reede, 9. august 2019

Juulist augustisse

Taban end juba korduvalt mõttelt, et kui puhkus tuleb, siis tegelen enam aia ja päevaraamatuga. Pildistan rahulikult taimi üles ning sean neid siis üles elektroonilistesse avarustesse. Tegelikkus on aga pigem see, et aeda ennast ehk jõuabki pisut kõpitseda, kuid blogi pidamine jääb täiesti unarusse. Mitte et see ei huvitaks või ammendunud oleks, lihtsalt aeg kipub käest kaduma ning arvuti on viimane, millele aega pühendada. Isegi teleka ette ei jõua, kuigi ETV pakub nii mõndagi toredat suveseriaali. Picasso läks mööda, Einstein ehk saab vaadatud.

Ja nii ongi juulist vahepeal august saanud ning viimasest postitusest hea hulk aega möödunud. Aed on juba hoopis teine. Aga et vahepeal ikka ka mõned pildid on tehtud, siis teen seekord veidi tagasivaatava valiku. Muidu poleks nagu vahepealset olnudki.

Euphorbia 'Fireglow'
Piimalill 'Fireglow' pärast vihma/ Euphorbia 'Fireglow' after rain
Echinops Ritro 'Veitch's Blue'
Sinine mesiohakas/ Echinops rito 'Veitch's Blue' 
Rosa 'The Lark Ascending'
Rosa 'The Lark Ascending'
Kõigepealt vihmast. Vaatan, et mitmed juulipildid on vihmamärjad. Ju ikka vihma tuli, kuid meenub ka, et kuu lõpp muutus küll niipalju kuumaks ja kuivaks, et haarasin kastekannu järele. Kastsin pisihostasid ja daaliaid oma peenardes, natuke ka aedhortensiaid, sest õite moodustamise aeg oli käes. Kuivaga jäävad need kribuks, aga mulle meeldivad lopsakad hortensiad. Niisiis kastsin, aga vaid pisut - vihmavesi tünnist lõppes kiirelt ja ka tiigis on järel vaid lombijagu.

Kolm viimast päeva, see on siis 7-8-9. august on sadanud aga kõvasti, hoovihmad, äikesega. Tänagi on juba kas sahmakat tulnud, üks peenem ja teine valge vesi ning pikne kärgib praegugi (lõuna ajal) ümberringi kaugustes. Esimene sadu üleeile oli võrdlemisi lühike, kuid väga intensiivne, kõik kohad lainetasid - õu, tee, muru - kõik oli vee all. Maa sai läbinisti märjaks, see sai selgeks eile, kui istutasin mõned taimed. Enne oli muld täiesti tuhkkuiv. Eile sipsutas päeval pisut ja õhtul, juba pimedas, tuli pikem tihe sadu. Kastis taaskord korralikult. Nüüd taas vihmad ja tubased tegemised - saab lõpuks ka päevaraamatut täiendada.

Lilium cv.
Liiliad ja tulinelgid juulis/ Lilys and Maltese cross were stars of July
Monarda 'Pink Lace'
Monarda 'Pink Lace'
Eryngium planum
Laialehine ogaputk/ Eryngium planum
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenrad saavutavad oma täisilu juuli teises pooles. Siis õitsevad siin ogaputked, puned, männasmailane. Augusti alguseks lisanduvad siilkübarad. Paraku pole liblikaid ja kimalasi sel aastal kuigivõrd palju/ Bee&Butterly beds come to prime in late July, filled with blooms of sea hollies, oregano and veronicastrum. Soon coneflowers join in. Unfortunately not too many bees and butterflies this year though. Maybe they will come later this August. 
Monarda 'Pink Lace'
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Echinacea 'Rubinstern' & butterflies
Siilkübar selle suve liblikatega/ Echinacea 'Rubinstern' with butterflies of this summer
Bee&Butterfly Bed
Liblikapeenar/ Bee&Butterfly Bed
Vihm oli niisiis muidugi väga oodatud ja vajatud. Samas lörtsis ta floksid nende kõrghetkel ja sellest on loomulikult kahju. Vanad valged on sel aastal eriti lopsakad. Väikseõielised lillad seevastu pigem madalad ja tagasihoidlikumad. Hetkel ilma paranemist pikemaks ette näha pole, nii et arvatavasti võib nende aja enam-vähem lõppenuks lugeda.

Perennials Bed
Floksid püsikupeenras, vihmast norgus/ Phlox time was disrupted by heavy rains we've had past few days. It was needed though, as soil had become bone dry. 
Aedhortensiad võiksid vabalt mängida valgete flokside rolli. Ja vihma ei karda nad mitte üks teps. Lisaks saavad nad suurepäraselt hakkama ka veel roosade flokside rolliga, pisut hiljem. Mulle nad väga meeldivad.

Hydrangea paniculata 'Wim's Red'
Aedhortensia 'Wim's Red', puhasvalge juuli viimastel päevadel/ Panicle hydrangeas could play a role of white phloxes without a fear of loosing beautiful blooms in rain. And little later, they can play a role of pink phloxes too! Here above, Hydrangea paniculata 'Wim's Red' chrystal white in last days of July. 
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Hydrangea paniculata 'White Diamonds'
Juulis ei jõudnud ma aias suurt midagi teha. Natuke rohida ja kasta ja kõblata ja vist oligi kõik. Aeg kulus rohkem üritustele ja ringi liikumisele. Kuu lõpul sõitsin üldse 8 päevaks Poola. Nüüd olen tagasi ja juba on august. Üht siiski alustasin enne väljamaale minekut. Eelmisel aastal kraavi servale hajusalt istutatud suur-kõrrelised otsustasin kokku üheks peenraks kaevata ja kõrged püsikud vahele istutada. Esimene lapike saigi kaevatud ja mõned taimed istutatud. Nüüd olen nädala jooksul kaevamistöödega jätkanud ja peaaegu lõpule jõudnud. Kriipsuke on vaid veel jäänud.

Istutanud olen sinna vesikanepeid ja sügisastreid, siniseid flokse ja suuri naistenõgeseid, jaapani ülaseid ja päevaliiliaid. Peenra üldmulje on sinakas-roosakas pastelne, mõned kahvatukollased laigud sees. Mängijad on üldiselt kõik kõrged, nüüd oleks vahele vaja veel tuua mõned kurereha 'Rozanne' taimed. Siis ongi valmis, või nii.

Nepeta yunnanensis  'Blue Dragon' & Echinacea 'Southern Belle'
Uued tegelased, Echinacea 'Southern Belle' & Nepeta yunnanensis 'Blue Dragon'
Nepeta 'Neptune'
Nepeta 'Neptune'
Kuna peenar pole veel päris valmis, siis ei hakanud ka ülevaatlikke pilte tegema. Küll on aga valmis kevadest uus daaliapeenar, mis nüüd juba õide on puhkemas. Sellest on mõned kaadrid!

Dahlia Bed
Uus daaliapeenar. Selle taga tegelikult ka kõrgete püsikute peenar/ New Dahlia Bed, made this spring is coming to a bloom. Behind it, there is a new perennials bed with tall grasses and mainly blue flowers.
Dahlia 'Tangerine Dream'
Uus daaliapeenar/ New Dahlia Bed
Dahlia 'Ragged Robin'
Dahlia 'Ragged Robin'
Dahlia 'Tangerine Dream'
Dahlia 'Tangerine Dream'
Dahlia 'Tangerine Dream'
Dahlia 'Tangerine Dream'
Dahlia Bed
Uus daaliapeenar/ New Dahlia Bed
Üldiselt tundub mulle, et ma olen üpris hea uute peenarde looja, kuid väga halb olemasolevate ümbertegija. Aga ümbertegemist juba esimesed väga vajavad, sest osad püsikud vajavad uuendamist ja ümberistutamist. Pean vist meie parimate taimetõstjate juurde koolitusele minema! Mulle muidugist meeldiks, et mis paigas, see paigas. Aga nii paraku ei saa.

Nüüd aga veel viimased nopped kuuvahetuse ajast.

Hemerocallis 'Anita Davis'
Hemerocallis 'Anita Davis'
Hemerocallis cv.
Hemerocallis cv.
Hemerocallis cv.
Hemerocallis cv. Paar aastat tagasi Juhani Puukoolist ostetud, kuid nimi ununenud. Äkki keegi oskab pakkuda? Hiline, sidrunikollane, rohekas südamik. Update! Nimi leitud - Hemerocallis 'Green Flutter'
Hemerocallis 'Double River Wye'
Hemerocallis 'Double River Wye'
Echinacea 'Big Kahuna'
Echinacea 'Big Kahuna' & Kalimeris incisa 'Charlotte'
Hosta 'Sum and Substance'
Õitsevad ilusasti nii kõige suuremad hostad - 'Sum and Substance' ... / Beautifully blooming enomorous hosta 'Sum and Substance' ...
Hosta 'Cracker Crumbs'
... ja kõige väiksemadki - 'Cracker Crumbs'/ ... and the smallest ones, among others hosta 'Cracker Crumbs'
Tulips Bed in Summer
Suvine tulbipeenar/ Tulips Bed in Summer
Hydrangea paniculata 'Vanille Fraise'
Suvine tulbipeenar/ Tulips Bed in Summer
Hydrangea paniculata 'Wim's Red' & Chantarelles
Augusti paremad palad! / Best treats from August!

5 kommentaari:

  1. sul on ikka nii palju toredusi, mis endalgi südame põksuma panevad :) uue peenra tegemine on alati lihtsam kui vana ümbertegemine. Aga seeni pole ma sel aastal õieti näinudki. Saime ka pisut vihma, mingist märjast maast pole juttugi

    VastaKustuta
  2. Ilus Sul aias nagu alati ja need daaliad on mu lapsepõlvemälestus.Eks näis millal ma nad oma aeda uuesti toon,laiskusest ülesvõtmise ja talvitumisega ma nad paarkümmend aastat tagasi talveks maha jätsin,kuigi nüüd on sellest kahju-olid ilused vanad sordid.

    VastaKustuta
  3. Liblikapeenrad lähevad sul aina maalilisemaks. Se tore segadik roosade ja siniste toonidega on nii ilus.

    VastaKustuta
  4. Of course, garden changes in this time, August is now with rains and winds. Love your eryngium and nepeta!

    VastaKustuta
  5. Palju tood, et seda ilu seal hoida ja hoielda :) Aga ka pildid on ikkagi vaga hasti satitud, eriti meeldis mulle sellest postitusest hortensia White Diamonds pilt, taiesti eriline valguse ja varju kontrast, pani briljandid sarama :)

    VastaKustuta