esmaspäev, 6. jaanuar 2014

Vaadates tagasi 2013. aastale

Kui ülemöödunud aasta lõpul valdas üldsust suur maailmalõpu ootus, siis minu jaoks eksisteeris vaid piiritu soov, et maailm kestaks vähemalt veel ühe aasta; sest mulda oli saanud palju uusi huvitavaid ja minu jaoks seninägematuid lillesibulaid, valminud liblikapeenar - seda kõike oli tarvis näha, kasvõi korraks! Ja maailm ei saanudki otsa, ja kevad tuligi, nagu ka suvi ja sügis (ja sügis), ning ehk tuleb talvgi, sest nii see ring ikka käib.

2013. aasta lood said suuresti alguse 2012. aasta suvest või veidi varasemastki. Just siis sai selgeks veendumus, et ei ole mõtet lõputult oodata oma "unistuste aeda"/võimalust selle loomiseks (sest nii võibki ootama jääda), vaid tuleb tegeleda nende võimalustega, mis on, ja kokkuvõttes on seda ju enamgi kui küll. Umbes samal ajal avastasin endale ka aiablogid. Huvi teiste ajaveebide ja lugude vastu oli sünnitanud tahtmise ka ise osaleda. Taimede pildistamise hobi tundus mõtekas ühildada lugude ülestähendamisega, nii sündis see päevaraamat. Lood aga vajavad pisut aga, et kujuneda, areneda.

Niisiis rääkides 2013. aasta õnnestumistest, tuleb tegelikult rääkida 2012. aasta tegemistest.

Tulbid ja tulbipeenar

Pikemalt on neist iludustest juttu vastavates postitustes, kuid olgu ülekorratud, et see oli üks suurema õhinaga ettevõetud aiatöid ülemöödunud sügisel. Sibulamaterjal valdavalt tellitud Inglismaalt, peenrasse komponeeritud sisetunde järgi. Tulemus minu enda jaoks üle ootuste kaunis ja hinge erutav. Loodan, et õieilu naaseb kevadest kevadesse.

Species tulips
Kevadine tulbipeenar/ Tulips bed in its first flush of blooms
Hostad ja hostapeenar

Ka uus hostapeenar sai alguse 2012. aastal, kuid oluline täiendus sündis sel kevadel, mil sai lisatud mitmed põnevad sordid ('Great Expetations', 'Fire& Ice', 'Fire Island', 'Halycon'), ning tehtud ka pisuke laiendus.

Hosta bed
Hostapeenar/ Hosta bed 2013
Hostadega sai 2013. suvel laiendatud veidi ka püsikupeenart. Sortide nimistusse lisandus 2013. aasta hosta 'Rainforest Sunrise', 'Sundance', 'Orange Marmelade' ja 'Pandora's Box'.

Sügisel tellisin veel 11 nimetust, mis ootavad oma uut peenart. 

Perennials bed
Püsikupeenra laiendus hostadega esiplaanil/ New hostas in perennials bed (in front)
Liblikad-kimalased ja liblikapeenar 

Ka liblikapeenar sai alguse 2012. aasta suve lõpul, kui kaevasin päikselise peenrajupi ning istutasin esimesed püsikud - mõned siilkübarad, sinise mesiohaka, Davidii duddleja ning ühe floksi, mille nimesildil küütles ka liblikapilt. Sügisel lisasin veel päevakübara ning tippisin maasse kevadsibulaid - krookuseid, taevasiniseid ja koonuslauke. Sel kevadel istutasin peenrasse paar laialehist ogaputke, metssalvei, kukesaba ning katsetuseks ühe lavendli.

Butterfly bed
Liblikapeenar/ Butterfly bed in 2013 with alliums, pxloxes and buddleja in bloom
Peenar õitses kaunilt ja täitis kõik minu ootused - oli palju õisi, liblikaid ja kimalasi, mida imetleda või uudishimus uurida. Avastades laugumaailma rikkust kaevasin sel sügisel peenrapikenduse, kuhu plaanin veel lisaks liblikamagneteid istutada. Nimekirjad tulevaks kevadeks on juba valmis!

Butterfly bed
Sihtrühmad objektil/ Butterflies on Echinacea 'White Swan'
Bumble bees
Sihtrühmad objektil/ Bumble bees on Echinops rito 'Veitch Blue'
Kuigi kevad-suvi-sügis olid tegusad, siis tegelikult ühtegi suurt projekti ma ette võtta ei jõudnudki. Väiksed parandused-täiendused siin seal. Püsikupeenra üks nurk sai uuendatud ja laiendatud - sinna said kõrrelised. Kõrrelised on suured lemmikud, kuid nende laiema kasutuse ja katsetamisega tuleb siiski vist oodata seda "unistuste aeda" veel. Või no kes teab.

Maailmalõpp niisiis jäi tulemata, kuigi niimõneski aspektis vajaks just inimkond restarti. Tuli väga ilus kevad ning külluslik suvi. Olen väga rahul ja tänulik. Ka teile, kes te loete ja kaasa elate.

Perennials bed
Õhtu varasuvises püsikupeenras/ Evening in perennials bed

Summary: Looking back at 2013

Some were predicting and some even were waiting for the end of the world in December 2012. All kind of speculations and conspiracy theories circled around at that time. All I did was hoping that at least one more spring could come, as I had so much to wait for. I just had planted a lot of species tulips and all kind of spring bulbs, established butterfly bed for bees and butterflies and I couldn't bear a thought of not seeing them in bloom.

Luckily, apocalypse didn't happen, at least not this time. What happened was that beautiful spring arrived and joyful summer and autumn fallowed. Late autumn however was long and dark and actually is still going on. Most of us are in wait of white and bright winter.  Hopefully it is also stored for us!

My garden tales of 2013 are greatly rooted in 2012. What I mean by this is that the greatest success stories of this year are based on actions taken in 2012. I'm truly happy with the outcome of species tulips bed and butterfly bed, both created in 2012. It was so exciting to see all those dwarf species tulips to bloom for the first time. And the butterfly bed was one humming and wing flashing corner for the whole summer to admire and explore. Bees and butterflies are my second biggest love in gardening, besides plants of course. I'm more than happy that I accomplished to attract them with my planting schemes. My greatest joys are presented on pictures above, taken through season.

Even though summer was busy in gardening, I didn't have any bigger projects this year, just bits and bytes here and there. Maybe extending my perennials bed is worth to mention, with addition of some new hostas in shadier side and grasses in sunnier side.

World is still spinning around and no-one really talks about its final days these days. But I'm waiting for the next spring as anxiously as last year and hoping that nothing will ever threaten its arrival.

6 kommentaari:

  1. Ma loodan vaga et see unistuste aed on sinnapoole nagu minu oma - Waterperry Gardening Centre voi nii.................
    Ja veel meeldib mulle remark inimkonna jatkusuutlikkusest, sest vaata kesse neid aedu siis ikka imetleb kui hullud yksteist maha tapavad?
    Ehk jaab moni normaalne alles, God bless!

    VastaKustuta
  2. aiarahvas on õnnelik inimgrupp juba kasvõi sellepärast, et õnneks on väga vähe vaja, natuke sibulaid, mugulaid, juurikaid, mõned kevadel õnnelikult maa seest välja paistvad ja kasvuhoogu saavad ninakesed, enda äratundmine teistes samasugustes veidrates :D

    VastaKustuta
  3. Imetlusväärne aed on Sul juba praegugi ja läheb kindlasti iga aastaga paremaks nagu hea vein :) Jõudu ja tegutsemislusti uueks aastaks!

    VastaKustuta
  4. Hetke tabamine ja kasutamine ongi ju unistuste osaline realiseerimine ja päris valmis ei saa see aed kunagi, sest unistused jooksevad eest ära :D Aga iga pisemgi liigutus viib oma unistuste aiale siiski sammukese lähemale.
    Blogi koos piltidega on tõeliselt tore ja vajalik. Jõudu oma ajaloo jäädvustamiseks!

    VastaKustuta
  5. Kusjuures ka mina olen aina rohkem jõudmas arvamusele, et inimkond üldiselt on "käes ära" läinud. ses mõttes oleks restart ehk tõesti hea, aga kes ütleks, et alles jääks just need normaalsed ehk meiesugune aiarahvas?:D Seega katsume lihtsalt niisama paljud endasugusteks meelitada ja ehk saame ükskord ülekaalu nende sõjardite ja kadedike üle.:)
    Mulle meeldib väga Su hostapeenar ja liblikapeenar.

    VastaKustuta
  6. Väga ilus, vahvad tulbid ja laugud, hostapeenar on eriti vägev!

    VastaKustuta