esmaspäev, 16. oktoober 2017

Kulda ja karda

Oktoober on täna juba üle poole. Kuigi võiks ju arvata, et sügis ehk võtab aja kulgemises tempot maha, siis nii pole see mitte läinud. Samahästi kui kuu algas, on ta nüüd 16. kuupäevas. Eks ta läheb samas tempos, kuni ükskord on talv käes ja siis ilmselt kevadet ootama jäädes ka aeg peaaegu peatub. Kevade ootus on alati kuidagi pikk.

Samal ajal on ilmad sügavalt sügiseseks muutunud ning aia ja taimed tulevaks talveks valmistuma pannud. Puud ja põõsad on kõikjal kuldseks muutunud ning ei mäletagi enam sügist kui kõik nii kollane oleks olnud. Kased-vahtrad enesest mõista, kuid sel sügisel on kollased ka kõik tammed, haavad, remmelgad, ..., koduaias õuna- ja pirnipuud. Ja ukse ees leegib selline vaher!

Flaming acer
Harilik vaher/ Maple tree flaming in gold in our front garden
Flaming acer
Harilik vaher/ Acer platanoides
Flaming acer
Harilik vaher/ Acer platanoides
Flaming acer
Harilik vaher/ Acer platanoides
Ilmad pole viimasel ajal paraku nii kenad olnud kui eilsetel piltidel näha võib. Sadanud on taaskord väga palju ning kolme nädala jooksul on Õisu järv teist korda üle kallaste, maanteeni välja. Kodus muruplatsil kõndides jalgealune selgelt lirtsus kui märg soo. Õnneks aias miski päris vee all pole, kuigi lõõmavates toonides daaliad istuvad ilmselt juuripidi vees. Külma pole olnud ning taimed on veel triksis-traksis. Õieilu on küll peaaegu ühele poole saanud - jahedad ja sajused ilmad ei toeta uute pungade puhkemist - kuid mõned värvilaigud veel leiab.

Dahlia 'David Howard'
Dahlia 'David Howard' blending in autumn colours
Dahlia Bed mid October
Kõik on kuldne/ All is golden
Dahlia 'Lilac Time'
Samal ajal seinaäärses daaliapeenras/ At the same time in other dahlia border - Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Fascination'
Dahlia 'Fascination'
Vanessa atalanta
15.oktoobri +15 'C varjus tõi välja ka mõned admirali liblikad/ Warm day with temperatures up to +15 'C brought out some Red Admiral butterflies.
Mõned daaliajuurikad said kevadel mulda pisut hiljem kui teised, sh 'Lilac Time'. Mul oli veidi nadi tunne, et nüüd ei jõuagi see sort õieti õitseda, sest loomu poolest paistab ta veidi hilisem teistest ka olema. Õnneks on aga külmadega hoidnud ning 'Lilac Time' taimed saanud mõnda aega õitseda. Üks juurejupp ei mahtunud aga peenardesse ja sai üldse viidud lagedale põllule, tarbeaialapi serva. Seal ta nüüd üksi soleerib ja on tihedam ja kaunim kui teised, sügavas kolletavas sügises.

Dahlia 'Lilac Time'
'Lilac Time' daalia on sirelite ajast kaugel/ Dahlia 'Lilac Time' is far from lilac time
Dahlia 'Lilac Time'
Dahlia 'Lilac Time'
P1010518
Dahlia 'Lilac Time'
Oak alley
Taamal kolletamas tamme allee/ Oak alley in gold
Külma pole olnud, kuid selle kahe ära oldud nädala jooksul on siiski mingi impulss olnud, mis taimi kolletama on pannud, eeskätt hostasid, ühtviisi metsa all, maja ees ja aias. Vaid 'Halcyon' ja temast põlvnevad sordid on veel värvilised ja enda nägu. Ja 'Sum & Substance' ka!

Hosta Bed
Hostapeenar/ Hosta Bed
Hosta Bed
Hääbuv, kuid kaunis/ Decaing but beautiful
Garden Beds
'Sum & Substance' ja kõrrelised/ 'Sum & Substance' along with grasses is still natural golden

Aster 'Little Carlow' & Miscanthus sinensis 'Vareigatus'
Aster 'Little Carlow' & Miscanthus sinensis 'Variegatus'
Perennials Bed
Sügis/ Autumn
Ja vaatamata sellele, et öökülmadega on siiani hoidnud ning mõningane õieilu veel endiselt alles, siis alanud nädal tõotab sellele kõigele siiski joone peale tõmmata - prognooskaardid ennustavad alates pühapäevast öökülmasid ning ka päevadeks vaid nappe plusskraade. Ega see aia-aasta lõputult ju kesta saagi. Hüatsintide ja papagoitulpide mahapanekuga olegi oodanud esimest külma - daaliad üles, hüatsindid-tulbid maha. Veel mis ripakil kokku ja kui lehed riisutud, võibki tõesti kevadet ootama hakata.

Khmm, mõned tööd jäid nüüd küll nimetamata, sest lumeni on alati tegevust jätkunud ja isegi talvel on vaja vahel kühveldada mõnele õrnemale lumekuhjakest ja ... ja ...

9 kommentaari:

  1. Sel aastal on tõesti erakordselt kuldne sügis, eriti peale punaste lehtede langemist. Ja nii kuldkollaseid hostasid pole ma ka varem näinud. Vaaatamata vihmailmadele oleks ikka nagu päikene aias :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Nüüd on päike ise ka olemas ja kõik veelgi kollasem! Ja külmad ka kohe saabunud, tänane hommik oli Pääskülas juba valge maaga.

      Kustuta
  2. Ja minu Nimepuu siis kullendab ja kollendab seal nii uhkesti :)......
    On kyll ilus aeg see ka, aga ikkagi kurb, olen kevade usku ja seal on mu hing... Seal aiamaa otsas on igati hea koht, sest vaata kui jouline see Lilac Sul on! Vaatasin seda William Morrise collectionit, Sa pead selle siis saama. Votab ainult nuputamist, kuidas teda koju toimetada - kui ainult meenutada eelmise kevade seiklusi!!

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No ma olen ka täielikult kevade inimene!
      Lage ala kasvatab taimed tihedamaks ja seisukindlamaks. Mõtle milliste tuulte käes see daalia seal on olnud. Aga ei ühtegi ümber kukkunud vart või murdunud õit. Lihtsalt kaugeks jääb see ilu seal põllul. No aga see eest aialapil toimetada siis kena.
      Selle William Morrise kollektsioon oleks äge jah. No eks me vaata kuidas. Äkki tuled ise kevadel ka korra koju.

      Kustuta
    2. Ilmselt nii ma teengi.. Tahan tulla kui mets lohnama hakkab ja vulisevad ojad-veed.. Istun siis paikesepoolse seina aarde koos arkavate mutukate ja putukatega ja panen ka silmad kinni, et saada oma kvantum hindamatut essentiat :)

      Kustuta
  3. Olu nende vihmadega kuidas oli, aga halba ilma heata ei ole - hoidis pikalt öökülmad eemal. Tavaliselt võtab meil oktoobri alguses sügisõitsejad ära ja ongi kõik. Tänavu lubas paar nädalat pikemalt ilutseda. Oli ilus pikk sügis, madalrõhkkonnast hoolimata.:)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oli küll ilus sügis. Oli ju sadusid palju ja nadi ilma, kuid hetkel on meelde jäänud vaid ilusam ja kuldsem osa. Ega praegugi viga pole - ikka päikseline - kuigi külm!

      Kustuta
  4. Tõesti väga kuldsed pildid sul. Ilus! Kõrrelised praeguses ajas on ka ikka väga mõnusad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Oh need kõrrelised on väga toredad. Neid peaks aga veelgi parematesse kooslustesse kokku koondama!

      Kustuta