthus 'Primrose Warburg'
Galanthus 'Primrose Warburg'
Galanthis plicatus 'Wendy's Gold'
Galanthus plicatus 'Wendy's Gold'
Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Galanthus 'Spindlestone Surprise'
Suurema osa lumikellukeste sortide erinevus seisneb väga väikestes, kuid siiski iseloomulikes detailierinevustes. Mina olen oma valikutes seadnud eesmärgiks kõige selgemad ja väljapaistvamad tunnused, mida võiks kergelt märgata ka asjas mitte niivõrd sees olev inimene.

Galanthus nivalis 'Viridapice' on hariliku lumikellukese sort, millel on kõigi kroonlehtede (nii sisemiste kui välimiste) tipus roheline märk.

Galanthus 'Viridapice'
Galanthus nivalis 'Viridapice'
 
Galanthus 'Sprite' välimistel kroonlehtedel on väiksed rohekad vertikaalsed triibukesed. Minu pildilt neid paraku hästi ei näe ja sageli avalduvadki iseloomulikud sordi tunnusjooned alles mõne aasta jooksul peale istutust, siis kui taim on hästi kohanenud.

Galanthus 'Sprite'
Galanthus 'Sprite'
 
Galanthus plicatus 'Augustus' on tuntud oma väga täidlaste ümarate õite poolest. Õis ise on lihtne. Minu 'Augustus' vajab veel kohanemisaega, et erilisus ja ilu selgemini välja hakkaks paistma.

Galanthus plicatus 'Augustus'
Galanthus plicatus 'Augustus'
 
Suureõieline lumikelluke Galanthus elwesii on liigisiseselt varieeruv. Põhivormi omaduseks on kahed rohelised märgid sisemistel kroonlehtedel. Suureõieline lumikelluke oli ka esimene, kes minul sel aastal õide puhkes.
  
Galanthus elwesii
Galanthus elwesii
Galanthus 'Seagull' on üks suureõieline sort. Sel kevadel üks sibul ja üks õis. Effekti tuleb veel mõned aastad oodata.

Galanthus 'Seagull'
Galanthus 'Seagull'
 
Üks vana ja kuulus suureõieline sort on veel ka 'Magnet'. Magnet'i iseloomulikuks tunnuseks peale hiiglaslike õite on veel väga pikk õieraag, mille otsas olev õis hakkab ka kõige õrnema tuule peale tantsima. See õitesadu on vaid kolmest sügisel istutatud sibulast. Tõsi, need olid küll nartsissisibula mõõtu!

Galanthus 'Magnet'
Galanthus 'Magnet'
 
Vahest kõige hinnatum ja ka Naomi Slade raamatu lühiintervjuudes kõige enam äramärkimist väärinud sordiks on 'S.Arnott'. Ilusa täidlase ja suure õiega sort hoiab õied kõrgel lehtede kohal ning sooja päikselise ilmaga levitavad need magusat mee lõhna.

Galanthus 'S. Arnott'
Galanthus 'S.Arnott'
Ka oma kodustel lumikellukestel märkan teatavaid variatsioone. Mõne puhma õied on hoopis kiitsakamad kui teise omad. Eraldi korjasin ühest vanast aiast paar iseloomulike tunnustega sibulat. Nüüd jälgin, kas need tunnused on püsivad ja võib-olla saab siit alguse mõni päris oma sort!

Galanthus nivalis
Galanthus nivalis, with slender blooms
Galanthus nivalis
Galanthus nivalis, with round blooms
Sellised siis olidki selleaastased lumikellukesed minu aias. Väga kehva pildistamise ilma või puuduvate õite tõttu ei jõudnud siia seeriasse:

Galanthus 'Cowhouse Green'
Galanthus elwesii 'Godfrey Owen'
Galanthus 'Hippolyta' (ei õitsenud)
Galanthus 'John Gray' (ostetud 2015 kevad)


Summary: Snowdrops - new book and my own pearls in row

This post was long planned but is awfully late now, when the high spring is here and snowdrops are becoming a memory of passing times. However, I wanted to make this overview to you and mostly to myself, as this early spring brought many new white blooms to my garden.

Snowdrops from my childhood memories exist, but no real image I can recall. But I know they were there and were very special, first flowers of the year, single or double. Pictures of blue oriental hyacinths and yellow crocuses have settled more clearly to my mind.

The fact that snowdrops are not just single or double, reached me quite lately. It was probably when I started to read gardening blogs and among them some very fine UK ones. John Grimshaw is in my blog list and he has been very inspiring regards to snowdrops. And no wonder, as he is one of the most acknowledged person in galanthus world.

This April, I acquired a new snowdrop book - ""The Plant Lover's Guide to Snowdrops" by Naomi Slade. A beautiful book illustrated with magnificent photographs. Naomi's honest and very personal style of writing is catchy and makes you read the book from cover to cover. She starts with her very personal relationship with snowdrops, carrying on with design and cultural tips. Overview of different species and cultivars might of been little bigger but it nicely covers most characteristic varieties. As usual in this Kew series, there is good list of places where you can see and buy snowdrops. What I especially enjoyed were the little interviews with true galanthophiles, John Grimshaw among them.

My own little collection of snowdrops is captured on pictures above. Some were left out as I couldn't get a decent picture. Spring was mostly rainy and it is very difficult to capture white bloom in this situation. Ones that are missing from post but are there in my garden, are listed at the end of the post. It was very exciting start of this spring, with such a wonderful treasures under my apple trees!   

8 kommentaari:

  1. Wonderful collection of galanthus, Tistou. I should buy this book too as I love them and have no snowdrops in my garden.
    Happy weekend!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you, dear Nadezda! Snowdrops are real treasures and this book is proving it well!

      Kustuta
  2. Lumikellukesed on tõesti võrratud, ilus armastus Sul :) ja üks hea ja sisukas taimeraamat on alati väärt kohta hoidma riiulis :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Aitäh! Taimeraamatud on p e a a e g u sama toredad kui taimed ise. Eriti talvel!

      Kustuta
  3. Oh, kauaoodatud lumikellukeste postitus! Väga nauditav ja raamatu tutvustus on boonuseks. Ma täiendasin oma raamaturiiulit just sama sarja epimeediumite raamatuga.

    Lumikellukesed meeldivad mulle iga aastaga järjest enam. Nii lihtsad ja selged jooned ja see rohelise ja valge kombinatsioonid, sekka kuldset ka. Metsaaeda tahaks.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No mulle tundus juba pisut kohatu seda postitust teha, sest iseenesest oli see niivõrd hiljapeale jäänud. Aga no siiski! Pildistamisega oli samuti raskusi, sest sobivat ilma õieti ei tulnudki nendel kordadel, kui maale sain. Lõpuks sai siiski päris kena ja sisukas sissekanne.

      Kustuta
  4. METSAAEDA TAHAKS... See mote on olnud minu sees peidus pikka aega... Nyyd siis loen Tsiili kommentaarist.. Kuidas motted kyll yksteist voivad toetada ja voimendada. Resonants - tuleb fyysikast meelde.
    Ja tean ka seost nende motete vahel. Lumikellukesed ehivad uhkelt vanu metsistunud aedasid ja metsaaia ideeni on sealt vaid yks samm :) Lumikellukesi sealt muidugi ei leiaks, aga minu Emadepaeva kimp oli kyll sealt unistuste aiast, vorratu!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Natuke metsaaeda on tegelikult tekkimas meie köögi akna alla, metsaserva kiviaia vahele. Selline kultuurne metsaaed küll. Esimene asukas, selle aasta esimese istutusena märtsi algusest, on seal juba paigas - lumeroos 'Lucy Black'. Loodan õigepea priimulaid, sinililli ja muid kevadisi õisi sinna juurde asustada. Ainult muti pean sealt enne kätte saama!

      Kustuta