esmaspäev, 17. aprill 2017

Brutaalselt külmad ööd, lumised päevad - kevadpühad

Olen terve nädalavahetuse muretsenud, vaadanud ja imetlenud taimede vastupidavust kevadistele heitlikele ilmaoludele. Viimased selged ööd on olnud väga külmad. Ma olen hea unega ja ega väga täpselt ei teagi, kui madalale need temperatuurid langesid meie akna taga, kuid hommikused jäised vaated ja kivikõvaks külmunud maa andsid ilmekat tunnistust toimunust. Veetünngi aias võttis tugeva kaane peale. Ilmateenistuse andmetel võis pühapäeva varahommikul olla meiekandis -7 kraadi, Kirde-Eestis peaaegu -10.

Easter Weather, 16.04.2017P1010424
Ülestõusmispühade jäine hommik/ Frosty Easter morning
Easter Weather, 16.04.2017
"Minestanud" lumikellukesed/ "Fainted" Snowdrops
Easter Weather, 16.04.2017
Lõikavalt külm/ Bitter cold!
Pead olid norgu lasknud paljud taimed. Lumikellukesed olid turgori kaotanud täielikult. Mõni teine näitas üles aga hoopis suuremat vaprust. Olin tõsiselt mures murtudsüdamete pärast. Teadagi nad ju sageli saavad kevadistes öökülmades liiga. Kuid tärkaja jõud ja energia on alistamatud - mõlemad taimed, nii liik kui tema valge teisend, elasid mõlemad ööd kenasti üle ja ei näidanud mingeid kahjustusi. Küllap on neil omad kohastumused, võib-olla suhkrurikkam mahl, võib-olla midagi muud. Imetlusväärne sellegi poolest!

Easter Weather, 16.04.2017
Reibas murtudsüda - punased tõusmed keskel/ Sturdy Bleeding Hart has survived all frosts (red sprouts in the middle).
Easter Weather, 16.04.2017
Samal ajal sinililled... / Hepaticas at the same time...
Easter Weather, 16.04.2017
... ja esimesed tulbid/ ... and first tulips.

Ülestõusmispühade päev oli meil üldiselt päikeseline, kuid sagedaste lumehoogudega. Sooja vaid napilt +3. Mõnel korral sai maa kergelt valgeks, kuid lumi sulas loetud minutitega. Mahlakask külmus kinni ja eile ta uuesti jooksma ei hakanudki. Vaher tilkus see-eest kenasti ja külmumise märke ei ilmutanud. Ka mahl purgis mitte, isegi sellisel külmal ööl.

Easter Weather, 16.04.2017
Järjekordne lumehoog/ Another shower of snow
Easter Weather, 16.04.2017
Mõneminuti lumi/ Snow of few minutes
Easter Weather, 16.04.2017
Lumes ja päikeses/ In Snow & Sun
Aga et olid pühad, siis tuli ennekõike neile keskenduda ja rõõmu tunda lähedaste kohalolust ja traditsioonide jätkamisest. Olgu selleks siis pashategu või munade värvimine. Aiatöödele taas nädala pärast!

Easter Eggs
Pühademunad/ Easter eggs
Easter Eggs
Traditsiooniliselt värvitud/ Our Easter Eggs are colored traditionally - with onion skins, birch leaves, frozen berries and few green leaves that can be found outside this time of a year
Easter Eggs
Lihavõtted/Easter

15 kommentaari:

  1. Sellist külma, mis õied rikkus, küll vaja polnud. Seepärast pole mulle kunagi meeldinud liiga varased soojad ilmad, mis sunnivad taimi liiga vara ärkama ja õitsema kuigi see võib ju üsna huvitav olla.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Jah, parem kui oleks stabiilsust enam. Aga seda pole ju mõnda aega juba olnud. Sellised on me ajad.

      Kustuta
  2. Loodus teeb, mis loodus tahab teha, endal ju sõnaõigust eriti siin pole. Aga munad on sul ilusad olnud :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Munade värvimisel osalesid kõik kel käed lauale ulatusid ja need on ühistöö viljad. Välja kukkusid tõesti täitsa toredad.

      Kustuta
  3. Väga kaunid lihavõttemunad.:)

    VastaKustuta
  4. Kevad on sel aastal külm,aga munad teevad südame soojaks.Väga,väga ilusad.Ootame ilma soojenemist.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ootame! Suisa pikilsilmil. Jääks vähemalt need külmad ööd ära!

      Kustuta
  5. Pühademunad on ikka oskaja käe all värvi peale saanud - nii erksad toonid ja tunduvad looduslikku päritolu olevat. Lund on aga võrreldes siinsega hõredavõitu antud.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Munadel olid ainult looduslikud materjalid! See on mul kindel põhimõte, et muu ei sobi ja pole õige. Kuid see ei pea üldse kõigil nii olema. Hindan ka oskaja poolt käsitsi maalitud pühademune. Või mida iganes on teinud lapsekäsi oma oskuste piires.

      Kustuta
  6. Ah, et kolisite meile lähemale! Munad on looduslike materjalide ja värvidega värvituna kõige kaunimad.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. No võib-olla pigem laienes kehv ilm nüüd meieni! :P

      Kustuta
  7. See lumesaju pilt on minu jaoks lummav... Vanad inimesed ikka tavatsesid oelda, et selline lumi on aiale vaetis. Kas polnud see seotud kuidagi yhevalentse hapnikuga? Nae vanadus teeb oma tood, ei maleta suurt tuhkagi oma viiest keemiast :)
    Sul on ka vaga head valjendid - minestanud lumikellukesed.... void vabalt hakata raamatut kirjutama :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Need olidki lummavad sajud, päikesega pooleks. Tegi hetkeks ilma ja olemise hästi heledaks ja valgeks. Kevadist lund peetakse väetiseks küll ja kõik aednikud õhkavad vaid selle peale siin blogides. Ma eelistan teha komposti ja poetada toda. Lund enam ei taha.

      Kustuta
  8. brutaalne on õige väljend :)
    Hea, et kevad on, sest siis on tegemist tuleku- mitte minekukangestusega :)

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Ma ei osanud muud moodi reageerida neid vaeseid lumikellukesi nähes. Karm värk toimub meil neil käesolevail öil. Ehk leeveneb nüüd peale tänast ööd - sadu peaks jõudma pisut soojema õhuga homme.

      Kustuta