kolmapäev, 27. märts 2013

Kannad, tomatid, külvid

Selle kevade tulek on eriti vaevaline. Erinevalt kalendrikevadest, mis igal aastal tavatseb kindlal ajal saabuda, on meteoroloogilisel kevadel kombeks olla hoopis ettearvamatum oma saabumisega. Niisiis hetkel näib, justkui ta ei kavatsekski siia kanti samme seada. Võib-olla on ta kuhugi  lõunapoole ennast unelema unustanud. Vaevalt et see rõõmustab siinseid põhjapoolseid ootajaid. Siiski teevad heameelt päikeselised päevad ning siseruumes tundub see eriti mõnus ja soe. Näib, et nii arvavad ka minu selle aasta esimesed taimehakatised, kes just viimastel päevadel on eriti jõudsalt edenenud. Sõbrapäeval said külvatud esimesed tomatid ja mõned päevad hiljem mulda pandud Inglismaalt saabunud kanna juurikad. 1,5 nädalat tagasi sai tehtud teine tomatite külv, ka nemad näitavad juba esimesi pärislehti.

Canna collection
Kannad/ Canna 'Pretoria', 'General Eisenhower' & 'Durban'
Tomatoes
Tomatid/ Tomatoes from collected seeds

Evening flame/Canna 'Durban'
Õhtupäikese sära/ Canna 'Durban' glowing in evening Sun

Nädalavahetusel sai Maal käidud ja kevadet lillepeenardest otsitud. Lootus oli nii suur, et võrreldes nädalatagusega on lumi enam sulanud ja seinaäärseid peenraid koormast vabastanud, kuid ei kedagist. Toll-paar ehk vaid oli valge piir taganenud. Siiski ühtteist oli juba ka näha.

Galanthus nivalis 'Flore pleno'
Lumikellukesed, kübe pikemad, kuid ikka külmast kollased/ Galanthus nivalis var flore pleno
Tulipa urumiensis
Tulipa tarda
Iris reticulata 'Harmony'
Võrkiiris/ Iris reticulata 'Harmony'
Tulips
Natuke lund, tulpi, habeiirist ja juus-stepirohtu/ Tulips, bearded irises & Stipa capillata
Tulipa albo caerulea
Tulipa albo caerulea
Maal peitsin lumme ka ühe külvi- alpi ogaputke seemnetega. Sügisel külvasin mõned Himaalaja magunad, kes samuti külvikastiga hanges talvitus. Loodan, et on olnud mõjus talveuni. Eks siis näis, mis edasi saab. 

2 kommentaari:

  1. Vaene Pretoria ikka poeb. Loodame, et kasvab valja, nagu oeldakse lastehaiguste puhul.
    Hakkan nuud aru saama paevaraamatu mottest - jarjepidevus annab vordlemist ja motteid.

    Well done!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jeez-jeez-jeeez!
      Aga 'Pretoria' oli tõesti algul ju päris õnnetu. Saabus ühe väikse lehega ja juurikat selle taga nagu polnudki, vaid pusa juuri ning needki ei olnud võrreldes teistega aktiivsed. Sellised pruunikad. Pikalt istus niisama kui teised juba mühisesid. Iga päev sai temaga kõneldud. Ja lõpuks võttiski kuulda. Uued lehed tulevad järgemööda ja vars saab tugevamaks. Küll siis ka suuremaid lehti kandma hakkab.

      Kustuta