pühapäev, 18. mai 2014

Õunapuude õievahus

Telekas käib hetkel dokkfilm "Rohkem kui mesi". See on tore ja õpetlik ning samas väga mõtlemapanev/murettekitav film. Olin seda isegi kinos varem vaatamas käinud, kuid visuaalselt kõnekaid asju on alati tore üle vaadata. Ja pisut samale filmile ja mesilaste olukorrale maailmas mõtlesin ka kodus olles, seistes sumisevate õunapuude all ning täites oma kopse mesimagusa hõnguga - kevadise maa lõhnaga. Kuivõrd õnnelik ma olen, et mul on aed, otsast otsani täis kimalasi ja mesilasi, kes kõik teevad tööd ja elavad rahulikult oma elu. Kuivõrd ehk on õnnelikud ka kõik need kimalased ja mesilased, et meil on üks puhas maanurk, kus mürkide, haiguste ja elukeskkonna vaesumise pärast muret tundma ei pea. Ehk on õnnelikud, ega ma päris täpselt ju ei tea.

Aga õunapuud olid õisi ja sumistajaid niivõrd täis, kui justkui ei iial varem. Õunapuudele olidki tegelikult kaks viimast talve rasked olnud ja külmad läänetuuled koos käreda pakasega õiepungadest elu viinud. Nüüd siis, pärast sunnitud puhkust ja uue võimaluse ootust, on võrad roosakasvalges õievahus mattunud. Ilus, puhas ja lõhnav.

Apple blossoms
Õitsev 'Tiina'/ Malus 'Tiina' in bloom
Apple blossoms
Õitsev 'Tiina'/ Malus 'Tiina' in bloom
Apple blossoms
'Tavenaudingu' roosakad õied/ Pinkish blooms of Malus 'Talvenauding'
Apple blossoms
'Talvenauding'
Apple blossoms
Õunaõie õrnus/ Delicacy of apple blossom
Apple trees in bloom
Sumisev õunaaed/ Humming orchard
Ilm on muidugi täiesti segi jälle. Ma küll rõõmustan sooja üle, aga ei rõõmusta ka. See on jälle liiga äkki ja liiga vara. Õitsetab liigkiirelt kõik õied. Täna pärastlõunal oli +27'C. Ja ma pelgan pisut, mille kõigega see lõppeda võib. Ennustused juba kõnelevad tugevatest äikestest, üle 20 m/s kaasnevatest tuulehoogudest ja rahest. Kui see tuleb, pole ei aial ega taimedel hõlpu.

Eile käisin üle väga paljude aastate Türi lillelaadal. Tegin endale väikese nimekirja taimedest, mida võiks vaadata ja kaasa osta. Nimekiri selleks, et mitte hulluda ja kahmata kokku kõike ettejuhtuvat. Niisiis käisingi enne kõik laada läbi ja ühtegi asja emotsioonilt ei ostnud. Ja tõttöelda, ega mul sealt nimekirjast suurt midagi pakkumises ei olnudki. Nimistu koosnes eelkõige kõrrelistest ja liblikapeenrasse sobivatest taimedest. Esimesi polnud praktiliselt üldse, teistest mulle mitte meelepäraseid sorte. Nii juhtuski, et ostsin pigem hostasid ja mõne muu nipet näpet asja, millega teadsin, et koha leidmisel hätta ei jää. Näiteks talisibulaid. Üks, mida ma eriti leida ei lootnud, oli süüria tuliürt (Phlomis russeliana). Aga oli! Oli ühel müüjal ja kümne raha eest! Ja nii ta ostmata jäigi. Üldiselt oli ju tore, aga väga palju rahvast ja mulle igavavõitu sortimendid. Aga ma ei saa öelda, et mul siiski seda kõike põnev poleks olnud uurida.

Täna aga õitsesid Viljandis sirelid ja Tallinnas kastanid. Kodus laulis peoleo. Seega vaid rukkirääku ongi veel oodata. Ja tulbipeenras õitses esimene aediiris.


Bearded iris & Tulipa 'Blue Parrot'
First bloom of bearded irises in my tulips bed, along wit Tulipa 'Blue Parrot'

7 kommentaari:

  1. Meil mere ääres õunapuud veel ei iitsatagi. Täna hommikul just mõtlesin, et palgatööl käies jäid oma aia jaoks vähemalt nädalavahetused, ise aiaäri pidades ei jää sedagi...

    VastaKustuta
  2. Õunapuud sumisevad jah. Isegi minu aias, mul ümberringi suured põllumassiivid, aga sumistajaid jätkub. Paar talu kaugemal peetakse mesilasigi. See on suur rikkus.
    Vanad õunapuuaiad teevad südame soojaks nagu seegi, et õunapuid ikka istutatakse.

    Kui otsid midagi huvitavamat, siis soovitan plaani võtta sügisese Võhma Juurika. See on küll väike laat, aga osalised on alati huvitavate taimedega.

    VastaKustuta
  3. Herrajummala, iirised juba õies!:) See on ikka üks väga soe koht. Meil iirised alles 15 cm kõrged ja naabri õunapuu avas täna esimesed õied.

    VastaKustuta
  4. Mul ka kogu aeg tunne, et sa asud paar tsooni lõuna pool! Meil siin nüüd pirnid, kirsid ja toomingad lõpuks õitsevad, aga iiristeni... kuigi mine tea, kui selline ilm jätkub. Laupäeval rohisin hostapeenart ja kõikide sortide ninasid ei leidnudki veel mullast üles - täna aga rullivad otsast juba lehti lahti!

    VastaKustuta
  5. Neljandiku ja Futu blogidest loetud soovituste kohaselt käisin nädalavahetusel Kristiine Aiandis ja leidsin hulga huvitavaid taimi. Nimekirja tegin enne nende kodulehe põhjal valmis. Väga viljakas käik oli ja hinnad olid ka täitsa head.

    VastaKustuta
  6. ja jälle ei jää üle muud kui tõdeda, Eesti ilm on ikka väga mitmekesine ja seega meie aedu väga keeruline ka haljastada. minul natuke hakkavad õunapuud õitsema, päris madalad kääbusiirised on õitsenud, täna avastasin, et laugud alustavad ja üldse on kõik kuidagi kummaline sel kevadel :)

    VastaKustuta
  7. Meil on õunapuud täies õies, kõik suured õitsejad muudavad aia tundmatuseni. Kääbusiirised on veel nupus, aga kohe-kohe...
    Kimalaste-mesilaste jm mutukateta sureb elu Maal välja. Me ei oska vist olla õnnelikud, et elame siiski veel nii puhtas kohas või pole kõik seda endale teadvustanud.

    VastaKustuta