reede, 2. mai 2014

Tuli mai!

Kuupäev: 01.05.2014, esimene mai, kevadpüha 
Temperatuur: +5 'C
Ilm: pilves, vihmahoogudega, õhtul selginev

Mai on käes ja tõeline kevad koos sellega. Kõik on rohetav, kased leherüüs. Kuigi saabumispäeval oli jahe ja sadas vihma, oli see parim, mis juhtuda võis. Pikaks veninud kuiv oli maa juba tuhaks kuivatanud ning varased õitsejad kannatamas veepuuduse käes. Sellest nii mõnelegi lühikeseks jäänud õitseaeg või kiduravõitu õieilu. Tulbid õitsesid seina ääres hetkega ning nartsissid olid niruvõitu igal pool. Ühel kuival peenranurgal kasvavad idahüatsindid ei jõudnud kogu oma plaanitud potentsiaali tegelikkuseni viia. Nüüd on aga esimene kosutus saabunud ning ehk läheb edasi kõik juba paremaks. 


Perennials Bed
Kevadine püsikupeenar/ Spring in Perennials Bed
Tegelikult on kõik väga kiirelt arenenud. Kadudesse oskan hetkel deklareerida vaid üht kollaselehelist aruheina sorti. Kõik teised vastu sügist istutatud kõrrelised ja sealhulgas siidpöörised on elus ja tärkamas. Väga tore! Ka üks seinaäärne davidi buddleja on veel mõtisklev, aga päris välja ta siiski läinud ei ole, sest vähemalt üks roheline leherosetike on juurekaelal küll. 

Ahh, meenus. Ameerika keermesmarja suured põõsad on küll välja läinud. Juured puhta lödid. Seda on ennegi juhtunud. Ju ei olnud see talv neile sobiv. Kui muud ei tõuse, siis seemnetest tärkab neid kindlasti sadu ja saavad olema uued taimed. 


Perennials Bed
Kevadine püsikupeenar/ Spring in Perennials Bed
Perennials Bed
Kevadine püsikupeenar/ Spring in Perennials Bed
Perennials Bed
Kevadine püsikupeenar/ Spring in Perennials Bed
Pesakastid aias ongi nüüd kõik hõivatud. Nagu arvasin, tuligi kolmandasse pisikesse pesakasti must-kärbsenäpi paar. Seega sinitihased, puukoristajad ja must-kärbsenäpid see-aasta. Katusel tegutsevad linavästrikud ja metsas tuhat muud tegelast. Püsikupeenras jahtis saaki hommikul aed-lepalind. 

Muru tahab esimest niitmist, mõned uued Saksamaalt tulnud taimekesed mulda saada. Õnneks on nüüd nädalake puhkust ja ehk õnnestub lõpuks ka rahus natuke istuda ja lihtsalt vaadata!

Perennials Bed
Kevadine püsikupeenar/ Spring in Perennials Bed

Update: 2. mai õhtu tõi veel sellise üllatuse:

Hail in May
Pärast rahesadu/ After hailstorm 
Perennials Bed after hail
Valge multšiga püsikupeenar/ Perennials Bed with "white mulch"
Perennials Bed after hail
Püsikupeenar/ Perennials Bed
Õhtuks taevas selgines, tõusis terav kuusirp ning muru muutus krõbisevaks. Täna hommikul oli ka katus härmas. Murelid olid juba õies...


Summary: Arrived May

By the first day of May spring is in full force. All looks fresh green - lawns, beds and borders, forest in the background. Tender green color on birches is one of my favorite colors of spring. But it has been very dry. Until yesterday, it hadn't been raining for weeks and the soil started to turn to dust. Therefore some blooms were just for moments, others weak and small. My daffodils were particularly poor.

But in general, my bulbs and perennials have overwintered well. No big losses. I was bit worried about grasses I planted in autumn, but they are alive and waking up. Just one yellow leaved fescue is gone, but can easily be replaced. Miscanthuses were my biggest concern but the are all alright. And yet, my big bushes of American Pokeweed are completely rotten (roots I mean). It was mild winter but probably too soggy and their big fleshy carrot like roots don't like an extra wet. But I'm not too worried, every spring there are hundreds of new plants from seed and I can save some.

Last three pictures however are showing what happened last evening on May 2nd. There was a strong hail storm and for some time ground was white like in winter. By the night temperatures dropped quickly below 0'C and in the morning lawn and roofs were covered with frost... with our cherry trees in bloom...   

5 kommentaari:

  1. Sul on ikka tõeline lillepillerkaar :) aga jah, istumise ja vaatamise aega peab olema, muidu kaob mõte ära

    VastaKustuta
  2. Väga kaunis kevadine peenar, või õigemini juba peaaegu suvine kui meiega siin võrrelda, lõuna on ikka lõuna :) Hüatsindid on Sul väga ilusad, minu omad alles alustavad.

    VastaKustuta
  3. Kõik oleks väga tore, kui seda kuuma poleks aprilli lõpus olnud, mis sundis kirsse jm enneaegu õitsema. Tavaliselt nad mai algul ju alles hakkavad ärkama. Tulbid jm sibulad peavad vastu, aga paljud püsikud saavad praegu küll kannatada.

    VastaKustuta
  4. Nii õiterohke ja sul on ikka oskust neid kokku panna. Väga hea tulemus! Mulle meeldib ka üleminek mägisibulatele. Mõnda püsikut märkasin, aga ilmselt tõmbavad õied hetkel tähelepanu kõrvale. Kuidas sa tulbilehtedega toimetad? Jätad püsikute varju? Lõikad ära?

    Lumiseid pilte on veidi õõvastav vaadata, kuigi mailund on varemgi olnud, aga tänavu ...

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Püsikupeenra peatelje moodustavad vanad floksid, mis on paigas juba 20 aastat. Nemad olid ka vähesed, mis vahepealse madalseisu üle elasid. Nüüd olen uued looked ümber nende loonud ja põhimassi ikka loovad püsikud - peale floksirea siberi võhumõõk, päevaliilia, siilkübarad, kukeharjad, liatrised, hostad. Sibullilleilu olen püüdnud igale poole vahele nikerdada - krookuseid, võrkiiriseid, tulpe ja hüatsinte. Suveks ka pisut lauke.

      Tulpidel lasen ikka lõpuni olla, et maksimaalselt uut jõudu järgmiseks kevadeks jõuaksid koguda. Vaid õievarred lõikan maha peale õitsemist. Nad jõuavad parasjagu oma aja ära olla, enne kui püsikud ülemvõimu võtavad. Ja nii paari aasta järel tuleb nad üles ka võtta, siis pilt jälle muutub, kui on tahtmist muuta.

      Kustuta