pühapäev, 3. märts 2024

Suure sula viljad

Veebruari lõpunädalale langes suur sula. Suur seetõttu, et see vältas pea nädala ja oli soe - plusspoolel olid valdavalt ka kõik ööd. Nädala keskel hakkas saabuma sõnumeid Lõuna-Eestist ja saartelt, et saabunud on ka juba esimesed kevadlinnud - kiivitajad, lõokesed ja sookured. See pidi tähendama vaid üht - ehk on ka aiast leida esimesi kevademärke. 

Eile poolel teel maale nägin juba ka ise kiivitaja parvi. Ilm ise oli udune ja külm. Kohale jõudes aga hajusid pilved ja päike tuli välja. + 5 'C. Kohe oli kuulda lõokeste üksikuid "lirtsatusi", päris laulu küll veel mitte. Kauguses hõikasid ka sookured. Ei muud, kui esimese asjana aeda üle vaatama!

Ja oli, mida vaadata!

Adonis amurensis
Amuuri adoonis/ Adonis amurensis

Kui ma viimati maalt läksin, siis jäi kogu aed jäässe. Eelnenud sula koos suure vihmaga külmunud maale oli aeda tekitanud ennenägematud üleujutused. Vee all olid murud ja peenrad. Püsikupeenar, mis majale lähim ja muudest aladest kõrgemal, oli samuti vee all. No ja siis see kõik külmus. Päris masendav oli jäässe tardunud taimealgmeid vaadata. Kõige rohkem pabistasin igihaljaste priimulate pärast püsikupeenras. 

ing Garden in February
Lainetav püsikupeenar 17. veebruaril/ Flooded Perennials Bed on February 17th, which later froze for week
Flooding in Garden
Liigvesi murul/ Flooded grass
Flooding Garden in February
Püsikud vees/ Perennials in flood

Aga tagasi praegustesse päevadesse. Lumi oli läinud, jää oli sulanud, vesi oli kadunud. Ja kõik need viimasel korral jäässe jäätunud taimed paistsid ka kenad ja rohelised. Ehk pääsesime siiski hullemast?! No tegelikkuses ei saa hetkepildi alusel mingeid järeldusi teha. Teha võib siis, kui on täheldada uut kasvu. 

Ilmseid kadusid on juba ka. Mägisibulatele on talv raske olnud. Hukka on saanud taimi nii peenardes kui pottides. Ei midagi lausalist, aga kaotatud on taimi nendel kohtadel, mis talvel olid enam lumevabad ja tuule käes. Näib, et mägisibulate osas ootavad kevadel suuremad korrastustööd.

Aga nüüd tagasi kevadekuulutajate juurde. 

Galanthus 'Reverend Hailstone'
Kõige kaugemale jõudnud - 'Reverend Hailstone' / Most advanced snowdrop at the moment - Galanthus elwesii 'Reverend Hailstone'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus elwesii 'Pat Mason'
Galanthus 'John Gray'
Galanthus 'John Gray'
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop/Hosta Bed

Vara saabunud talv jättis pooleli või suisa tegemata mitmed sügistööd. Sealhulgas hostade/lumikellukeste peenra korrastamine. See tähendab hostapealsete ja langenud õunapuulehtede koristamist ning peenrale õhukese kompostikihi laotamist. Seekord jäi see kõik tegemata. Läbi tihke lehemassi tärkamine pole lumikellukestele alati mitte kõige lihtsam - võivad lehtede alla ka puntrasse jääda. Niisiis tuli see töö nüüd võtta ette kõige esimesena. Ja tehtud ta saigi - väljanägemine kohe oluliselt parem!

Galanthus 'Trimmer'
Galanthus 'Trimmer'
Galanthus 'Reverend Hailstone'
Galanthus elwesii 'Reverend Hailstone'
Snowdrop Bed
Lumikellukeste peenar/ Snowdrop Bed 
Galanthus elwesii 'Macnamara'
Galanthus elwesii 'Mrs. Macnarama'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis 'Flore Pleno'
Galanthus nivalis
Seemik murus/ Seedlin snowdrop in grass - Galanthus nivalis
Galanthus elwesii
Suureõielise lumikellukese seemikud murus/ Galathus elwesii seedlings in grass

Mõned õied ja õiealgmed leidsin aiast veel. Talvistest lumikuppudest ei olnud märkigi. Küll aga tärkavad esimesed kurdistani lumekupud. Ja leidsin ka sinilille sinist. 

Eranthis cilicica
Kurdistani lumekupp/ Eranthis cilicica
Hepatica transylvanica cv.
Transilvaania sinilille sort/ Hepatica transylvanica cv.
Colchicum szvovitsii 'Tivi'
Armeenia sügislill/ Colchicum szvovitsii

Lõikasin täna ära osad aedhortensiad ning koristasin aiast veidi lehti. Kuivematelt kohtadelt, lumilkellukeste peenra ümbert. Võib öelda, et kevadtööd on alanud. Edasi tuleb vaadata, et kõik lumikellukesed oleksid vabad ka teistes peenardes, jätkata hortensiate kujunduslõikust ning kui maa taheneb, hakata ka vabastama püsikuid pealsetest. Aga alles on märtsi algus ning näis, kuidas kevad ilmarindel areneb.  

Lisaks esimestele lindudele olid täna väljas ka esimesed kärbsed. Sooja oli maja varjuküljel +8 'C.

Hilisõhtu kostitas veel virmalistega.

Aurora Borealis
Aurora Borealis 03.03.2024


3 kommentaari:

  1. Virmalised olid võimsad, vist ühed ilusamad, mis meie kohal olnud. Aga meil pole ainsamatki ninakest veel. No kohe midagi ei ole. Linnukesi on küll. Nende kuulmine ja nägemine panevad kohe südame kiiremini põksuma. Kevad tuleb mis mühin. Iga kord kui ma su lumikellukesi vaatan pean endale meelde tuletama, et need ei taha meil eriti kasvada. Miks ma ei tea. Aga see teadmine taltsutab tellimist. Imelist ja kaotusteta (no minimaalsetega vähemalt) kevadet.

    VastaKustuta
  2. Oh dear how much exciting things and the icing on the cake: aurora borealis! The spring is now full on. Let's hope your plants didn't suffer very badly. It's the same thing here, some are still under ice and water.

    VastaKustuta
  3. Juba nii palju kevadisi õitsejaid väljas! Võimas. Meil on veel neljandik aeda lume all ja huvitav, lumikellukesed ja märtsikellukesed ei taha ka meil kasvada, kuigi muld hoopis teine kui Evel.

    VastaKustuta