teisipäev, 31. oktoober 2017

Enne esimest lund ja pärast - juurikamajandus

Nädala sees maha sadanud lumest oli maal järel vaid õhuke kiht. Laupäeva nõrgas vihmasajus sulas seegi. Ega teda meie kandis nii paljut olnudki - ehk viie sentimeetri jagu. Tallinnas on aga veel tänagi mõni valge laik alles. Siin sadas maha aga ka korralik lasu, üle kümne sentimeetri.

Aga enne lund olid siis ka korralikud öökülmad ja see sundis kiirelt viimased aedviljad põllulapilt kokku koristama. Nendeks olid siis juurviljalised - porgandid, pastinaagid ja peedid. 

Rainbow carrots
Vikerkaare porgandid/ Rainbow carrots are fun to grow and fun to eat!
Saagid olid kenad. Porgandeid külvasin kahes jaos, esimene külv oli mõeldud suviseks tarvitamiseks, teine säilituseks. Nagu ikka, sellest suvisest porgandisöömisest eriti midagi välja ei tulnud ning lõpuks kasvasid need esimesed taimed liiga suureks ja mitmed juurikad ka lõhki. Peaksin kevadel sellele mõtlema! Suvi on vist ikka rohkem salatite, tomatite, kabatšokkide ning herneste ja ubade aeg. Porgandeid iseenesest oli kahte sorti - tavalisi oraanže ja erivärvilisi. Viimaseid on tore ahjus küpsetada ning lisaks heale maitsele on teised tõeliselt rõõmsailmelised.

Carrots
Purakad ja jurakad/ Bit overgrown carrots, which were ment for summer consumption, but as always, were rarely eaten.
Carrots
Säilitusporgandid/ Carrots for winter storing
Juba kord mainituna läks pastinaakidega kehvemini, nood lihtsalt ei tärganud - vaid kümmekond taime. Naljakal kombel hakkas taimi tärkama aga augusti keskel, kuid noist ei kasvanud loomulikult enamat hiiresabadest. Aga kes õigel ajal idanes, sellest ka kena juurikas sai!

Parsnips
Pastinaagid/ Pasnips grew well tihs year, but very few plants germinated from seed
Autumn Crops
Talve delikatessid enne hoiule panekud/ Delicacies of winter before storing
Juurikaid olen õppinud säilitama neutraliseerimata turbas. See on hapu ja hallitustest vaba. Kui niisama kasti laotud porgand või peet hakkaks närtsima juba jõulu paiku, siis sel aastal sõin näiteks viimased turbas hoitud porgandid jaanipäeva paiku ning peete oli järgi siiani, kõik täiesti pringid ja krõmpsud. Kelder on meil seejuures kuiva- ja soojapoolne.

Beetroots
Punased peedid/ Beetroots
Ka peete oli seekord kahesuguseid: tavalisi punaseid ning siis erivärvilisi - siiruviirulisi, kollaseid, eri toonides punaseid. Ikka selleks, et talvised küpsetamised meeleolukamad oleks nii silmale kui suule. Peedid kasvasid samuti hästi ja on juba järgi proovitud, et maitselt väga head ja magusad! Pole paremat kui oma kodused ahjujuurikad!

Carrots
Tavalised säilitusporgandid/ Ordinary soring carrots
Kokkuvõttes on see kolm kärutäit saaki kahelt 15 meetri pikkuselt vaolt, külvatuna ühte ritta. Peetide-pastinaakide vao otsas oli lisaks veel kümmekond taime aedubasid, mis samuti andsid hästi saaki. Väga produktiivne!

Sel pühapäeval aga, nädal hiljem ja kui lumi oli juba sulanud, panin omakorda miskit ka maha - hüatsinte. Olen neid enne pannud näiteks 16. oktoobril ja 25. oktoobril. Arvan, et ega nüüdki hiljaks ei jäänud - hüatsint ei taha pikalt märjas mullas istuda, võib mädanema minna. Juuri hakkab idahüatsint aga ajama alles siis, kui mulla temperatuur langeb alla 10 kraadi. Maa oli vihmadest väga niiske ja kokkuvõttes ehk nüüd oligi kõige õigem aeg. Tuleval nädalavahetusel on maha panna veel papagoitulbid ja siis on ka aiataimetoimetustega kõik. Mõned pottidesse jäänud taimed on ka tarvis talvituma panna, kuid siis tõesti kõik. No riisuda on muidugi! Aga mulle tundub, et aiapuhkus kuluks ära küll. Mul ei ole teda kahju anda mõneks ajaks talvele.

6 kommentaari:

  1. Armastan tombi otsaga porgandeid, ilusad ja pontsud. No ja need varvilised... ikka vaga vahvad! Ilus saak. Kui Sa juhtud Jouluvana trehvama, oled ju Lapimaale oluliselt lahemal, raagi talle ehk on tal moni mahlamasin yle - jahvataksin meelsasti Su karutaiest midagi omale mahlaks :)

    VastaKustuta
  2. I see you have planted a lot of carrots Tistou. Nice crop! I had a little, not big enough. How long can you store veggies? You're lucky having space to store in turf.

    VastaKustuta
  3. Ilus saak igas mõttes. Aia tahaks talve hoolde anda minagi ja eks see aeg jõuab kohe kätte ka

    VastaKustuta
  4. Uhke saak. :)Võib julgelt talvele vastu minna.

    VastaKustuta
  5. Ma panin ka mõned päevad tagasi hüatsinid maha, mul on nad sooja sügise korral muidu oktoobris või novembri algul õitsema hakanud. Ilusad juurikad!

    VastaKustuta
  6. oi, mis huvitav turba nipp! Panen kõrva taha.
    Ilus saak!

    VastaKustuta