reede, 12. juuli 2019

Seitse nädalat sadu ehk suve ei tulegi?

Loodan, et selline stsenaarium selleks suveks siiski ei kujune, kuid kolmapäevasel seitsme venna päeval oli Viljandimaal ilm tervepäeva hall ja niiske ning taevast piserdas aeg-ajalt peent uduvihmagi. Alles päris õhtu eel rebenes taevas lahti ja mõne koha pealt paistis viivudeks päikegi. No ehk jõudis mõni ratsanik hobese selga hüpata! Põhja pool olla olnud parem ilm, ehk saavad suve ja jagavad ka lõuna poolegi. Hetkel küll on tunne, et selline jahe, vihma sirtsutav ilm võib kesta veel ja veel.

Looduses ja põldudel on juba sügisesi ilminguid - viljapõllud kollendavad, pihlakad võtavad puna palgeile. Ritsikad on laulma hakanud. Suve ju oleks küll nagu olnud, kuid see kõik oli kevadel. Võiks ikka veel tulla, muidu tulevad kliimapagulase mõtted pähe! Kel seda veel vaja.

Vihmapiltideks sobivad ikka hostad.

Hosta 'Frances Williams'
Hosta 'Frances Williams' ja lõhnav neitsikummel/ Since Midsummer weather has been chilly and rainy. I wonder if this is the summer we have this year?! Hosta 'WrancesWilliamas' in raindrops.
Hosta 'Frances Williams'
Hosta 'Frances Williams'
Hosta Bed
Hosta 'Touch of Glass'
Viimased nädalad ja nädalavahetused on pühendunud pigem sotsiaalsetele tegevustele ja pidustustele - jaanid, laulupidu ... . Aed on vaikselt elanud oma elu ja tundud rõõmu saabunud vihmadest. Varemalt oli ikka väga kuiv juba. Mõned sajud on aga olnud ka niipalju tugevad, et on surunud nii mõnegi taime maadligi. Olen neid siis püüdnud aidata taas jalule. Õide puhkenud on juba monardad, esimesed floksid, ogaputked, päevaliiliad. Küps suvi lilleaias.

Hosta Bed
Hostapeenar/ Hosta Bed
Hosta Bed
Hostapeenar/ Hosta Bed
Hosta Bed
Hostapeenar/ Hosta Bed
Aias on ka magusad ajad. Murelid ja kirsid on valmis. Ja hoolimata sellest, et marjanõutajaid on palju, erinevate tiivuliste näol, siis on neid jagunud küllaga kõigile. Külm ei võtnud õisi siiski ära ja marju sai taaskord väga palju. Palju on tulemas ka ploome. Maguskirsid hakkavad juba aga üle küpsema ning liigmagusatena polegi nad nii head kui vastvalminult. Ka tikrid-sõstrad on kohe-kohe valmis saamas.

Prunus avium 'Arthur'
Maguskirss 'Arthur'/ Prunus avium 'Arthur' is a Estonian sweet cherry cultivar with very good taste and big perries
Prunus avium 'Tontu'
Maguskirss 'Tontu'/ Prunus avium 'Tontu' is another Estonian sweet cherry. Very good cropping!
Prunus domestica 'Liisu'
Ka ploomiaasta tõotab tulla erakordselt hea, pildil 'Liisu'/ Plums are exceptionally promising this year as well!
Varsti on puhkus saabumas. Selleks on nii mõnedki mõtted ja plaanid siginenud. Aias tahaks üht-teist ära teha. Kevadisest puhkusest tean aga juba, et jõuan palju enam mõelda kui teha! :D Loodan, et ilmad on soojad ja meeled teotahet täis.

Campanula latiflora
Kolme tooni laialehised kellukad/ Campanula latiflora in three shades
Candelabra primulas
Lühterpriimulad/ Candelabra primulas
Ootan suve!

12 kommentaari:

  1. Ära muretse, tuleb suve veel küll ja küll aga viimased ilmad on tõesti sügisärevust tekitanud. Ja plaanid on vist küll enamusel inimestel suuremad kui tegelikkuses välja kukub. aga mõtlema ju pidigi suurelt. Hostad on ikka võrratud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Paistab, et hakkab tulema küll. Ja minul tuleb suvepuhkus... mmm! Mõtted ikka veel peas! :)

      Kustuta
  2. Hea viljakas suvi ja pole väga palav. Hostade jaoks ideaalne, nad on parimas vormis ja roosidele ka päris meeldib. Ees on kaks vaba päeva ja muld mõnusalt kastetud, vajaduse korral saab vabalt taimi ümber tõsta ja ka rohida on mõnus. Ei ole sel suvel midagi viga.:)
    Lillad laialehised kellukad olid üsna üllatus. Ei teadnudki, et olemas on.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, on selline kahvatulilla vahetoon ka olemas. Harva.

      Kustuta
  3. Mõnusad peenrad! Uhke hostaseltskond. Oh kus on mureleid! Meie Arthur on selline veidi nailjaka välimusega, peaks vist rohkem kärpima, muidu on selline "palm":) oleme talle juba kaks korda tolmendajat üritanud istutada, nüüd siis kolmas kord. Ehk nüüd läheb kasvama. Eelmisteni jõudis mügri.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Murelitest on olnud pikka mõnu! :) Veel nosime viimaseid. Kuigi nüüd on nad liig magusad ja üle küpsenud. Nagu mahlased rosinad või midagi sellist!
      Aga 'Arthur' vajab kindlasti tolmeldajat!

      Kustuta
  4. Ma kahtlustan, et tänavu on juuli ja august läinud vahetusse, nii et pane vaim valmis, augustis kuivatab jälle. (porisedes: ma olen oma senised puhkused kõik kuumalainetesse ajastanud, brrr)

    Laialehine kellukas on ilus, roosa toon oli mullegi üllatus. valget ja sinist kohtab meie kandis looduses ka. Sina ja hostad :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Laialehine kellukas on ilus lill kuni õitsemise lõpuni, siis edasi paraku aga päris närakas! Pealsed võiks ilmselt ka ära lõigata, kuid siis jääb suurem tühimik kasvukohta. Varred seemnekupardega on jällegi talvel kenad, nii et ei taha neid nagu lõigata ka! :D

      Kuumalaine nüüd tulgu!

      Kustuta
    2. jah, las ta tuleb siis, kui mina tööl olen, puhkuse ajaks tahaks ikka normaalset ilma :P

      Kustuta
    3. Ma loodan, et So puhkus on kolme nädali pärast! 😁

      Kustuta
  5. Jaa, lõpuks ometi sadas isegi meil ühe korraliku saju, juulis seda tavaliselt ei juhtu. Vähemalt nädalaks pääsen kastmisest :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Kastmisel pole seni viga, kuni vett jagub. Muidugi kui üldse vihma ei tule ja kasetavaid on enam, võib olukord päris masendavaks kujuneda. Ma olen varasematel aastatel kuivaga metsapeenart kastnud. Nüüd pole enam jaksanud, kuigi kuivi perioode on olnud küll.

      Kustuta