neljapäev, 18. juuli 2019

Laotame neiuvaipu

Mõned taimed tulevad ise. Muidugi tulevad ise kõik umbrohud ja ilma küsimatagi! Aga on ka teisi, harvemaid, erilisemaid. Ja siis ükshetk on kohal ja Sa mõistad, et nad on tahtud tulla ja otsinud kontakti sinu ja su aiaga.

Eks laimalt mõeldes on palju poollooduslike koosluste liike sellised, kelle käekäik koos inimesega kõige paremini on läinud, kas siis inimese vahetus läheduses või tema hooldataval heina- või põllumaal. Tänapäeval aga kipuvad sellised elupaigad aina ahtamaks jääma ning adaptiivsematel liikidel tuleb leida uusi kohti ja võimalusi. Nii võib sündida nii mõnigi üllatus. Mul on üks üllatus sel aastal mägisibulapeenras!

Epipactis helleborine
Laialehine neiuvaip mägisibulapeenras/ Broad-leaved helleborine, a native orchid has set itself into my Sempervivum Bed
Laialehiseid neiuvaipasid on meie kodu ümber olnud palju aastaid. Alguses oli neid vaid sissesõidutee- ja kraaviservas, siis ilmusid tiigiäärsele rohumaale ja allee-alusesse murusse ning heki serva. Aastatega on pereallee suureks kasvanud ja puudealune pimedaks jäänud. Muru seal enam hästi ei kasvagi, küll aga laialehised neiuvaibad, mida on arvukalt. Eriti rammusad taimed olid just sissesõidutee kruusasel piiril, kuid need jäid paraku lõpuks mõne ratta alla. See polnud aga suur kahju, sest taimi on hajusalt ümber maja kõikjal.

See aasta aga üllatab paari ootamatuma asukohaga. Mägisibulapeenras, 'Taara' sibulike vahelt võsus tugev taim ilma, et seal varem liblekestki oleks olnud. Ka pole päikeseline ja kuiv majaserv orhideele kõige meelepärasem asukoht, sest talle meeldib hoopis enam puude vari. Laialehist neiuvaipa peetaksegi üldiselt metsataimeks. Aga seal ta õitseb ja õilmitseb ning meelitab tolmeldajaid joovastava nektariga!

Epipactis helleborine
Laialehine neiuvaip/ Epipactis helleborine / broad-leaved helleborine
Epipactis helleborine
Arvatakse, et laialehise neiuvaiba õie huule kausikujulises ülaosas erituv nektar on tolmeldajatele joovastava toimega. Nähtavasti! / It is belived that the nectar from the broad-leaved helleborine frowers is intoxicating for pollinators. Obiously!
Epipactis helleborine
Mulle meenutab laialehise neiuvaiba rohekas õis troopilist tsümbiidiumi / Broad-leaved helleborine looks like a Nordic version of tropical cymbidium orchid.
Teine neiuvaip, mis sündis ootamatus asukohas kui üleöö, on aiamaa teel, kõval, savisel ja regulaarselt niidetaval pinnasel.

Epipactis helleborine
Veel üks ootamatu lilleke/ Another unexpected orchid
Epipactis helleborine
Selline iludus/ Such beauty!
Olen püüdnud orhideetaimi niitmistel säästa ja säilitada. Sellest on kujunenud ka laiem, vähema niitmise mõte. Säästetud saavad härjasilma- ja härgheinalised heki- ja kraaviservad, viljapuude alused. Kuni juuli lõpuni saavad seal nüüd õitseda metsalilled ja tegutseda liblikad, kimalased ja muud putu-mutukad. Hiljem saab hein niidetud ja hooldatud kui tavaline muru.

Epipactis helleborine
Niitmata murunurk magesõstra heki ääres ananb võimaluse orhideedele ja muudele metsalilledele/ Couple of summers I have tried to cut grass less and save orchids and other meadow flowers.
Epipactis helleborine
Laialehine neiuvaip/ Epipactis helleborine / broad-leaved helleborine
Epipactis helleborine
Metsaservas/ On the forest front
Epipactis helleborine
Laialehine neiuvaip/ Epipactis helleborine
Epipactis helleborine
Laialehine neiuvaip/ Epipactis helleborine

Nii on.

14 kommentaari:

  1. Ma mõistan su tundeid täielikult :D

    VastaKustuta
  2. Nad on seda väärt. Ja kõik teised õitsvad taimed. Me ei ela yksi oma aias 😁

    VastaKustuta
  3. ...jah, need imetoredad tulemised....ja seejärel olemised. Kohtumisrõõm ja ...leidmisrõõm.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eks on ka minemisi, seegi on aia ja elu osa, kuid rõõmustame eelkõige tulijate ja olijate üle ning meenutame heaga läinuid! :)

      Kustuta
  4. Uhke wärk kui selline ise aeda tuleb. Mul külvab ennast balti sõrmkäpp ja ka tema taimed on alati sellistes kavalates kohtades kust muu umbrohuga välja pole rohitud. Ikka liiliapõõsa sees või iiriste risoomide vahel. :)
    No on ikka iludus küll.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Wäggew lausa! :P
      Mõtle, et orhideed peaks 7 aastat mitte välja rohima! Niikaua pidi seemnest õieni kuluma. Aga kuna ma mägisibulate vahelt kindlasti kõik välja nokin, siis see pidi küll need 7 aastat mulla all kükitama ja seentest elujõudu ammutama. Peenar on muide 9 aastat nüüd paigas ja liigutamata, nii et ses mõttes klapib küll!

      Kustuta
  5. Sinu vend, kes lendab korgel ja palju taimedest ei tea, porises et mis uus kord see muru niita on, tutt siin ja teine seal :)
    Aga naed nyyd, on ikka mote sees :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Eeeh, no arvata võib! Ta võiks nüüd augustis tulla ise ja kõik siledaks teha, mul poleks midagi selle vastu!

      Kustuta
  6. ooo, kui vahva ja eriline! nad on su välja valinud ja aina lähemale tulnud, nii tore!
    Ma pean tunnistama, et ma tellisin endale piiri tagant, loodan, et kodunevad.

    VastaKustuta
  7. It's a new plant for me Epipactis helleborine Tistou.
    It looks pretty.

    VastaKustuta
  8. It is native plant for us, but I'm not sure, if it is spread in Russia. Perhaps not. :)

    VastaKustuta