esmaspäev, 7. juuli 2014

Tallinna Botaanikaaias

Tänasel kuumal vabal pärastlõunal otsustasin minna Tallinna Botaanikaaeda. Seda, mis jäi silma ja köitis meelt, püüdsin haarata ka pildile. Mõned siis meeleolu pärast, mõni endale mälestuseks liigi või sordinime pärast. Alustasin kasvuhoonete eest, siis käisin sees ja pärast jalutasin kõrval ja taga. Aed oli värviline, õisi täis. Pildid tegemise järjekorras.

Astrantia major 'Roma', Tallinn Botanic Garden
Tähtputk/ Astrantia major 'Roma'
Tähtputke olen vaadanud varem raamatutest-piltidelt ja vist ka näinud mõnd õblukesemat taime reaalsuses. Täna oli ta aga minu vaieldamatu päeva leid ja lemmik. Õisi ja elu täis. Ühelgi teisel taimel polnud nii palju mesilasi kui tähtputkedel aia erinevais paigus. Pean kindlasti tooma ta ka oma peenardele.
  
Dhalia 'Happy Days Pink', Tallinn Botanic Garden
Dhalia 'Happy Days Pink'
Daalia 'Happy Days Pink' võlus oma kontrastsuses. Heleroosa õis täiesti mustjal lehestikul mõjus ebamaiselt ja ometi köitvalt. Massina kaunis.

Codiaeum veriegatum 'Mrs. Iceton', Tallinn Botanic Garden
Ebakrooton/ Codiaeum variegatum 'Mrs. Iceton'
Kasvuhooned meenutavad aina enam läbimatut džunglit. Siiski leiab sealt veel kauneid kilde.

Hibiscus, Tallinn Botanic Garden
Rooshibisk/ Hibiscus sp. 
Tallinn Botanic Garden in desert
Viigikaktus/ Opuntia sp.
Tallinn Botanic Garden, in tropics
Troopika TBA's/ Tropics in Tallinn Botanic Garden
Spathiphyllum sp. Tallinn Botanic Garden
Tõlvlehik/ Spathiphyllum sp. 
Hosta 'Sum & Substance', Tallinn Botanic Garden
Hosta 'Sum & Substance'
Tagasi väljas. Hostasid on TBA's võrdlemisi vähe. Aga see eest on mõned neist lihtsalt hiiglaslikud. Pildile jäi kõige paremini 'Sum & Substance'. Nemad veel koguvad suurust. Hiiglase mõõtu oli näiteks aga 'Frances Williams'.

Allium cernuum, Tallinn Botanic Garden
Kaldlauk/ Allium cernuum
Sibullillede sektsioonis on laukude aeg. Varajasemad ja kogukamad liigid-sordid on küll lõpetanud, kuid täies ilus on veidi hilisemad ja graatsilisemad liigid. Näiteks kaldlauk, viltune lauk ja peenejuureline lauk. Kaldlauk on mul olemas, kuid need kollased ja roosad kõrged toredasti tuules kiikuvad nupsud võiks ka kunagi saada oma peenrale.

Tallinn Botanic Garden
Laukude ala hiiglasega, tugev rohtlaliilia
 
Rääkides hiiglastest, siis laugude vahelt leitud tugev rohlaliilia võttis mu täiesti tummaks. Mitte et ma nii väga enesega lobisenud oleks, aga kujundlikult siiski! Lihtsalt uskumatu, et meil selline eksootiline hiiglane kasvab. Pikkust julgelt 2,5 meetrit. Lihtsalt vägev.

Allium rotundum subsp jajlae, Tallinn Botanic Garden
Jaila lauk/ Allium rotundum subsp. jajlae
Allium obliquum & A. hymenorrhizum,Tallinn Botanic Garden
Viltune lauk ja peenejuureline lauk/ Allium obliquum & A. hymenorrhizum
Iris sibirica 'Dreaming Yellow' & 'Soft Blue', Tallinn Botanic Garden
Siberi iirised/ Iris sibirica 'Dreaming Yellow' & 'Soft Blue'
Üllatus, et õitsemas olid veel iirised, nii aediirised kui mitmed liigid ja nende sordid. Kodus pole neid enam mälestusteski õieti. Jälle leidsin mõned iludused, keda endale edaspidiseks meeles hoida. Eriti meeldis siberi iiris 'Regency Belle'.

Iris sibirica 'Regency Belle', Tallinn Botanic Garden,
Iris sibirica 'Regency Belle'
 
Iris sibirica 'Soft Blue', Tallinn Botanic Garden
Iris sibirica 'Soft Blue'
Tallinn Botanic Garden
Värvide pillerkaar/ Revel of colours
Astrantia major 'Star of Beauty', Tallinn Botanic Garden,
Astrantia major 'Star of Beauty'
Eryngium alpinum, Tallinn Botanic Garden
Alpi ogaputk/ Eryngium alpinum
Eryngium bourgatii, Tallinn Botanic Garden
Bourgat'i ogaputk/ Eryngium bourgatii
Ja lõpuks leidsin ma ühe imelise pojengi. Lihtsalt imelise.

Paeonia latifolia 'Auguste Dessert', Tallinn Botanic Garden
Paeonia latifolia 'Auguste Dessert'


Summary: Tallinn Botanic Garden

Today I spent my afternoon in our capital's botanic garden. This row of pictures is what engaged my attention along the way. It is high summer and garden is full of blooms and scents. Pictures are from both, in and outdoor gardens. Basically I photgraphed all plants I'd like to have some day, so it is also a little remider for myself. I hope there is something for you too! 

9 kommentaari:

  1. Hi, Tistou!
    I love to visit our Botanic garden as well. Sorry I've never been to yours although I love Tallinn and often been there years ago. The photos are pretty and many of these flowers grow in my garden too as Eryngium bourgatii and Iris sibirica 'Soft Blue'. I'm sure you spent lovely day there!
    You're right the honeysuckle attract many insects.

    VastaKustuta
  2. Vastused
    1. Kuldlaugust mul ei ole postituses juttu. :)

      Kustuta
  3. Kõik tähtputkede sordid on ka minu lemmikud. Suurte raskete õite kõrval tuleb nende elegants ja haprus eriliselt esile

    VastaKustuta
  4. Kirjutasin siia pika jutu, mis sisselogides kadus. Olin õnnelik, et sai tehtud...
    Oh!!! Nõnda on väsitav.
    Midagi sellist... Kesklinna tüübina käisin pühapäeval või esmaspäeval TB-aias. Esmaspäeval pärast tööpäeva tööstressi maandamas, pühapäeval töönädalale hoogu andmas. Siis sai veel pärast kella seitset pingil istuda ja hiljem ära minna. Aga ühel sügisel ehitati sinna aed ja väravapudka, et rohkem "teadust" teha. Olin vist viimane külastaja, kes lahkus a v a t u d aiast. Pärast seda olen seal käinud kaks korda: üks kord kutsuti, teine kord ostsin pileti, et näha, mida siis raha eest saab, nõudmised olid muidugi kõrged... . See juhtus kaks suve tagasi. Inimesi oli vähe-vähe, rõõmutum oli olla. On üks muinasjutt hiiglasest, kes ehitas kõrge aia - seal sees linde ei laulnud ja värvid kadusid. Siis ka silte oli palju vähem kui varemalt, nagu inimesed võtaksid raha eest mida annab võtta - varastamise vabandus oli!!!
    Nüüd vaatan huviga pilte sealt, et kuidas...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Tore, et Sul on eestlasele omast jonni, mis s..i, see uuesti! Aitäh!
      Lisaks putkale ja aiale ümber aia on ka kopsakas kümnis sisenemise eest - 5 raha lausa, mis minu arust on põhjendamatult kallis. Kuidas see taime ja aiaharidus siis massidesse peaks jõudma? Viie euro eest saab päris mitu korda süüa, kui kokkuhoidlikult ja leidlikult toimetada.
      Ja peenrad olid ka kuidagi rohtunud... aga ma pildistasin ikka ilusaid asju! :)

      Kustuta
  5. Botaanikaaias käidud niikui niuhti! Erksamad muljed ilusasti kvaliteetfotodel koju kätte - aitäh selle eest. Eelmisel aastal õnnestus mul näha superuhkeid õitsvaid liiliaväljasid. Kuulsin, et sel aastal pidi jälle mingi tõbi sealseid liiliaid kimbutama. Kas on tõsi?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, mitteüks õis ja kõik kollased-pruunid juba. Tõttöelda lähemalt ma neid ei läinudki vaatama, et mis viga. Olid tegelikult kevadel juba sellised imelikud ja hädised. Tol korral mõtlesin, et ei tea kas külm võttis ära, sest samal ajal oli seal käredat öökülma, mis tulbi ja hüatsindiõisi näpistas. Aga ju siis oli (on) midagi hullemat-tõsisemat.

      Kustuta
  6. Ogaputke pildid on võrratud. Tõeline graafiline graatsia.

    VastaKustuta