neljapäev, 8. august 2024

Sajab, sajab, sajab ja sajab

Täna oli tegelikult meie mail esimene täiesti kuiv päev üle pika aja. Ka eile oli juba kuivapoolne, kuid faktiliselt võttes mitte kuiv. Päeval tuli kerge sabin üksikust pilvest, kuid piisavalt, et taaskord muru märjaks teha. Ja muru oli niitmata juba pea kaks nädalat - sama kaua, kui on iga päev vihma tulnud. 

Suured vihmad said alguse juuli viimasel nädalal. 24.07 oli nii kõva sadu äikesega, et kogu alla sadav ja katuselt kogutav vesi ei mahtunud torustikku läbima ning ujutas üle meie keldrikorruse. Teine uputus oli nädala lõpul 28. juulil, mil kelder uppus veelgi enam. Sellisel määral polegi seda varem juhtunud. Edasi sadas hoovihmasid absoluutselt iga päev 07. augustini välja. Väga, väga sajune periood. 

Aster amellus 'Mönch'
Amellaster/ Aster amellus 'Mira'

Suuremate sadudega on aiamaal olnud samuti suured uputused. Vesi on lainetanud vagude ja peenarde vahel päevi. Kartulil on pealsed ära läinud. Muud viljad näivad siiski veel olukorda nautivat. Sibul hakkab valmis saama ja tahaks nüüd samuti juba kuivemat pinnast. Hea saak tuleb seekord sibulaga. Eelmisel aastal ei saanud peaaegu aga midagi. Veelkord tõdemus, et samal maalapil, samade viljadega võivad saagid olla aastati väga erinevad. 

Lisaks vihmadele on siginenud nüüd ka öised udud. Mõni hommik on olnud kui piimas. Päikese tõustes udu hajub siiski kiiresti. 

Misty August Morning
Vihmamärjad kõrrelised/ Rainy-wet grasses 
Misty August Morning
Vesikanep ja sinihelmikas/ Eupatorium and Molinia in the wet morning
Misty August Morning
Uduhommik/ Misty morning
Misty August Morning
Udu-pitsid/ Laces of mist

Kõik ülal toodud pildid on juba üsna sügisesed. Ja tõsi ta on - suvi on olnud küllalt pikk, sisuliselt mai algusest saati ja see on ilmselt resulteerunud sügislillede varase õitsemise ja looduse ülidse sügisilmelisusega. Esimesed Frikarti ja amellastrid õitsevad. Kaunil ja õiekal sügisastril on samuti esimesed õied valla. Korea vahakübar õitseb juba augusti algusest saati. Jaapani vahakübar alustab samuti kohe. Pole arvatavasti karta, et külm nende õisi sel aastal võtaks. 

Ja samas, mitmed kaasikud juba kollendavad... Pihlakate puna pole märganud - aga sel aastal vist polegi pihlakaid. 

Anemone hybrida
Hübriid-ülane on sügisene õitseja, kuid juba õitseb/ Anemone hybrida is already in bloom though it is fall bloomer
Kirengeshoma koreana
Korea vahakübar/ Kirengeshoma koreana
Aster x frikartii 'Mönch'
Frikarti aster/ Aster x frikartii 'Mönch'

Flokside õitseaeg langes kokku kõige suuremate sadude ja järgnenud märja perioodiga. Kaugeltki mitte soodne olukord nende õrnadele õitele. Samuti kippusid varred lamanduma tugevates sadudes. Aga kuna mitmed seni pottides oodanud sordid said sel aastal oma peenrasse istutatud, siis oli siiski tore uut ja huvitavat õiteilu nautida neil kuivematel hetkedel, mida ilmal pakkuda oli. Esinduslikumaid pilte neist saab ehk järgmine aasta. 

Blue Borders
Sinised peenrad/ Blue Borders
Blue Borders
Sinised peenrad/ Blue Borders
Succisa pratensis
Peetrileht/ Succisa pratensis
Phlox paniculata 'Ladoga'
Üks lemmikutest - kõrge ja suure õiega - 'Ladoga'/ One of the favorites - tall and big bloom 'Ladoga'
Phlox paniculata 'Ladoga'
Aedfloks/ Phlox paniculata 'Ladoga'

Loomulikult kuuluvad suve teise poolde ka hortensiad. Neilegi näib olukord pigem meeldivat!

Hydrangeas
Aedhortensiad/ Particulate hydrangeas 
Hydrangeas
Õievahune/ Frothy sight
Garden View
Sama vaade teiselt küljelt/ A view from the other side

Mõned kohustuslikud vaated veel lisaks, kajastamaks arenguid. Pikk peenar - võiks olla nimetatud sel aastal ka kui kõrge peenar. Vesikanepid küündivad juba kahe meetrini.

Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Long Border
Pikk peenar/ Long Border
Bee&Butterfly Border
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Border
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed

Kuigi on veel augusti algus, siis just selle juba olnud pika suve tõttu on sügis lähedal - nii ehk naa. Daaliad õitsevad, astrid alustavad ja kõik muu sügisene samuti. Varsti tuleb sibulaid istutama hakata. Kel neid istutada on. Minul sel aastal ehk, ja loodetavasti, mitte. Mitte palju. Tuleb nautida ka neid, mis on ja mitte himustada aina uusi. Mitmeid aastaid vaid lehti kasvatanud tutt-liiliad (suvised sibulilled) lähevad sel aastal päris hulgakesti õitsema. Milline vaatepilt see saab olema!

Eucomis pallidiflora subsp. pole-evansii
Tuttliiliad kasvatamas "ananasse"/ Aptly named pineapple lily - truly looks like a pineapple! 

Naudime seda, mis on!

12 kommentaari:

  1. Sounds incredible indeed that you've had such inundations. I believe some areas in Finland have also had way too much rain recently.
    The blue border and other border images are soooo beautiful! Like a garden in a dream. Can something that beautiful even exist?

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh, you're way too kind, Saila! But I'm glad if my pictures are giving a good impression. Garden is full of flowers now and its sort of heavenly to me too! :)

      Kustuta
  2. Tistou, I'm glad you've appeared on my blog again. I hope you've finished all your urgent business. We had rains too, but not often, so the water barrels were always full. I like the photos of wet grass and pineapple lily.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Thank you Nadezda! I have been visiting your blog all the time but have not been able to post comments. Until recently I found out that if I use another browser instead of Firefox, it is possible! All in all - technical issues. :)

      Kustuta
  3. Kui juulis leotas mede kanti, siis nüüd vist on teite kord. :) Ma siin vahepeal jõudsin juba vihma ootama hakata. Õnneks täna siis tuli. Kui kord nädalas sajab, on liivase pinnase jaoks vähe. Kuid sügise poole kisub jah, mesilastel ka korje juba läbi ja viskavad leski välja.

    VastaKustuta
  4. Ka meil on olnud igapäevane sajuperiood aga Haapsalus tuli nende 10 päeva jooksul vist 3 hoogu vaid ja nautisin suurepäraseid sooje õhtuid promenaadil. Koju jõudes leidsin eest pisut kaosees aia. Kui peale pikka kuiva ja kuuma perioodi tulevad vihmad, siis kasvabki kõik meeletu kiirusega. Ei oskagi nagu kust otsast alata või mida teha. Niitmine on pooleli. Meie kandis on pihlakad sel aastal väga saagikad. Nüüd juba ka värvunud. Sügis näitab juba tõepoolest varbaid :D

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Muru/rohi kasvab nüüd suisa kohutava kiirusega. Ja milline tihedus. Muru niitmine on muutunud üheks tüütuseks! :D

      Pihlakaid on tõesti kõikjal ja palju. Ei tea, kuidas ma neid siiani üldse ei märganud.

      Kustuta