kolmapäev, 20. märts 2024

Lõokesetalvega kevadesse

Talv oli kümne viimase aasta kõige külmem, kevad seevastu varajane. Õigemini oli küll talve lõpp pehme ja kevadine, sest päris kevad (või siis astronoomiline kevad) saabus nagu ikka 20. märtsil, ehk siis täna. Lumi sulas märtsi alguseks, kuid ööd jäid siiski miinustesse, päevad samal ajal napis plussis. See võimaldas esimestel rändlindudel saabuda samuti vara. Nagu viimati kirjutasin, siis veebruari lõpus saabusid juba nii lõokesed kui kiivitajad, samuti sookured ja haned. Paljas maa võimaldab toitu leida ning väike öine miinus ei tee liiga.

Nüüd aga sadas maha lumi! Pühapäeva öösel vastu esmaspäeva. Alates Kesk-Eestist, tüseduse kasvades lõuna poole. Meil oli ehk paar sentimeetrit, kui samal ajal Tartus mõõdeti ca 10 cm. Ilmelt talv, mis talv. Ja kuna lõokesed ammu kohal - siis lõokesetalv. Loodan, et see jääb neile kergeks katsumuseks. Saab lennata sinna, kus lund vähem või üldse mitte, ning homne vihmasadu peaks viima sellest valgest ka viimased viirud. Ehk selleks aastaks lõplikult.

Lumi kattis ka kõik esimesed lilled aias. Oleksin võinud neid jäädvustada pühapäeval, kui lund veel polnud, kuid siis oli ilm hall ja ilmetu. Polnud indu. Ehk saidki nüüd veidi meeleolukamad võtted. 

Galanthus nivalis
Lunikellukesed lumes/ Snowdrops in Snow
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Colchicum szovitsii 'Tivi'
Veel üks valge - armeenia sügislill/ Another white - Colchicum szovitsii 'Tivi' 
Bulbocodium vernum
Pisut roosat - kevadine valevlill/ Little bit of pink - Bulbocodium vernum
Long Border
Pikk peenar mattus novembris lumme, paljud taimed lamandusid. Välja sulades tõusid mõned püsti, üks seisukindlaim neist suureõisikuline jumikas/ Almost all perennials in Long Border were flattened by first snow back in November. Some of them has risen up by now - sturdier of them all, Centaurea macrocephala
Centaurea macrocephala
Suureõisikuline jumikas/ Centaurea macrocephala

Tagasi lumikellukeste juurde. Osad neist on juba päris kaugele arenenud. Eriti vanemad puhmad hostapeenras. Samas mõnedest uuematest istutustest polnud veel märkigi. Loodan, et need märgid siiski veel ilmuvad. Tegemist oli siiski pika ja külma talvega ja osa sellest jaanuaris ka palja maa külmaga. Lumikellukeste külmakindlus pole kindlasti liikide ja sortide lõikes ühetaoline. Loodan siiski veel pariamt, et nende kõigiga on hästi. 

Galanthus 'S. Arnott'
Galanthus 'S. Arnott'
Galanthus 'Bertram Anderson'
Galanthus 'Bertram Anderson'
Eranthis cilisica
Kurdistani lumekupp/ Eranthis cilicica 
Galanthus nivalis
Harilik lumikelluke/ Galanthus nivalis
Galanthus elwesii 'Big Boy'
Galanthus elwesii 'Big Boy'
Galanthus 'Falkland House'
Galanthus 'Falkland House'
Galanthus 'Cowhouse Green'
Galanthus 'Cowhouse Green'

Märtsikellukestega on aga halvasti. Need pole meil kunagi hästi kasvanud. Kui olen toonud, siis mõne aasta jooksul on nad ikka hääbunud ja kadunud. Nüüd õnnestus maja nurgas, sinilille peenras kolm punti kenasti kasvama saada, õitsesid ja arenesid mitme aasta jooksul väga kenasti. Aga sel kevadel - tõusmed kõik mädanevad ja hallitavad. Päris masendav vaatepilt. Kahju. Märtsikellukesed on ju ilusad ja aia üldpildis isegi palju mõjusamad kui lumikellukesed. 

On see sama haigus mis lumikellukesel? Ei tea, lumikellukeste hahkhallitus (Botrytis galanthina) peaks olema perekonnaspetsiifiline. Aga hahkhallitusi on palju ja võib-olla on märtsikellukestelgi oma... Pealinna lumikellukestel olen näinud haigustunnuseid sel aastal mitmel pool ja see näib olema väga levinud. Millest on ka väga kahju. 

Ehk kevad jätkab nüüd rõõmsamatel nootidel.

Snowdrops in Snow
Lumikellukeste/hostade peenar/ Snowdrop/hosta Bed
Snowdrops in Snow
Lumikellukesed lumes/ Snowdrops in Snow


2 kommentaari:

  1. Pildid tõesti meeleolukad. Need väikesed varakevadised on ikka nii tublid. Lumi sulas õnneks kiiresti aga meil pole eriti veel millegi pärast isegi muretseda. Märtsikellukesed sain minagi alles 3 või 4 aastat tagasi lõpuks kasvama. Sinu omade kurb saatus teeb kurvaks ja hirmutab. Seda enam, et mul ei edene eriti ka lumikellukesed. Aga nende pärast, mis pole veel ennast ilmutanud on vara muretseda, tärkamisajad ongi ju erinevad nagu sa isegi kindlasti tead :) Ilusat kevadet igatahes. Loodan, et hakkab tasapisi kanda kinnitama.

    VastaKustuta
  2. It’s a pity that your snowdrops are sick, I remember your wonderful collection. We have no snow at all - I mean in the city, but there is still some snow in the garden. Happy upcoming Easter!

    VastaKustuta